ΙΣΠΑΝΙΑ Βάζουν φρένο στις εξώσεις μετά τις αυτοκτονίες

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα αλλάζουν το καθεστώς που διέπει τις εξώσεις στην χώρα της Ιβηρικής, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την οργή της κοινής γνώμης μετά από μία ακόμη αυτοκτονία γυναίκας που έχασε το σπίτι της λόγω τραπεζικών χρεών.
Βάζουν φρένο στις εξώσεις μετά τις αυτοκτονίες..


Η πράξη απελπισίας της 53χρονης Βάσκας Αμάγια Εγκάνα από το Μπαρακάλδο, που έπεσε από το διαμέρισμά της στο κενό ενώ οι κλητήρες προσπαθούσαν να την βγάλουν έξω για να το σφραγίσουν, ξεχείλισε το ποτήρι για τους Ισπανούς και πολλοί καταγγέλλουν ως συνενόχους σε φόνο πολιτικούς και τραπεζικά στελέχη. Είχε προηγηθεί μία ακόμη αντίστοιχη αυτοκτονία τον Οκτώβριο.

Ο συντηρητικός Ραχόι αναγκάστηκε να ζητήσει επίσπευση των διαπραγματεύσεων με τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο, πιο ανθρώπινο νομικό πλαίσιο για τις εξώσεις. Με τις σημερινές διατάξεις, ο οφειλέτης συνεχίζει να οφείλει στην τράπεζα το σύνολο του ποσού που δανείστηκε, ακόμη και μετά την κατάσχεση.

Φόβος και οργή
Γείτονες και συμπολίτες της Εγκάνα φοβούνται ότι έρχεται η σειρά τους. Ο Φαμπιάν Ερέρα από το Εκουαδόν είπε στο Reuters ότι ξυπνάει το πρωί και κοιμάται το βράδυ με την ίδια σκέψη: πως αύριο ίσως έρχεται η σειρά μας να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, να το επιστρέψουμε στην τράπεζα - και πού θα ζήσουμε;» αναρρωτιέται. Ανεργος ο ίδιος και η γυναίκα του, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου εδώ και καιρό.

Η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε ακόμη και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όπως αυτό της Ράγιο Βαγιεκάνο από τις εργατικές συνοικίες της Μαδρίτης. Την Κυριακή οι οπαδοί σήκωσαν πανό που έγραφε «Αυτές δεν είναι αυτοκτονίες. Είναι φόνοι. Τράπεζες και πολιτικοί είναι συνεργοί. Σταματήστε τις εξώσεις!».

Δραματική κατάσταση στην αγορά
Σχεδόν 400.000 Ισπανοί έχασαν τα σπίτια τους από το 2008, όταν «έσκασε η φούσκα» της εγχώριας αγοράς ακινήτων και η οικονομία άρχισε την βουτιά της στην ύφεση, οδηγώντας εκατομμύρια στην ανεργία και στην αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους. Η βουτιά των τιμών κατά τουλάχιστον 30% άφησε αμέτρητα νοικοκυριά να πληρώνουν τεράστιες δόσεις για ένα ακίνητο που πλέον δεν μπορούν ούτε να ρευστοποιήσουν, ούτε να αποπληρώσουν.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης των μεγεθών τους και συνεχίζουν να κερδίζουν περιουσιακά στοιχεία πολιτών που δεν είχαν την ίδια «φροντίδα» από το κράτος, είτε ως υπερχρεωμένοι εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...