Ανω κάτω η Κίνα με την τεράστια δημοσιογραφική γκάφα

Πελώρια και απίστευτη γκάφα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας Σινχουά προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα και στα τοπικά ΜΜΕ.
Ο απεσταλμένος του πρακτορείου στο Μπουένος Αϊρες μετέδωσε πρόωρα και λανθασμένα ότι νικήτρια στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Ολυμπιακής Πόλης του 2020 ήταν η Κωνσταντινούπολη και όχι το Τόκιο.

Την είδηση μετέφερε αμέσως στους τηλεθεατές της η κρατική τηλεόραση που παρακολουθούν καθημερινά εκατομμύρια Κινέζοι και όπως ήταν φυσικό το λάθος απέκτησε επίσημο χαρακτήρα μέχρι τη διόρθωσή του.
Ηδη τα μεγάλα site ειδήσεων έσπευσαν επίσης να αναφέρουν την Πόλη ως νικήτρια με μια μικρή δόση ειρωνείας μάλιστα για την τύχη της υποψηφιότητας του Τόκιο.
Βλέπετε Κίνα και Ιαπωνία δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις μετά την εισβολή των Ιαπώνων στην αχανή χώρα πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταγγελίες για σφαγές των κατοχικών δυνάμεων το 1937 στη πόλη Νανζίνγκ.
Ο δημοσιογράφος υπέπεσε στην γκάφα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπαράζ μεταξύ Κωνσταντινούπολης ? Μαδρίτης που είχαν ισοβαθμήσει στον πρώτο γύρο με 26 ψήφους.
Η Πόλη επικράτησε της ισπανικής πρωτεύουσας με 49-45 ψήφους και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό απέναντι στο Τόκιο όπου έχασε με συντριπτική πλειοψηφία 60-36.
Η είδηση της παρουσίας της Κωνσταντινούπολης στην τελευταία ψηφοφορία μεταφέρθηκε ως ανάδειξη της σε ολυμπιακή πόλη και στοίχισε στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα εφημερίδων που αναγκάστηκαν σε επανεκτύπωση.
Οι μηχανές εκτύπωσης σταμάτησαν, τα κείμενα άλλαξαν, σε όσες πρόλαβαν τουλάχιστον, επειδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ώρας στις περιοχές της Κίνας και το κόστος είναι υψηλό.
«Πρόκειται για τεράστια γκάφα του πρακτορείου που ''σκότωσε'' κυριολεκτικά τις εφημερίδες και το κύρος τους σε όλη την επικράτεια του έθνους μας» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «Σανγκάι Νιους» Λι Ουάν Γιν.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πρακτορείο υποπίπτει σε δημοσιογραφική γκάφα.
Πέρσι είχε μεταδώσει την είδηση ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναδείχθηκε ως ο πιο «σέξι άνδρας της χρονιάς» για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα ότι απλά επρόκειτο για ένα σατιρικό γκάλοπ ιστοσελίδας των ΗΠΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...