Θρίλερ στο Εurogroup για την Κύπρο – Συμφωνία αναμένει ο Γιούνκερ


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε, παράλληλα, για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά.

Η Ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο «θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλά ένα αδέξιο κούρεμα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εξυγιάνει η Λευκωσία τον τραπεζικό της τομέα.
«Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές οάσεις η Κύπρος απέχει ακόμη πολύ από αυτό που λέμε «εντάξει» στο πνεύμα του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν, διευκρινίζοντας ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί σε όλες τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις».
Την ίδια ώρα, πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «θεμιτό» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους».
Συνεχίζεται το θρίλερ
Την ίδια ώρα όμως το θρίλερ για τη στήριξη της Κύπρου συνεχίζεται, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους και τους Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αντιφατικά τα μηνύματα και για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα σ’ αυτή τη συμφωνία, με τη μεν ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών με ελληνικά χρήματα από τη στήριξη των Ευρωπαίων, τη δε κυπριακή να ισχυρίζεται ότι γίνονται συζητήσεις Αθηνών-Λευκωσίας για μια συμφωνία από την οποία και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες.
Ειδικότερα, χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Στις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε στους εταίρους την ανάγκη λήψης απόφασης εντός του μήνα, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα για την Κύπρο και να γίνει επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος της Κύπρου αναγνώρισε ότι το θέμα της στήριξης της Κύπρου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και οποιαδήποτε πρόβλεψη εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup είναι παρακινδυνευμένη.
Η σημερινή σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική απόφαση για την Κύπρο, εκείνο που επιδιώκεται από τη Λευκωσία είναι μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική έγκριση του κυπριακού προγράμματος.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση στη συνεδρίαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν έχει δεσμευθεί ακόμη για συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι για να πετύχουν τη συμμετοχή και του ΔΝΤ επιδιώκουν να περιορίσουν το ποσοστό της στήριξης της Ευρωζώνης και του διεθνή οργανισμού στα 10-11 δισ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες της Κύπρος ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη της οικονομίας.
Για το λόγο αυτό αναζητούνται περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 1-2 μονάδες και την επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που συμφωνήθηκε να επιβληθεί σε 11 κράτη-μέλη.
Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τη συμπλήρωση του ποσού, η Λευκωσία διαρρέει ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πως δεν είναι αντίθετοι σε μια τέτοια λύση οι εταίροι, που έχουν δώσει και τα δάνεια στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές της Κύπρου διαβεβαίωναν χθες στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας και πως συνεχίζονταν και χθες στη βελγική πρωτεύουσα ώστε να βρεθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.
Η ελληνική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, μάλιστα ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν περισσεύουν χρήματα στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στη χώρα. Διέψευδαν επίσης ότι υπάρχουν επαφές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο μεταξύ των χωρών.
Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση στην Ελλάδα για στήριξη, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, όπως είπε, έχουν διοικήσεις και μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα τις ανακεφαλαιοποιήσει, οπότε ακόμη και για εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που θα αποφασίσει. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους θα βρεθούν στο τραπέζι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τους εταίρους να αντιμετωπίσουν με δίκαιο τρόπο την Κύπρο και σε κάθε περίπτωση να επιδείξουν την ίδια συμπεριφορά που επέδειξαν στις άλλες μνημονιακές χώρες.
Το σημερινό Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να παρευρεθεί και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμάται ότι θα συμφωνήσει στις παραμέτρους του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο, στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 10 έως 13 δισ. ευρώ, αντί για 17 δισ. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Παρατίθενται, σύμφωνα με το Reuters, ορισμένα σημεία που ενδεχομένως να αποτελέσουν μέρος της τελικής συμφωνίας:
-To μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα έχει αποδέκτη τις τράπεζες.
-Η Κύπρος αναμένεται να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή της κατά 2,5% στο 12,5%.
-Πιθανόν να επιβληθεί ένας φόρος 20% έως 30% στους τόκους καταθέσεων για τρία έτη.
-Ενδεχομένως να επιβληθεί ένας εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις έως 5%, αποφέροντας περί τα 3,5 δισ. ευρώ.
-Η Κύπρος πιθανόν να εισαγάγει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
-Μία ιδιωτικοποίηση της κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και της αρχής διαχείρισης λιμένων, θα μπορούσε να αποφέρει συνολικά 2 έως 3 δισ. ευρώ.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει τη συμβολή της στο πακέτο διάσωσης, εάν λάβει το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανειστών της Ευρωζώνης.
Η Κύπρος ζητεί πενταετή επιμήκυνση στην αποπληρωμή του σημερινού δανείου της ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τη Ρωσία, που λήγει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου 4,5%.
Αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στη Λαϊκή Τράπεζα και αύξηση του μεριδίου τους στην Τράπεζα Κύπρου.
Από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα είναι το κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες.
Η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., εγγυάται τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όμως ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής πρότειναν την ιδέα να επιτραπεί σε αυτούς που έχουν καταθέσεις υψηλότερες από το ποσό αυτό σε προβληματικές τράπεζες να χάσουν τα χρήματά τους, ιδέα που υποστηρίζει το ΔΝΤ, αλλά αντιτάσσονται πολλές χώρες, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.
Η Λευκωσία έχει κάνει λόγο για το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των μελλοντικών αναμενόμενων εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ομως, το ΔΝΤ αρνείται να συμπεριλάβει τα μελλοντικά έσοδα στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν λιτότητα και ανάπτυξη μπορούν να συνδυαστούν.
Το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο όμως απέρριψε τον προϋπολογισμό 2014 – 2020 στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στους 27.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχτηκε την δύσκολη κατάσταση και μίλησε για την απογοήτευση και την απελπισία των ανθρώπων. Υπογράμμισε όμως μια συμφωνία που στόχο έχει να σώσει μια γενιά απο την ανεργία.
«Έχουμε δεσμεύσει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καταπολέμησουμε την ανεργία των νέων. Πιστεύω πως αυτή η πρωτοβουλία θα πείσει όσους έχουν αμφιβολίες και σύντομα θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η Γαλλία και οι χώρες του νότου υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί χρόνος για την μείωση των ελλειμμάτων. Όμως η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά παραμένουν προσηλωμένες στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων.
«Δημοσιονομική πειθαρχία που θα συνοδεύεται απο πολιτικές ανάπτυξης». Αυτός είναι ο νέος δρόμος που διαλέγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προσπαθώντας έτσι να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η σκληρή λιτότητα.
Στην πράξη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους, αντί να αυξάνουν τους φόρους, ενώ μάλλον θα έχουν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Απομένει να δούμε, αν αυτή η συνταγή θα οδηγήσει πραγματικά σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» μεταδίδει η Ισαμπέλ Μάρκες ντα Σίλβα, ανταποκρίτρια του Euronews στις Βρυξέλλες.

Eurogroup: Στην τελική ευθεία για την υπαγωγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης

“Θα μπορέσει μία μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος με περίπου 1 εκατομμύρια κατοίκους να αποπληρώσει στην τρόικα ένα δάνειο ισοδύναμο με το ΑΕΠ που παράγει σε έναν χρόνο; Η παροχή στην Κύπρο ενός πακέτου βοήθειας λιγότερο ευνοϊκού σε σχέση με αυτό που δόθηκε στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα θα επηρεάσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της ευρωζώνης; Αυτά είναι τα θέματα σε αυτό το έκτακτο eurogroup” μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Euronews Ιζαμπέλ Μάρκες ντα Σίλβα.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει και για την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η λύση που προωθείται βρίσκεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ ποσό που απέχει από αυτό που αρχικά είχε ζητήσει η Κύπρος.
“Οι βασικοί στόχοι μου είναι να εξασφαλίσω ότι υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη και ότι μία νέα οδός βιώσιμης ανάπτυξης είναι πιθανή για την Κύπρο πάλι και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να βρούμε μία λύση” ανέφερε κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο.
Παρούσα στο Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ με ρόλο κυρίως συμβουλευτικό. Η ειδική σύμβουλος της ΕΕ Μαρία Χοάο Ροντρίγκες επισημαίνει το πρόβλημα πολτικών αντανακλαστικών καθώς έχουν περάσει ήδη εννέα μήνες από το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια.
“Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι ένα σημείο κλειδί πολιτικής αποτελεσματικότητας και από αυτή την άποψη είναι λυπηρό που η απόφαση στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής χώρας, σέρνεται με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δε μάθαμε τίποτα από την ελληνική κρίση. Είμαι υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς περισσότερο παρά στο ΔΝΤ” είπε χαρακτηριστικά.
Είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και δεύτερο έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με τη ρωσική πλευρά.

Στα 10 δισ. το πακέτο στήριξης της Κύπρου – Θρίλερ διαπραγματεύσεων στο Eurogroup

Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ «έκλεισε» τελικά το πακέτο στήριξης της Κύπρου μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.
Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του ονομαστικού συντελεστή στη φορολογία στο 12,5%, επιβολή εφάπαξ εισφοράς 9,9% επί των τραπεζικών καταθέσεων που ξεπερνούν τα 100 χιλιάδες ευρώ και 6,75% στα μικρότερα ποσά, καθώς και φορολόγηση των τόκων.
«Το Eurogroup θεωρεί ότι η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρωζώνη συνολικά, με ένα κονδύλιο το οποίο έχει μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στη Μόσχα αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος, πιθανώς με επιμήκυνση του δανείου που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...