Κάθε πλευρά αντιπροσωπεύεται από 60 βουλευτές επί συνόλου 120 εδρών, δημιουργώντας τις συνθήκες για έντονες πολιτικές διεργασίες.
Τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να έχει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την ψυχρολουσία που υπέστη.
Είδε τις 42 έδρες, των εκλογών του 2009, του συνασπισμού Likud-Beitenu να συρρικνώνονται στις 31. Όμως εμφανίστηκε ως ο σίγουρος πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε θα βασίζεται σε πέντε βασικές αρχές. Και πρώτα από όλα, θα εστιάσουμε στην ασφάλεια, θα αποτρέψουμε το Ιράν από την κατοχή πυρηνικών όλων, γιατί αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι η πρώτη απειλή».
Πραγματικός νικητής και ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Γιαΐρ Λαπιντ. Πρώην δημοσιογράφος κι επικεφαλής του κεντρώου Yess Atid (Υπάρχει Μέλλον), περνούσε σχεδόν απαρατήρητος στις δημοσκοπήσεις κι έφτασε ν’ αποσπά 19 έδρες.
Ήδη πάντως τα πρώτα σημάδια από το παζάρι που θα επακολουθήσει εμφανίστηκαν με την επικεφαλής των Εργατικών Σέλι Γιασίμοβιτς να τείνει χείρα συνεργασίας προς την κεντροαριστερά.
«Αύριο το πρωί ξεκινά σκληρή πολιτική δουλειά και θα λάβουμε όλοι μέρος για να σχηματίσουμε ένα μέτωπο, όπως έχω ήδη ένα μέτωπο κοινωνικό και ειρηνικό, φυσικά όχι με επικεφαλής τον Νετανιάχου», δήλωσε η πρόεδρος των Εργατικών, Σέλι Γιασίμοβιτς.
Θετικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα για τον πολυεκατομμυριούχο Νάφταλι Μπένετ, αφού οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν στη δεύτερη θέση, αλλά τελικά κατέλαβε την τέταρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου