Ε. Βενιζέλος «12 προϋποθέσεις για την εθνική ανάκαμψη»

Το «ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο» για να γίνει η Ελλάδα μια «κανονική χώρα» και για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας τις 12 εσωτερικές και εξωτερικές προϋποθέσεις για την «εθνική ανάκαμψη»...


Επιπροσθέτως επιχείρησε να μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα που αγωνίζεται είναι η δική μας πατρίδα» και προσθέτοντας πως «Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να μετατραπεί από αποδιοπομπαίο τράγο σε υπόδειγμα ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την απελευθέρωση από το Μνημόνιο. Ουσιαστική και όχι δημαγωγική απελευθέρωση»

Συγκεκριμένα, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή σημείωσε ότι «Με την ψήφιση του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση για να φτάσουμε σε αξιόπιστη λύση με τους πιστωτές. Να ξανακερδίσουμε όσα είχαμε κερδίσει πριν τον Μάρτιο και τα χάσαμε από τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις». Συμπλήρωσε ότι «η Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μπορεί να βοηθήσει. Στηρίζουμε την κυβέρνηση καταβάλλοντας δυσανάλογο κόστος» και τόνισε ότι «Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Εκανα την επιλογή τον Ιούνιο του 2011».

Εξήγησε ότι «Η κυβερνητική σταθερότητα έχει μεγάλη σημασία. Όσοι επενδύουν στο χάος ευτυχώς για την χώρα θα διαψευστούν. Οι δυνάμεις οπισθοφυλακής και αριστερού συντηρητισμού απέτυχαν ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν είστε καν της μόδας. Είναι η Χρυσή Αυγή.
Δεν έχετε συμμάχους».

Επανέλαβε ότι την Παρασκευή έστειλα 2 μηνύματα σε κυβέρνηση και εταίρους. Είπα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης. Ο τυχόν αργός θάνατος της Ελλάδας υπονομεύει την ΕΕ. Εμείς κάναμε όσα έπρεπε. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα. Οι αποφάσεις των εταίρων πρέπει να είναι άμεσες.

Αυτές δεν είναι μόνο η εκταμίευση . Το ζήτημα είναι να αρθεί η εκκρεμότητα να αλλάξει το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας να ανακτηθεί η αξιοπιστία. Αυτό πρεπει να γίνει εντός των επόμενων ημερών. Κάθε δισταγμός υπονομεύει την Ελλάδα και την ΕΕ. Οι εταίροι μπορούν και πρέπει να λύσουν όλα τα τεχνικά ζητήματα που είναι μικρά και εύκολα όταν υπάρχει φιλοευρωπαϊκή συνείδηση. Και η βιωσιμότητα που απασχολεί το ΔΝΤ και ΕΕ.».

Πέραν αυτών σημείωσε ότι «Είναι υποχρέωσή μου να παρουσιάσω τις εσωτερικέ ςκαι εξωτερικές προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης:
Για τις εξωτερικές:
- Άμεση, καθαρή πολιτική απόφαση – λύση από τους εταίρους
- Άμεση εκταμίευση όλων των δόσεων 31 + 5 + 8,2 δις ευρώ
- Η διασφάλιση βιωσιμότητα χρέους
- Ουσιαστική επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής δηλαδή η διασφάλιση ότι η Ελλάδα έχιε την στήριξη μέχρι να επανέλθει στις αγορές. Επανάληψη ενός κεκτημένου
- Νέο ριζικά ανανεωμένο επικοινωνιακό μέτωπο
- Αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο
Εσωτερικές προϋποθέσεις:
- κανονική εκτέλεση προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου (περιορισμός σπατάλης, νέο φορολογικό σύστημα, επίτευξη στόχων εσόδων)
- Ανακεφαλαίωση τραπεζών για προστασία καταθέσεων που θα δώσουν χορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις και ανάπτυξη. Με κρατικό στρατηγικό έλεγχο και σύμφωνο για ρευστότητα και σταδιακή ανασυγκρότηση. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρόταση για τα χρεωμένα νοικοκυριά, για νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι. Οι τράπεζες με στρατηγικό έλεγχο κράτους είναι ο μοχλός για αναπτυξιακή
- Μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν λείπουν οι νόμοι αλλά η αντίληψη των πραγμάτων (δικαιοσύνη, δημόσιος τομέας, χωροταξικός πολεοδομικός σχεδιασμός κ.α, ασφάλεια, μεταναστευτικό, αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλαγή Συντάγματος)
- Πολιτικές προϋποθέσεις για την διεύθυνση της χώρας. Δεν αρκεί να σηκώνουν κάποιοι το βάρος και οι άλλοι να κρύβονται από πίσω και να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση.
- Ανάγκη να υπάρξει μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Οι κοινωνικοί εταίροι να απαντήσουν στα δικά τους διλλήματα. Απαιτούνται σύμφωνα ανάπτυξης, μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, έλεγχο τιμών με την ενεργή συμμετοχή πολιτών.
- Πίστη πως μπορούμε να πετύχουμε, αισιοδοξία, αλληλεγγύη.»
Με την υλοποίηση αυτών των προϋποθέσεων – σύμφωνα πάντα με τον κ. Βενιζέλο – η Ελλάδα θα ανακάμψει εντός των επόμενων 3 ετών.
Τέλος περιέγραψε το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί ως εξής: «Πρωτογενής τομέας και μετάβαση από την φυτική στην ζωική παραγωγή. Μεταποίηση, Τουρισμό. Ναυτιλία λιμάνια ενέργεια, ορυκτός πλούτος, ΑΟΖ. Δεν μας λείπουν οι ιδέες αλλά η συστράτευση.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...