Κίνα : Μετά την οικονομική, αναζητείται πολιτική φιλελευθεροποίηση

Μια διαρροή ήταν αρκετή για να αναπτερώσει τις ελπίδες των Κινέζων για περισσότερη ελευθερία: ο Σι Τζινπίνγκ, ο άνθρωπος που προορίζεται να αναλάβει επόμενος πρόεδρος της Κίνας, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με έναν διάσημο οπαδό της πολιτικής ελευθερίας στη χώρα.

Ο Χου Ντεπίνγκ, που επισκέφθηκε τον Σι στο σπίτι του τον Ιούλιο, έχει οργανώσει συναντήσεις όπου οι γόνοι ισχυρών οικογενειών συζητούν πώς θα αποτραπεί η πιθανότητα το Κομμουνιστικό Κόμμα να ταυτιστεί ανεπανόρθωτα με τη διαφορά που απειλεί να το αποκόψει από τον λαό.

Πηγές που γνωρίζουν τι συνέβη στη συνάντηση των δύο αντρών είπαν στους «New York Times» ότι ο Σι δήλωσε ότι υποστηρίζει την σταθερή μεταρρύθμιση.

Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα ενόψει του 18ου συνεδρίου του ΚΚ - το οποίο αρχίζει στις 8 Νοεμβρίου και αναμένεται να επικυρώσει, όπως περίπου ανά δεκαετία, την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία - πιστεύουν ότι οι δυο άντρες ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα με την συνάντησή τους εκείνη: το ότι το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας θα ανοίξει λίγο περισσότερο.

Καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη και οι οπαδοί της αλλαγής υψώνουν την φωνή τους. Αυτό που κυρίως απασχολεί είναι αν ο Σι - γιος ηγέτη της επανάστασης που συνέβαλε στην οικονομική μεταρρύθμιση της Κίνας στην μετά-Μάο εποχή - θα καταφέρει να περάσει πολιτικές που οι μεταρρυθμιστές θεωρούν απαραίτητες για τη χώρα.

 Ο 59χρονος Σι δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά του αλλά, σύμφωνα με τους σινολόγους, για να αναρριχηθεί κάποιος στην κομματική ιεραρχία πρέπει να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.  

Ωστόσο, μπορεί ο Σι να μην αποκαλύπτει τι θα πράξει, αλλά το μήνυμα που του αποστέλλεται από πολλές πλευρές γίνεται όλο και πιο γνωστό: το κόμμα πρέπει να υιοθετήσει πιο φιλελεύθερες πολιτικές για να ανακτήσει την δημοτικότητά του.

Εκείνοι που αποστέλλουν το μήνυμα αυτό στον Σι είναι πλέον πολύ περισσότεροι από τις συνήθεις φιλελεύθερες φωνές  _ αξιωματούχοι εν ενεργεία και μη, παιδικοί φίλοι από την «κόκκινη αριστοκρατία» της Κίνας, στρατηγοί, ακόμη και μια ετεροθαλής αδερφή του, η Σι Κιανπίνγκ. Το περιβάλλον του Σι άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι ο επόμενος πρόεδρος είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Λέγεται ότι ο Σι, με την υποστήριξη του πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν, προΐσταται μιας ομάδας που εξετάζει το μοντέλο διακυβέρνησης της Σιγκαπούρης _ πιο νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές σε συνδυασμό με περισσότερες πολιτικές φωνές υπό ένα κόμμα.  

Όταν ο σημερινός πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2002, πολλοί ήλπιζαν ότι θα προωθούσε ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες γίνεται λόγος σήμερα. Οι σινολόγοι όμως αποκαλούν «χαμένη δεκαετία» τα χρόνια επί Χου και πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο.  

Για να περάσει μεταρρυθμίσεις, ο Σι πρέπει να πετύχει ισχυρές συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα. Ένα άλλο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσει είναι ότι μέλη του περιβάλλοντός του έχουν πλουτίσει χάρη στο παρόν σύστημα και θα αντισταθούν στις αλλαγές: σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», συγγενείς του Σι έχουν συγκεντρώσει περιουσίες αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...