Πολύ επιθετικός, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, παρουσίασε σήμερα, κατά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση, τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανακηρύχθηκε νικητής της "μονομαχίας" με 48% έναντι 40% , σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηεοπτικού δικτύου CNN..
"Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος", δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της έντονης αναμέτρησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε από τα μάτια του τον αντίπαλό του.
"Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος προβάλλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την τήρηση της υπόσχεσής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν, όπως στο θέμα της υποστήριξης του Ισραήλ, και προειδοποίησαν το Ιράν για τον πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ευρώπη δεν αναφέρθηκε καθόλου στη "μονομαχία" που διήρκεσε 90 λεπτά αν και η Ελλάδα δε μπορούσε να μείνει εκτός μενού. Ετσι ο Μιτ Ρόμνεϊ κατά το δίλεπτο του τέλους που αναφέρθηκε στους πολίτες είπε για πολλοστή φορά ότι δεν θα αφήσει τις ΗΠΑ να καταρρεύσουν οικονομικά και να γίνουν Ελλάδα!
"Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός", δήλωσε η Ντότι Λιντς καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University.
Ομπάμα και Ρόμνεϊ ισοβαθμούν στις δημοσκοπήσεις εθνικής εμβέλειας, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει σαφές προβάδισμα σε πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου ο Ρόμνεϊ θα πρέπει να θριαμβεύσει εάν θέλει να ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.
"Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80", σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον Μιτ Ρόμνεϊ της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εχθρού των ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.
"Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας, τού είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε κοροϊδευτικά στον αντίπαλό του, όταν εκείνος ισχυρίσθηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ λιγότερα πλοία από το 1917, θυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ "έχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες"
Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ όταν ερωτήθηκε για τον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα. "Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα . Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς".
Ο Μίτ Ρόμνεϊ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών τήρησε αδύναμη στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
"Οσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο", απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι, εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ ήλθαν για τελευταία φορά αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λιν του Μπόκα Ρατόν, βόρεια του Μαϊάμι. Αντίθετα με την οικονομία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θεωρούνται αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της επιλογής των αμερικανών ψηφοφόρων , εκτός έκτατων καταστάσεων.
Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο κ. Ρόμνεϊ, στις περισσότερες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με διαφορετικές θέσεις, σε σχέση με προηγούμενες απόψεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την πολιτική του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές έκαναν λόγο για "Ρομνησία", κάτι που είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ξέχασε τις υπερσυντηρητικές θέσεις του και τις αντικατέστησε με πιο μετριοπαθείς για να ικανοποιήσει μέρος του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου