New York Times: «Γιατί στηρίζουμε τον Ομπάμα»

Σε πολυσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα «Νew York Times» τάσσεται υπέρ του νυν προέδρου και υποψηφίου των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή του ελεύθερα σκεπτόμενου Αμερικανού.. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «στην ιοβόλο ατμόσφαιρα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, ίσως είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς τα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα του Ομπάμα» και προχωράει στην ανάλυσή τους ανά κατηγορία.


Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας
«Η μεταρρύθμιση  αποτελεί μεγάλο βήμα προς την συνολική παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κάμψουν την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση και να περάσουν το σχετικό νομοσχέδιο, όμως οι προπαγανδιστικές διαστρεβλώσεις του βοήθησαν τους ρεπουμπλικάνους να αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τώρα είναι αποφασισμένοι να το καταργήσουν». Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αδιαφορούν για τα εκατομμύρια άτομα που δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.


Οικονομία

«Ο Ομπάμα απέτρεψε μια ακόμη Μεγάλη Υφεση. Η οικονομία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2009. Ομως αυτόν τον Ιούνιο αναπτυσσόταν και έκτοτε συνεχίζει να αναπτύσσεται, χάρη σε μεγάλο βαθμό στις επεμβάσεις  του Ομπάμα, όπως το πλάνο τόνωσης της οικονομίας ύψους 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ρεπουμπλικάνοι λένε ότι απέτυχε, αλλά δημιούργησε και διατήρησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και απέτρεψε την ανεργία να φτάσει ποσοστά της τάξης του 12%. Το οικονομικό πλάνο του Ρόμνεϊ επαφίεται σε μεγάλες φοροαπαλλαγές και απορύθμιση της οικονομίας. Αυτού του είδους το σχέδιο δεν ήταν λύση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και δεν θα δημιουργήσει ευημερία».


Διεθνείς σχέσεις

«Ο Ομπάμα και η κυβέρνησή του στάθηκαν αποφασισμένοι στην μάχη κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα και πέτυχαν τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Εληξε τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Ρόμνεϊ όμως επέμεινε ότι θα είχε επιμείνει να παραμείνουν εκεί χιλιάδες αμερικανοί  στρατιώτες. Εχει επιλέξει να περιβάλλεται από νεοσυντηρητικούς που βοήθησαν την κυβέρνηση  Μπους να σχεδιάσει τον πόλεμο στο Ιράκ και έχει υιοθετήσει τον μιλιταριστικό τους τρόπο ομιλίας, με τρόπο που πολλές φορές καθιστά τρομακτική την προοπτική της διαχείρισης των διεθνών σχέσεων της Αμερικής από μια κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ».


Το Ανώτατο Δικαστήριο
«Το μέλλον του υψηλότερης δικαστικής αρχής της χώρας εξαρτάται από αυτές τις εκλογές - και μαζί του και η αναπαραγωγική ελευθερία των Αμερικανίδων και τα δικαιώματα ψήφου για όλους, για να αναφερθούμε απλώς σε δύο ζητήματα. Αν εκλεγεί, ο Ομπάμα πρόκειται να διορίσει δικαστές που κατανοούν ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα ορόσημα ισότητας όπως το Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων του Εκλέγειν από τις σταθερές επιθέσει που δέχονται από τη Δεξιά. Ο Ρόμνεϊ έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί πρόκειται να διορίσει δικαστές κατ' εικόνα των πλέον συντηρητικών δικαστών των τελευταίων 75 ετών».


Πολιτικά Δικαιώματα

Αν και η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η εκλογή του Ομπάμα δεν εισήγαγε την Αμερική σε μια νέα εποχή χωρίς φυλετικές διακρίσεις, εξαίρει την απόφασή του να υποστηρίξει τους γάμους μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου, καθώς και το γεγονός ότι επιτέλους νομοθέτησε υπέρ της κατάργησης του άγραφου νόμου περί «σιωπής» όσων κακών κειμένων συμβαίνουν στις τάξεις του στρατού, ενώ παράλληλα ανέτρεψε τους νόμους της κυβέρνησης Μπους που υπέσκαπταν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ο Ρόμνεϊ πάλι, όχι μόνο αντιτίθεται στους γάμους ομοφυλοφίλων αλλά έχει δηλώσει ότι δεν είχε αντίρρηση αν απαγορεύονταν οι υιοθεσίες από ζευγάρια του ιδίου φύλου.
«Ο Ρόμνεϊ έχει φανεί προσεκτικός και έχει αποφύγει τις προσπάθειες ορισμένων Ρεπουμπλικάνων να ποινικοποιήσουν τις εκτρώσεις, ακόμη και θυμάτων βιασμού, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που ο δράστης είναι μέλος της οικογένειας. Λέει ότι δεν αντιτίθεται στην αντισύλληψη, αλλά έχει υποσχεθεί να αρνηθεί ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Οικογενειακού προγραμματισμούς, στην οποία στηρίζονται εκατομμύρια γυναίκες», αναφέρουν οι  «Νew York Times».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...