Χιλή: Δήμαρχος εξελέγη η εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Την πρώτη νίκη στην πολιτική καριέρα της σημείωσε η εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του πρώτου μαρξιστή προέδρου της Χιλής, ο οποίος σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία έναντι των πραξικοπηματιών της CIA και του στρατηγού Πινοσέτ, τον Σεπτέμβριο του 1973.

Η 41χρονη Μάγια Φερνάντες Αλιέντε εξελέγη δήμαρχος στο Νουνόα, ένα προάστιο του Σαντιάγκο, στις εκλογές της Κυριακής. Η σοσιαλίστρια Φερνάντες εκθρόνισε τον δήμαρχο Πέντρο Σαμπάτ του κεντροδεξιού κόμματος Εθνικής Ανανέωσης.

Η εγγονή του Αλιέντε είναι κτηνίατρος και μεγάλωσε στην Κούβα, όπου έζησε εξόριστη η μητέρα της Μπεατρίς, μετά το πραξικόπημα.

Τα αριστερά κόμματα ανέκτησαν το χαμένο έδαφος στις δημοτικές εκλογές που έγιναν σε όλη τη χώρα. Η μεγαλύτερη νίκη τους σημειώθηκε στο Σαντιάγκο, όπου η Καρολίνα Τόχα συνέτριψε τον Πάμπλο Ζαλακέτ, της υπερ-συντηρητικής Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης. Η Τόχα ήταν εκπρόσωπος της πρώην προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ. Ο πατέρας της ήταν αντιπρόεδρος του Αλιέντε, τον οποίον φυλάκισε και βασάνισε η χούντα της Χιλής.

Επίσης η Τόχα έχει πάρει ανοιχτά το μέρος των φοιτητών, που διαδηλώνουν για δωρεάν παιδεία, ενώ ο Ζαλακέτ διέταξε την αστυνομία να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.

Συνολικά, οι Χιλιανοί ψήφισαν για 345 δημάρχους και 2.224 δημοτικούς συμβούλους. Η δεξιά κυβερνητική συμμαχία τερμάτισε δεύτερη κερδίζοντας το 37% των εδρών στα συμβούλια, έναντι του 43% που κατέλαβαν τα διάφορα κόμματα της Αριστεράς.

Αλλά η υψηλή αποχή επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της Αριστεράς. Σε ορισμένες περιοχές άγγιξε το 80%.
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είπε ότι τέτοια αποχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοκρατία της Χιλής, και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξηθεί η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...