Πράσινο για ανάπτυξη πυραύλων στην Τουρκία απο το ΝΑΤΟ..

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα από την Τουρκία  για να αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ, προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία ταραγμένη στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.
Anders Fogh Rasmussen, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι η συμμαχία θα συζητήσει το αίτημα «χωρίς καθυστέρηση»..

Την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τις εδάφους-αέρος βλήματα ακολούθησαν συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς να ενισχύσει την ασφάλεια στην 900 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία μετά από όλμους που εκφορτώθηκαν στην επικράτειά του, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το συριακό εμφύλιο πόλεμο χυθεί πάνω σε γείτονες της χώρας.
 "Μια τέτοια ανάπτυξη θα αυξήσει της αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας  να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και το έδαφος της . Θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος της νότιας-ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ," δήλωσε ο Ρασμούσεν στη δήλωση.
«Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί πλήρως να αποτρέψει από τυχόν απειλές και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας."
Διπλωματικές πηγές δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνάντηση αργότερα την Τετάρτη ήταν πιθανό να εγκρίνει το τουρκικό αίτημα.
Ράσμουσεν είπε μια ομάδα θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα να προβεί σε θέση-έρευνα για την πιθανή ανάπτυξη των πύραυλον Patriot
Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα δήλωσε την Τρίτη ότι οι πύραυλοι Patriot ήταν «ένα προληπτικό μέτρο, για την άμυνα ειδικότερα".
Οι χωριά στα σύνορα της Τουρκίας έχουν πληγεί από πυρά πυροβολικού από τη Συρία ως δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ μάχη αντάρτες προσπαθούν να εκδιώξουν το καθεστώς του.
Σε βάθος κάλυψη της κλιμακούμενης βίας σε όλη τη Συρία
Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ είναι οι τρεις μόνο μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τα πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Γκουίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο ίδιος είχε πει πρεσβευτής του ΝΑΤΟ για να εγκρίνει αίτημα της Τουρκίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "ευνοϊκή" για την αίτηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να αναπτύξει εδάφους-αέρος πυραύλων Patriot στην
σύνορά της με τη Συρία, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη.
"Παίρνουμε προφανώς την ασφάλεια του ΝΑΤΟ σύμμαχό μας, την Τουρκία, πολύ σοβαρά και εμείς θα διάκειται ευνοϊκά προς αυτό," Mark Toner, μια αμερικανική κρατική υπηρεσία αναπληρωτής εκπρόσωπος, είπε.
"Θέλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε στενός σύμμαχος μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους γραφίτη.
Νωρίτερα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα της Τουρκίας.
Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει Patriot εδάφους-αέρος πυραύλων στην Τουρκία πριν από δύο φορές, μία φορά το 1991 και πάλι το 2003, κατά τη διάρκεια τόσο του Κόλπου Wars. Οι πύραυλοι δόθηκαν από τις Κάτω Χώρες.
Η Τουρκία έχει δύο φορές φέτος έχει γίνει επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ τσάρτερ που προβλέπει διαβουλεύσεις όταν ένα κράτος μέλος
θεωρεί ότι η εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια απειλείται.
Ράσμουσεν είπε ότι υπάρχει επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με το back-up των πυραύλων Patriot.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...