"Το κρατίδιο που περιλαμβάνει τη γερμανική πρωτεύουσα την τελευταία 20ετία πενταπλασίασε το χρέος του στα 63 δισ. ευρώ"
Σε υπερεντατικά μαθήματα λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών θα υποβληθούν τον Απρίλιο 35 τοπικοί βουλευτές και αξιωματούχοι του κρατιδίου του Βερολίνου, του πιο χρεωμένου.
από τα 16 της Γερμανίας. Πού, νομίζετε; Μήπως στο υπουργείο Οικονομικών, από κάποιον συνεργάτη του κ. Σόιμπλε; Μήπως σε κάποια επιτροπή της Μπούντεσταγκ ή έστω σε κάποιο τραπεζικό σεμινάριο της Μπούντεσμπανκ; Τίποτε από αυτά. Η εκπαίδευσή τους θα γίνει στο καλύτερο ζωντανό εργαστήριο «δημοσιονομικής ανασυγκρότησης» (διάβαζε λιτότητας) της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από την… Αθήνα!
Οπως αποκάλυψε το «Spiegel», το κλιμάκιο των 35 Βερολινέζων εθνοπατέρων και δημόσιων λειτουργών θα προσπαθήσει κατά την τετραήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα της Ελλάδας να διδαχθεί πώς μια χώρα μπορεί να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% το 2013, μειώνοντας το έλλειμμά της από 10,9% το 2011 σε 8,2% το 2010. Εμείς φυσικά … ξέρουμε καλά τη συνταγή, αλλά το θέμα είναι πώς θα την αφομοιώσουν -και κυρίως πώς θα την εφαρμόσουν- οι καλομαθημένοι Γερμανοί.
Το κρατίδιο που περιλαμβάνει την πρωτεύουσά τους αποτελεί κυριολεκτικά δημοσιονομικό όνειδος για τους Γερμανούς, καθώς την τελευταία εικοσαετία πενταπλασίασε το χρέος του στα 63 δισ. ευρώ. Παράλληλα, χρειάστηκε να λάβει… ελεημοσύνη 3,3 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κρατίδια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2013, κυρίως από τη Βαυαρία, τη Βάδη-Βιτεμβέργη και την Εσση. Βλέπετε, στη Γερμανία ισχύει χωρίς εξαιρέσεις ο «χρυσός κανόνας» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για τις περιφερειακές διοικήσεις. Καθώς, λοιπόν, οι Αρχές του Βερολίνου έχουν βάλει στόχο να ισοσκελίσουν με δικά τους μέσα τον προϋπολογισμό του 2016, αποφάσισαν ότι πρέπει να αντλήσουν «τεχνογνωσία» από την Ελλάδα.
Πολλοί στη Γερμανία γέλασαν με την πρωτοβουλία της βερολινέζικης κυβέρνησης, ιδίως με την ονομασία της «Μαθαίνοντας από την Ελλάδα μαθαίνεις να νικάς»! Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπόλογου κρατιδίου δήλωσαν πολύ σοβαρά ότι σκοπεύουν «να εξοικειωθούν στην Αθήνα με όλα τα συναφή δημοσιονομικά ζητήματα της πόλεως και της περιφέρειας». Ισως μάλιστα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν τη γνώμη των κ.κ. Φούχτελ και Ράιχενμπαχ.
Φυσικά, μόλις μαθεύτηκε η μετάβαση στην Ελλάδα του βερολινέζικου κλιμακίου ακούστηκαν επικρίσεις για τα δαπανηρά «ταξιδάκια» στην Ακρόπολη, που θα επιβαρύνουν κι άλλο τον τοπικό προϋπολογισμό. Ομως, οι Γερμανοί βουλευτές διαβεβαίωσαν πως όλα γίνονται για το καλό του Βερολινέζου φορολογούμενου κι ότι οι δαπάνες θα πιάσουν τόπο.
ΤΡΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΒΕΡΑΪΤ
Κακοδιαχείριση και υπερβάσεις στο υπό κατασκευήν αεροδρόμιο
Υψιστο σύμβολο κακοδιοίκησης και δημοσιονομικής ανικανότητας των Αρχών του Βερολίνου είναι δίχως άλλο το υπό κατασκευήν τρίτο αεροδρόμιο της πόλης, ένα τευτονικό… γεφύρι της Αρτας , που μάλλον θα ενταφιάσει την πολιτική καριέρα του άλλοτε πολλά υποσχόμενου δημάρχου της γερμανικής πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ.
Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του έργου τα τελευταία χρόνια και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού του κατά 55% (από 2,8 δισ. σε 4,3 δισ.) έκαναν προσφάτως το γύρο των γερμανικών εφημερίδων, όχι φυσικά με κολακευτικό τρόπο. Ο Σοσιαλδημοκράτης Βοβεράιτ παραιτήθηκε στις αρχές του χρόνου από πρόεδρος του οργανισμού κατασκευής και η θέση του κρέμεται από τις διαθέσεις των Πρασίνων. Πάντως, οι γερμανικές εφημερίδες έχουν προεξοφλήσει την απομάκρυνσή του εξαιτίας ενός έργου που… ρεζίλεψε το Βερολίνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, «χαρίζοντας» στη Γερμανία ένα σκάνδαλο «ανικανότητας, προχειρότητας και κακοδιαχείρισης». Επικρίσεις για το ίδιο ζήτημα δέχεται και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Κ. Πλάτσεκ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου