Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στη λίστα των χωρών που συνεργάστηκαν για τις απαγωγές και τα βασανιστήρια, στα οποία προχώρησε η CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με έκθεση από το Open Society Foundation, η CIA είχε βοήθεια στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία, από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος.
Υπολογίζεται ότι 136 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» ξαφνικά και παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, περνώντας απ’ αυτές τις χώρες.
Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών που πρόσφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2007 εξέφραζε προβληματισμό για 57 περιστατικά στάσης αεροσκαφών που εμπλέκονταν στην επιχείρηση σε κυπριακά αεροδρόμια.
Γίνεται λόγος για στάσεις 15 διαφορετικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και δίνονται στοιχεία πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002, τον Ιανουάριο, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2004, καθώς και το Δεκέμβριο του 2005. Με περισσότερη λεπτομέρεια καταγράφεται η μεταφορά κρατουμένου στο Ραμπάτ του Μαρόκου στις 21 Ιανουαρίου 2004 μέσω Λάρνακας.
Εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα υπάρχουν και χώρες οι ηγέτες των οποίων στο μεταξύ ανατράπηκαν βίαια, όπως ο Καντάφι στη Λιβύη, ή δίνουν την ύστατη μάχη για να κρατηθούν στην εξουσία, όπως ο Άσαντ στη Συρία.
Ακόμη και το Ιράν έδωσε 15 κρατούμενους, τους οποίους μετέφερε στο Αφγανιστάν και από εκεί βρέθηκαν στα χέρια των Αμερικανών. Περισσότερες από πενήντα χώρες, 54 για την ακρίβεια, συμμετείχαν σύμφωνα με την έκθεση, στις καταχρήσεις, συλλήψεις, βασανιστήρια υπόπτων. Ορισμένες μάλιστα χώρες επέτρεψαν στη CIA να δημιουργήσει κέντρα κράτησης στην επικράτειά τους. Άλλοι εργάστηκαν στη μεταφορά των κρατουμένων με μυστικές πτήσεις.
Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 17 συνεργάσθηκαν «ενεργά» με το μυστικό πρόγραμμα της παράνομης κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως περιγράφεται στο έγγραφο.
Στην έκθεση της OSJI, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση Μπους (2000-2008) αγκάλιασε τη «σκοτεινή πλευρά» ως τη μέθοδο για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Όμως, στα πορίσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η ευθύνη για τις ενέργειες αυτές δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πολυάριθμες μυστικές επιχειρήσεις και «έκτακτες παραδόσεις» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την «ενεργό συμμετοχή» και ξένων κυβερνήσεων και υπηρεσιών που συνεργάστηκαν με τη CIA. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε τα βασανιστήρια και η κυβέρνησή του έχει αποστασιοποιηθεί από αυτές τις μεθόδους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου