Αυτή είναι η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Διατηρεί και φέτος των τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ο Μεξικάνος μεγιστάνας των ΜΜΕ Κάρλος Σλιμ, φιγουράροντας στην κορυφή της διάσημης λίστας των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes με την περιουσία του να εκτιμάται στα 73 δις.
δολ. Στην δεύτερη θέση παραμένει ο «Mr. Microsoft» Μπιλ Γκέιτς (67 δις. δολ.) και από εκεί και πέρα παρατηρούνται σημαντικές ανακατατάξεις: Ο «σοφός της Ομάχα» Γουόρεν Μπάφετ βρέθηκε εκτός της πρώτης τριάδας για πρώτη φορά από το 2000, υποχωρώντας στην τέταρτη θέση. Στο νούμερο τρία της λίστας εκτοξεύθηκε ο ιδρυτής της ισπανικής αλυσίδας ενδυμάτων Zara Αμάνθιο Ορτέγκα που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 19,5 δις. δολ. από το 2012 και να ανέρχεται στα 67 δις. δολ., καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα μεταξύ όλων των δισεκατομμυριούχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφαν Πέρσον. επικεφαλής του αντιπάλου δέους της Zara, της σουηδικής Hennes & Mauritz (την οποία ίδρυσε ο πατέρας του) καταλαμβάνει την 12η θέση της λίστας, με περιουσία 28 δις. δολ.
Στην φετινή λίστα του Forbes συμπεριλαμβάνονται και τρεις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι. Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση (με περιουσία 3,3 δισ. δολάρια) , τον Αριστοτέλη Μυστακίδη (2,7 δισ. δολάρια) και τον Φίλιππο Νιάρχο (2,6 δισ. δολάρια). Και εάν οι κ.κ. Λάτσης και Νιάρχος είναι γνωστοί στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους, ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας Αριστοτέλης Μυστακίδης αποτελεί νέο πρόσωπο. Πρόκειται για τον δεύτερο στη διευθυντική ιεραρχία του πολυεθνικού κολοσσού πρώτων υλών Glencore, η οποία εισήχθη πέρυσι στα χρηματιστήρια του Χονγκ-Κονγκ και του Λονδίνου, σε μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές των τελευταίων ετών.
Στο τοπ-τεν των δισεκατομμυριούχων βρίσκονται ακόμα δυο αδέλφια, οι Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ (με περιουσία 34 δις. δολ. έκαστος) που βρίσκονται στο τιμόνι του μη εισηγμένου αμερικανικού βιομηχανικού ομίλου Koch, ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον (στην πέμπτη θέση), ο βιομήχανος από το Χονγκ-Κονγκ Λι-Κα Σινγκ (8η θέση-πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία) η υπέργηρη κληρονόμος της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ που βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας και είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με περιουσία 30 δις. δολ.. Την δεκάδα κλείνει ο συμπατριώτης της Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH, που βρισκόταν στην 4η θέση το 2012, αλλά δέχθηκε πλήγμα από την μειωμένη ζήτηση για είδη πολυτελείας στην Ευρώπη. Ως μεγαλύτερος «χαμένος» μεταξύ των δισεκατομμυριούχων αναδεικνύεται αναμφισβήτητα ο Βραζιλιάνος Έικε Μπατίστα, επικεφαλής του ομίλου EBX. Ο κ. Μπατίστα από την 7η θέση το 2012 υποχώρησε στην 100η φέτος, με την περιουσία του να μειώνεται από τα 30 δις. δολ. στα 10,6 δισ. (-65%) σε έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπατίστα έχανε 1,6 δις. δολ. τον μήνα, ή 53,15 εκατ. δολ. την ημέρα, ή 2 εκατ. δολάρια…την ώρα !
Αυτή είναι η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων από όλο τον κόσμο ανήλθε φέτος στους 1,426 που αποτελεί ρεκόρ, με συνολική περιουσία 5,4 τρις. δολάρια (πάνω από το ένα τρίτο των ΑΕΠ των ΗΠΑ). Η πλειοψηφία τους –ακόμα- προέρχεται από τις ΗΠΑ. Όπως όμως προβλέπει ο διευθυντής του Forbes Ράνταλ Λέιν, έως το τέλος της δεκαετίας θα υπάρχουν περισσότεροι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι από ότι Αμερικανοί, ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον χάρτη του παγκόσμιου πλούτου…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...