Ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις χώρες των Βαλκανίων

Το άρθρο που ακολουθεί εκφράζει απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να δουν όλες τις χώρες των Βαλκανίων να υλοποιούν τις προσδοκίες τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή και Ευρω-ατλαντική Κοινότητα. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα..
με την Αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθρην Άστον, για να υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Οι κυρίες Κλίντον και Άστον κάλεσαν όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα, στα πλαίσια του διαλόγου, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Ο διάλογος, δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος, δεν απαιτεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, ο διάλογος ζητά από τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν με πρακτικές συμφωνίες που θα εξυπηρετούν την καθημερινή ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

«Η ανύψωση του επιπέδου των συνομιλιών», δήλωσε η κ. Κλίντον, «αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο χώρες να σημειώσουν την πολυαναμενόμενη πρόοδο σε βασικά ζητήματα όπως της ελευθερίας των μετακινήσεων, των τελωνείων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και να εξετάσουν τρόπους εξασφάλισης της στήριξης που οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αναζητούν στο Κόσσοβο, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς τους και τη μακροχρόνια αφοσίωση τους στη Σερβία. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο έθνος. Τα σύνορα της Ευρώπης », δήλωσε η κ. Κλίντον, «δεν θα αλλάξουν. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να επιτευχθούν αν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συνεργαστούν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

«Οι νέοι της Σερβίας», δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος, «είναι μορφωμένοι, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, έχουν πολιτιστικές ευαισθησίες και τους αξίζει να έχουν οικονομικές ευκαιρίες, και ένα μέλλον στην Ευρώπη, τους αξίζει επίσης να έχουν όλες τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι της Ευρώπης. Αυτό επιθυμούν να δουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Σερβία και το λαό της Σερβίας. Δεν ήρθαμε εδώ για να θέσουμε όρους. Δεν ήρθαμε εδώ για να ασκήσουμε οποιοδήποτε έλεγχο. Η Σερβία», κατέληξε η κ. Κλίντον, «είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον της».

Οι ΗΠΑ συμμερίζονται το στόχο μίας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Σερβία και όλους τους γείτονές της. Πρόκειται για τον πιο σίγουρο δρόμο προς ένα μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του Σερβικού λαού ως φίλοι και σύμμαχοι.


Το άρθρο αυτό αντικατοπτρίζει απόψεις της Αμερικανικής κυβέρνησης. Εάν θέλετε να το σχολιάσετε γράψτε στην διεύθυνση Editorials, V-O-A, Washington, D-C, 20237, U-S-A.
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά και να διαβάσετε και άλλα άρθρα μας, επισκεπτόμενοι την σελίδα μας στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: www.voanews.com/editorials.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...