Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον, προσωρινά κρατούμενο για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, πρώην υπουργό, για τις ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό και αρνούμενο να δώσει ανασταλτική δυνατότητα στην έφεση του.
Ο πρώην υπουργός μεταφέρθηκε στο Εφετείο νωρίς το πρωί - η υπόθεσή του στο πινάκιο είχε νούμερο 1- με την κλούβα της αστυνομίας με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να λογοδοτήσει για μια κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, που αφορά την παράλειψη δήλωσης της αγοράς του ακινήτου στην Ακρόπολη στο «πόθεν έσχες» του 2010 αλλά κι ένα πλημμέλημα που αφορά ανακριβείς δηλώσεις χρηματικών ποσών ,στις δηλώσεις προηγούμενων ετών.
Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Τσοχατζόπουλου όσον αφορά το ακίνητο στην Ακρόπολη, που αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2010, ήταν ότι λόγω «πραγματικής πλάνης» δεν το δήλωσε στο «πόθεν έσχες» τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπως ορίζει νόμος του 2003, γιατί δεν ήξερε τον επίμαχο νόμο και θεωρούσε ότι ισχύει το παλαιότερο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα αποκτηθέντα κατά την διάρκεια του έτους δηλώνονταν το επόμενο.
Αυτή ήταν και η θέση που διατύπωσε στην απολογία του:
- Τσοχατζόπουλος: Δεν είχα πρόθεση να αποκρύψω τίποτα, δεν ήξερα ότι η αλλαγή του νόμου επέβαλε μία άλλη διαδικασία και σε αυτό φταίμε.Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, φανερά εκνευρισμένος, απέδωσε στην όλη υπόθεση πολιτική διάσταση και σημείωσε ότι όλη η εμπλοκή του με την Δικαιοσύνη αποφασίστηκε για λόγους πολιτικούς:«Υπήρξε γραμμή από το ΠΑΣΟΚ», είπε.
- Πρόεδρος: Δεν ήσασταν τόσα χρόνια βουλευτής; Δεν σας αφορούσε ο νόμος;
- Τσοχατζόπουλος: Κι επειδή ήμουν βουλευτής; Έχουμε και συνεργάτες και λογιστές..
- Πρόεδρος: Εσείς δηλώνετε...
- Τσοχατζόπουλος: Ναι, αλλά αυτή ήταν η πρακτική μέχρι τότε. Αυτή είναι η αλήθεια
- Προεδρος: Σας κάλεσαν από τη Βουλή και αρνηθήκατε...
- Τσοχατζόπουλος: Δεν είναι έτσι. Πήγα κατόπιν καλέσματος και τους είπα ότι εφαρμόζω αυτή τη διαδικασία.
Και ανέφερε:
«Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν, λόγω εξεταστικής, την κίνηση των λογαριασμών.
Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία... Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω.
Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν.
Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα. Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα.
Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως».
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε με έμφαση στο δικαστήριο πως ήταν από τους υπουργούς που υπέγραψαν τις διατάξεις του νόμου περί πόθεν έσχες και πώς σε καμία ενέργειά του δεν υπήρχε δόλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να υπάρχει το Πόθεν Εσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ό,τι ήθελε, έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη. Η αλήθεια και η πραγματικότητα που σας παρουσίασαν δείχνει ότι δεν υπήρχε δόλος. Το θέμα χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους».
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του πρώην υπουργού η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από πολίτες, εν΄λω κατά την αποχώρησή του ακούστηκαν αποδοκιμασίες.
Ο κατηγορούμενος φαινόταν αρχικά ψύχραιμος και μάλιστα ενώ ήταν όρθιος και εξέθετε στο δικαστήριο την θέση του κάποια στιγμή μιλούσε με το χέρι στην τσέπη, γεγονός που ενόχλησε τον Εισαγγελέα.
Βγάλτε το χέρι από την τσέπηΣτην αγόρευση του ο Εισαγγελέας όχι μόνο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό περί πλάνης που προέβαλε ο πρώην υπουργός αλλά ζήτησε την ενοχή του, θεωρώντας ότι είχε δόλο στην παράλειψη δήλωσης του ακινήτου το 2010, καθώς από την επόμενη χρονιά δεν θα είχε υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», αφού θα συμπληρώνονταν 3 έτη που δεν θα ήταν βουλευτής.
Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους, παρακαλώ, όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από τη τσέπη;
Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι, αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Η πρόταση του επί των ποινών ήταν να επιβληθεί συνολική ποινή 11 ετών και χρηματική ποινή 900 χιλιάδες ευρώ.
Το δικαστήριο με πλειοψηφία 2 προς 1 έκανε δεκτή την καταδικαστική Εισαγγελική πρόταση.
Το μέλος του δικαστηρίου που διαφώνησε δέχθηκε τον ισχυρισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου πώς βρισκόταν σε πλάνη , πώς, δηλαδή, από αμέλεια δεν δήλωσε το σπίτι όταν το απέκτησε. Το ίδιο μέλος του δικαστηρίου ήταν και υπέρ της άποψης να του χορηγηθεί ελαφρυντικό, κάτι που αρνήθηκαν οι άλλοι δύο Εφέτες με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα ο οποίος τόνισε ότι για την αναγνώριση προτέρου εντίμου βίου δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά «μία καθολική θετική συμπεριφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, τόσο επί της ποινής όσο και το μεγάλο πρόστιμο που επιβλήθηκε αλλά και για την απόφαση για δήμευση του ακινήτου, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη απόφαση κάθειρξης και δήμευσης για «πόθεν έσχες» στην χώρα, ο πρώην υπουργός εκνευρίστηκε και μάλιστα ακούγοντας την αναγγελία από τον πρόεδρο επαναλάμβανε: «Ναι, ναι».
Μετά την απόσυρση της έδρας ο Άκης Τσοχατζόπουλος σηκώθηκε εκνευρισμένος από το εδώλιο και συζητούσε έντονα με τους συνηγόρους του, αλλά χρειάστηκε να καθίσει αρκετές φορές.
Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ο πρώην υπουργός είπε:
«Πρόκειται περί απόφασης, η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα, συνεχίζοντας με συνέπεια τις, με άνωθεν εντολές, πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνιας που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου.
Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους.
Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία, αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, κατά της οποίας θα προσφύγουμε».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου