Η καρδιά της Τουρκίας χτυπά και στη Γερμανία

Μετρώντας 3,4 εκατομμύρια πολιτών, η τουρκική κοινότητα είναι η μεγαλύτερη στη Γερμανία. Η πλειοψηφία έχει γερμανική υπηκοότητα χάρις σε νόμο του 2000 με τον οποίο όσοι γεννιούνται στη Γερμανία ή διαμένουν μόνιμα εκεί για οκτώ χρόνια τουλάχιστον, λαμβάνουν αυτόματα την υπηκοότητα. Στο παρελθόν, η υπηκόοτητα των γονέων ήταν αυτή που καθόριζε και την υπηκόοτητα των παιδιών.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενθαρρύνει τους Τούρκους που βρίσκονται στη Γερμανία να ενσωματωθούν στην κοινωνία αλλά να μην αφομοιωθούν. Εξάλλου, σύμφωνα με νέο τουρκικό νόμο 1,3 Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν στενές αν και η Τουρκία δεν λαμβάνει πλέον αναπτυξιακή βοήθεια από τη Γερμανία.
Το 2011 οι δύο χώρες γιόρτασαν την πεντηκοστή επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης για τη μετανάστευση το 1961.





Εκείνη την εποχή χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία για δουλειά. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους που παρέμειναν στη χώρα αποτελούν τη σημερινή τουρκική κοινότητα.
Το 90% των Τούρκων επιθυμούν να ψηφίζουν στις γερμανικές εκλογές. Ένα ξεκάθαρο σημάδι ενσωμάτωσης. Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν ότι δεν εκπροσωπούνται αρκετά στα γερμανικά κόμματα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...