Γ. Στουρνάρας : «Θα προτιμούσα να είχα καταθέσει έναν διαφορετικό προϋπολογισμό»

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι «Η δόση, θα εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν»..
Συγκεκριμένα εξήγησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «Από τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας».

Τόνισε ότι, αύριο Δευτέρα θα μεταβεί στο euro group εξηγώντας ότι «Σε αυτή την εκπροσώπηση της χώρας δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή. Και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013, τον προϋπολογισμό του Κράτους. Αυτή η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους, ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε προχθές τα εύσημα στη χώρα μας για τις αποφάσεις που λάβαμε».

Πέραν αυτών κατά την διάρκεια της τελικής τοποθέτησής του στην ολομέλεια της Βουλής πριν την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013 εξήγησε ότι «Καταρρακώθηκε η αξιοπιστία μας αλλά την αποκαθιστούμε κάνοντας κάθε μέρα και ένα βήμα. Αμφισβητήθηκε η αποφασιστικότητά μας αλλά αποδεικνύουμε ότι οι Έλληνες είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Μας χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Σύντομα όμως θα αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση». Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν κατάφερε να καταθέσει ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις τονίζοντας ότι «πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία».

Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να απαντήσει στα 5 βασικά ερωτήματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της 4ήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού ως εξής:

Ερώτημα 1ο : Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης;

Σύμφωνα με τον υπουργό «Κατηγορηματικά όχι. Δεν παρουσιάστηκε καμία ρεαλιστική αντιπρόταση από την αντιπολίτευση, που να μηδενίζει το πρωτογενές έλλειμμα, να καθιστά βιώσιμο το χρέος, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην ουσία, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία».

Πρόσθεσε ότι «Μέσα σε τρία χρόνια, διανύσαμε τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για να αποκαταστήσουμε την τάξη στα δημοσιονομικά μας, ενώ καλύψαμε και τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες ανταγωνιστικότητας από τη δημιουργία του ευρώ μέχρι το 2009. Καταρρακώθηκε η αξιοπιστία μας αλλά την αποκαθιστούμε κάνοντας κάθε μέρα και ένα βήμα. Αμφισβητήθηκε η αποφασιστικότητά μας αλλά αποδεικνύουμε ότι οι Έλληνες είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Μας χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Σύντομα όμως θα αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση».

Ερώτημα 2ο : Χρειάζεται η χώρα την επόμενη δόση και πότε θα την λάβουμε;

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη δόση, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους είναι οριακά, αν και καλύτερα του αναμενομένου, διότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται πολύ ικανοποιητικά. Στις 16 Νοεμβρίου, πρέπει να εξοφλήσουμε έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε «Χρειαζόμαστε την επόμενη δόση προκειμένου:

Ø να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις)

Ø να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή να μπορούμε να πληρώσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων κλπ.)

Ø να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προκειμένου αυτό να επιβιώσει, να δημιουργήσει εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης στους καταθέτες και να αρχίσει να χορηγεί δάνεια στην οικονομία.

Ø να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει».

Παράλληλα τόνισε ότι «Κάποιοι θέλουν τη δόση, χωρίς τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν. Αυταπατώνται και δυστυχώς παρασύρουν και άλλους. Η δόση, όπως έχω διαβεβαιώσει, θα εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν. Και δεν μπορώ να καταλάβω την χαιρεκακία με την οποία η αντιπολίτευση μιλάει για υποτιθέμενη καθυστέρηση, ικανοποιείται μήπως με την αγωνία του Ελληνικού λαού;»

Ερώτημα 3ο : Μπορούμε να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος;

Η άποψη του υπουργού είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα οδηγείται σε άμεση απομόνωση από το εξωτερικό. Διότι ουδείς θα μας ξαναδανείσει στο μέλλον έστω και ένα ευρώ.Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, όπως έγινε πρόσφατα με την Αργεντινή με ένα εμπορικό πλοίο σε λιμάνι της Αφρικής. Θα γίνουμε παρίες του διεθνούς συστήματος και θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, μηχανολογικό εξοπλισμό. Διότι ακόμα και αν διαγράψουμε τους τόκους του εξωτερικού χρέους, παραμένει το πρωτογενές έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου 7 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό κανένας δεν θα το χρηματοδοτήσει».

Ερώτημα 4ο. Μπορούμε να καταργήσουμε το Μνημόνιο και να πάρουμε τη δόση;

«Τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών ενέκριναν τα δάνεια προς τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μέσω των μέτρων που λαμβάνουμε και αποτυπώνονται και στον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις εσόδων» εξήγησε και πρόσθεσε πως «Τα Μνημόνια όμως δεν είναι γραμμένα σε πέτρα. Αποτελούν δυναμικά κείμενα δεσμεύσεων, τα οποία επικαιροποιούνται κάθε τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Ερώτημα 5ο. Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι «Το χρέος της χώρας μας ήταν υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πριν το ξέσπασμα της κρίσης αλλά λόγω της ύφεσης και παρά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, κινείται σε υψηλά επίπεδα. Έχει τεθεί ως στόχος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020 να μην ξεπερνάει το 120% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προωθείται ένα σύνθετο μείγμα πολιτικής, που επιδιώκει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, επαρκή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τοκοχρεολύσια που εξυπηρετούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα». Εξήγησε ότι «Ο στόχος αυτός κρίνεται από πολλούς ως ανέφικτος. Και μάλιστα προτείνουν την μονομερή διαγραφή του χρέους, ως τρόπο αντιμετώπισής του. Το τι σημαίνει αυτό το έχω αναλύσει ήδη. Σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Το αν η επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο δημοσιονομικό και τραπεζικό, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προϋποθέτει ότι θα είμαστε μέλη αυτής της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους μας και να υλοποιήσει τους στόχους, που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...