ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Βγήκε ο λογαριασμός για Παπαγεωργόπουλο-Σαξώνη

Χρηματικά ποσά ύψους 33,58 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, μαζί με τις προσαυξήσεις, καταλόγισε αληλλέγγυα κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνέδριου στον καταδικασθέντα πρώην δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τους επίσης καταδικασθέντες υπαλλήλους του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη και Θωμά Γκόλα για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Ειδικότερα, κλιμάκιο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου στις αρχές του 2012, πραγματοποίησε έλεγχο στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά τον οποίο καταλόγισε στον κ. Παπαγεωργόπουλο, για τη διετία 2000 – 2001, τα ποσά των 4,03 εκατ. ευρώ και 6,73 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, στον κ. Σαξώνη καταλόγισε για τη διετία (1999 - 2001) τα ποσά των 4,52 εκατ., 2,26 εκατ. και 1,63 εκατ. ευρώ, ενώ για τον κ. Γκόλα τα ποσά 4,84 εκατ. ευρώ και 9,57 εκατ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα (1999 - 2001).
Οι καταλογισμοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2002 - 2007.
Οι καταλογισμοί έγιναν αλληλέγγυα και στους τρεις καταδικασθέντες. Τα επίμαχα ποσά συνδέονται με τα ποσά της υπεξαίρεσης, για την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις, αλλά και με νέα δίκη που πρόκειται να διεξαχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο κ. Παπαγεωργόπουλος (άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση), σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας (ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια σε πλαστογραφία), σε ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος.
Επίσης, ένοχοι κρίθηκαν οι πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής (άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση), στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.
Πηγη
ΑΥΤΟΣ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η κατάρρευση Παπαγεωργόπουλου μετά τα ισόβια

Η ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι το τέλος αλλά η... αρχή μιας δύσκολης διαδρομής στα εδώλια των δικαστηρίων που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον ο Β. Παπαγεωργόπουλος.

Η κατάρρευση Παπαγεωργόπουλου μετά τα ισόβια
Στον πρώην δήμαρχο έχει ασκηθεί δίωξη και για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και για την υπόθεση του ελλείμματος ύψους 1,16 εκατ. ευρώ στην Πάγια Προκαταβολή του Δήμου - η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή στην αρμόδια εισαγγελέα Εφετών εκκρεμεί και η υπόθεση της νομιμοποίησης -ή αλλιώς ξέπλυμα- των χρημάτων της υπεξαίρεσης κατά του Β. Παπαγεωργόπουλου όσο και της συζύγου του Ελένης. Στην αγκαλιά τής επί 40 χρόνια πιστής συντρόφου του έπεσε εξαντλημένος ο πρώην δήμαρχος μόλις άκουσε την ποινή του από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Εκείνη δεν σταματά να φωνάζει με κάθε τρόπο ότι ο άνθρωπός της είναι... διαμάντι, ωστόσο σύντομα ίσως κληθεί και η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο πλαίσιο της υπόθεσης για τη νομιμοποίηση των υπεξαιρεθέντων ποσών.
Η κατάρρευση Παπαγεωργόπουλου μετά τα ισόβια
Πρόκειται για τα «μυστήρια» ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο εντοπίστηκε ποσό λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης στην υπόθεση περιλαμβάνεται και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου και «δεξί χέρι» του Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσιας, για τον οποίο έχει εντοπιστεί τραπεζικός λογαριασμός με αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια το ζεύγος Παπαγεωργόπουλου είχε αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στον πρώην δήμαρχο επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης ύψους 120.000 ευρώ και στη σύζυγό του το ποσό των 30.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υποστήριξε ότι τα χρήματα προέρχονταν από νόμιμες δραστηριότητες, αμφισβητώντας τα στοιχεία της Οικονομικής Επιθεωρήτριας.
ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ  ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ πριν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποθεωνόταν στον στίβο. Οι εφημερίδες της εποχής τον βάφτισαν «φτερωτό γιατρό». Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, έγινε βουλευτής,
ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ

ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ πριν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποθεωνόταν στον στίβο. Οι εφημερίδες της εποχής τον βάφτισαν «φτερωτό γιατρό». Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, έγινε βουλευτής, κατέλαβε θώκο υφυπουργού και ακολούθησε η θητεία του στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Η τελευταία περίοδος είναι και αυτή που τον οδήγησε στις φυλακές Διαβατών.
Στην απολογία του Μ. Λεμούσια που ακολούθησε, ο πρώην γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι μέρος των χρημάτων ήταν της δημοτικής παράταξης Παπαγεωργόπουλου και ότι ένα ποσό είχε επενδυθεί και στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, αγόρασαν τραπεζικές μετοχές, τις οποίες στη συνέχεια ρευστοποίησαν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά (;) έξοδα της παράταξης.
Μετά την πρόσφατη καταδίκη, η Ελένη Παπαγεωργόπουλου μιλώντας στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι «η έρευνα που βρήκε 1 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του συζύγου της ήταν κατάπτυστη και ότι η ίδια ως οδοντίατρος θα έκανε καλύτερη». Ανέφερε ότι τα χρήματα ήταν απολύτως νόμιμα και ότι στα 12 χρόνια της θητείας του Β. Παπαγεωργόπουλου στον δήμο το ποσό που δήλωσαν συνολικά στην Εφορία έφτασε το ποσό των 2,14 εκατ. ευρώ.
Πάντως η ίδια, ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και ασχολούνταν με αυτό οι ανακριτικές αρχές, «θυμήθηκε» το 2011 να προσέλθει στην αρμόδια εφορία για να κάνει συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να δηλώσει καθυστερημένα ποσό ύψους 300.000 ευρώ που είχε αποκομίσει από την πώληση μετοχών τα έτη 1998, 1999 και 2007.
Το επόμενο βήμα στην υπόθεση είναι η υποβολή -σύντομα- της πρότασης του εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα τους παραπέμψει στο εδώλιο.
Οσο για το πού πήγαν τα χρήματα της υπεξαίρεσης από το ταμείο του Δήμου -το δικαστήριο την υπολόγισε τελικά στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ- για το συντριπτικά μεγάλο μέρος δεν προέκυψαν στοιχεία από την ανάκριση. Μόνο ένα ποσό 1,7 εκατ. ευρώ φέρεται ότι κράτησε ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης. Για το υπόλοιπο ποσό ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης είπε ότι «αποκρύφτηκαν σε άγνωστες οικονομικές περιοχές».
Σε όλες τις εκθέσεις της εταιρείας ορκωτών λογιστών που έλεγχε τα οικονομικά του δήμου και υποβλήθηκαν από το 2002 ως το 2009, υπήρχε διαφορά ανάμεσα στο ταμειακό υπόλοιπο στο δημόσιο λογιστικό με αυτό που αναφερόταν στον ισολογισμό. Η επίμαχη Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, όπου στήθηκε η μεγάλη κομπίνα από το 1999 μέχρι τις αρχές του 2008, προκειμένου να δικαιολογήσει τις διαφορές προσκόμιζε τα δικά της δικαιολογητικά αλλά περιέργως, όπως επισημαίνει σήμερα η νομική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν ανέλυσαν ποτέ στις εκθέσεις τις διαφορές αυτές και ποτέ δεν έκαναν οποιαδήποτε επισήμανση ή παρατήρηση. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Γιάννης Μπουτάρης
Ξεκινάει αγώνα για τη δήμευση
Τόσο η δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος και άλλα στελέχη της παράταξης ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι θα διεκδικήσουν την επιστροφή των υπεξαιρεθέντων με κάθε ένδικο μέσο.
Ο Γ. Μπουτάρης μίλησε μάλιστα ακόμη και για δήμευση της περιουσίας του δημάρχου. Ο ίδιος, αν και έκανε λόγο για αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στον προκάτοχό του, τόνισε ιδιαίτερα ότι έστειλε «μήνυμα» στην ελληνική κοινωνία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξής του αυτή δεν επιχαίρει για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά εκτιμά ότι η τιμωρία όσων αποδεδειγμένα δεν σέβονται το δημόσιο χρήμα αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και παραδειγματισμού. «Επιπλέον εκπέμπει το θετικό μήνυμα ότι η διαφθορά, η ανομία και η ατιμωρησία δεν γίνονται αποδεκτές ως πρακτική και ως συμπεριφορά στον δημόσιο βίο της χώρας, ιδιαίτερα εν μέσω της επώδυνης για την κοινωνία κρίσης» τονίζεται.
Υπενθυμίζεται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης γίνεται εκτενής αναφορά στη θολή κατάσταση η οποία διατηρούνταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου. Οπως αναφέρεται, αποφευγόταν ο έλεγχος με τις σχετικές αποφάσεις δημάρχου, με τις οποίες οριζόταν η εξέταση των παραστατικών Σαξώνη στο τέλος κάθε χρόνου. Δηλαδή των πλαστών στοιχείων τα οποία εμφανίζονταν και σύμφωνα με τα οποία γίνονταν κανονικά στα ταμεία οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους καθώς και αυτές που εισπράττονταν ως προκαταβολή φόρου και αποδίδονταν στη ΔΟΥ.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...