Εντυπωσιακά γλυπτά στην κορυφή των Άλπεων


Μια διαφορετική έκθεση φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Κουρσεβέλ. Ο γάλλος γλύπτης Ρισάρ Ορλίνσκι έχει καταλάβει με τα έργα του τις γαλλικές Άλπεις, παρουσιάζοντας στο Κουρσεβέλ αλλά και σε αρκετές κορυφές, μνημειώδη γλυπτά.

Για παράδειγμα, ο «Ελέφαντας» βρίσκεται στο Σενί,στα 2.243 μέτρα, ενώ ο «Λύκος που Ουρλιάζει» έχει ύψος τρία μέτρα και βρίσκεται στην κορυφή Βιζέλ, στα 2.659 μέτρα.
Ο δημοσιογράφος του Euronews, Φρεντερίκ Πονσάρ συνάντησε τον γλύπτη:
Φρεντερίκ Πονσάρ: «Είναι χαρά μας να σας υποδεχόμαστε γι’ αυτή την έκθεση που γίνεται στο Κουρσεβέλ αυτή την περίοδο. Θέλατε να βγάλετε τα έργα σας από το μουσείο και να τα τοποθετήσετε στη φύση; Αυτή ήταν η πρόθεσή σας»;
Ρισάρ Ορλίνσκι: «Απολύτως. Η αρχική μου βούληση ήταν να κάνω αυτά τα έργα προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο. Σε ένα μουσείο, πρέπει να πληρώσεις για να μπεις, πρέπει να μετακινηθείς για να πας. Ενώ εδώ, τα ίδια τα έργα συναντούν τον κόσμο, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες δημιουργίες μου. Είναι ωραίο, παιδιά δύο ή τριών χρονών να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους».
Ο Ορλίνσκι αρέσκεται στο να δημιουργεί κυρίως ζώα – γλυπτά: κροκόδειλους, αετούς, ελέφαντες, πάνθηρες, γορίλες. Οι επιρροές του δημιουργού είναι σαφώς σύγχρονες.
Φρεντερίκ Πονσάρ: Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα της τέχνης που σας έχουν εμπνεύσει; Σήμερα αισθάνεστε κοντά με ποιους καλλιτέχνες;
Ρισάρ Ορλίνσκι: Αισθάνομαι οικεία με την pop art, γιατί είναι κάτι που έχει νεανική φρεσκάδα. Μου αρέσουν καλλιτέχνες, όπως ο Άντι Γουώρχολ, ο Ρόζενκουιστ και ο Τομ Βέσελμαν. Αυτοί οι δημιουργοί έχουν επηρεάσει πολύ τη δουλειά μου. Σήμερα, εκτιμώ πολύ επίσης τους σύγχρονούς μου, Τζεφ Κουνς και Ντέμιαν Χερστ, καλλιτέχνες που είναι πολύ επιδραστικοί και έχουν μια ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή.
Φρεντερίκ Πονσάρ: « Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε»;
Ρισάρ Ορλίνσκι: «Με αφορμή αυτή την έκθεση, χρησιμοποίησα κυρίως δύο υλικά. Αλουμίνιο που είναι ένα υλικό που όλοι πλέον το χρησιμοποιούν κατά κόρον, ενώ παλιότερα αφορούσε μόνο τη βιομηχανία και επίσης ένα πολύ σύγχρονο υλικό που είναι παράγωγο της πετροχημείας. Είναι η ρητίνη με όλα τα παράγωγά της που δεν προέρχονται αναγκαστικά όλα από το πετρέλαιο. Υπάρχουν και ακρυλικά, πολύ σύγχρονα παράγωγα που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μια απίστευτη ακρίβεια στο επίπεδο των σχημάτων και των χρωμάτων».
Η έκθεση «Ο Ορλίνσκι στο Κουρσεβέλ» είναι ανοικτή για το κοινό στον κεντρικό σταθμό, αλλά και στις χιονοδρομικές πίστες μέχρι τις 26 Απριλίου.











 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...