Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ Οταν οι στίχοι γίνονται εικόνα...

Και όμως οι στίχοι του Καβάφη, που τόσο συγκινούν και ταξιδεύουν πνεύμα και ψυχή, μετουσιώθηκαν και έγιναν εικόνες... Ολα αυτά στη μεγάλη έκθεση «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: ''ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ''.
40 Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί», που διοργανώνει το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών,
με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, και η οποία εγκαινιάζεται αυτή την Τετάρτη 25/9 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863-1933) και όπως είναι γνωστό το έτος 2013 είναι αφιερωμένο σε εκείνον.
Με αυτή την αφορμή τα ευφάνταστα έργα και σχέδια των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Τσαρούχη (που προϋπήρχαν) ενώνονται με εκείνα 38 ακόμα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών (τα περισσότερα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση) για να μας αποκαλύψουν την οικουμενική διάσταση της ποίησης του Καβάφη.
2. Γιάννης Ψυχοπαίδης, πορτρέτο του Κ. Π. Καβάφη.
2. Γιάννης Ψυχοπαίδης, πορτρέτο του Κ. Π. Καβάφη.
Οι καλλιτέχνες επέλεξαν ποιήματα του Αλεξανδρινού τα οποία και χρησιμοποίησαν ως πηγή έμπνευσης για τα έργα τους. Ετσι, ο Παναγιώτης Τέτσης απεικόνισε το ποίημα «Αλεξανδρινοί Βασιλείς», ο Αλέκος Φασιανός το «Επέστρεφε», ο Βασίλης Θεοχαράκης το «Θάλασσα του πρωϊού», ο Αγγελος Παπαδημητρίου τα «Τεχνητά άνθη», ο Χρήστος Μποκόρος τα «Κεριά» κ.ά.
3. Στέφανος Δασκαλάκης.
3. Στέφανος Δασκαλάκης.
Εκατό λοιπόν και πλέον έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευές, περιβάλλοντα και σχέδια σε αντίστιξη με τα επιλεγμένα ποιήματα του Καβάφη αποτελούν πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε την ίδια επιλογή ποιημάτων, όπως για παράδειγμα, οι Τσαρούχης και Καράς έχουν εμπνευστεί από το ποίημα «Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ».
Ενδιαφέρον για τα εικαστικά
Αξίζει να αναφερθεί ότι προσωπογραφίες του ποιητή φιλοτέχνησαν πολλοί καλλιτέχνες, ενώ εκείνος έδειχνε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εικαστικά. Είχε μάλιστα γνωρίσει προσωπικά αρκετούς ζωγράφους και γλύπτες. Ηταν 38 ετών όταν το 1901 επισκέφθηκε το ατελιέ του Γιώργου Ιακωβίδη. Την ίδια εποχή γνώρισε και τον Γιώργο Ροϊλό. Επίσης, συναναστράφηκε τον Κωνσταντίνο Μαλέα, ο οποίος σχεδίασε το πορτρέτο του, όπως και τον Γιώργο Γουναρόπουλο και τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο.
Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς αναφέρει: «Οι 40 σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί ιστορούν, καθένας με το προσωπικό του ιδίωμα, τη διαχρονική ποίηση του Αλεξανδρινού.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες είναι και ποιητές, όπως οι Τσαρούχης, Φασιανός, Τσόκλης, Ισαρης και Μυταράς, δηλώνοντας εμφατικά, αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ότι η ποίηση παραμένει η αλήθεια μας».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013.
Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...