«Διάγγελμα» Πούτιν προς Αμερικανούς: Τα χημικά τα έριξαν αντάρτες Βίντεο.

Εκκληση για επίδειξη σύνεσης απευθύνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη συριακή κρίση, προειδοποιώντας ότι πιθανό στρατιωτικό χτύπημα κατά της Δαμασκού θα προκαλούσε χάος.Σε άρθρο του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πούτιν αναφέρει: «τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία με οδήγησαν να μιλήσω απευθείας στον αμερικανικό λαό και τους πολιτικούς του ηγέτες.
Είναι σημαντικό να το κάνει κανείς αυτό σε μία εποχή ανεπαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών μας». Στη συνέχεια κάνει έναν απολογισμό των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, από τη συμμαχία τους κατά των Ναζί, μέχρι την αντιπαλότητά τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί ότι μία τέτοια επέμβαση θα έχει ως συνέπεια περισσότερα αθώα θύματα, έξαρση της τρομοκρατίας, καθώς και αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

«Το πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, παρά την έντονη αντίθεση πολλών χωρών και βασικών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάπα, θα έχει ως συνέπεια περισσότερα αθώα θύματα και κλιμάκωση, και πιθανότατα να εξαπλωθεί η σύρραξη πέρα από τα συριακά σύνορα. Ενα πλήγμα θα αυξήσει τη βία και θα εξαπολύσει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας. Θα υπονομεύσει τις πολυμερείς προσπάθειες για λύση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης και κατ' επέκταση θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μπορεί να να θέσει εκτός ισορροπίας ολόκληρο το σύστημα του διεθνούς δικαίου και της τάξης», σημειώνει ο Πούτιν.

«Η Συρία δεν βιώνει μία μάχη για τη δημοκρατία, αλλά μία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μία πολύθρησκη χώρα. Υπάρχουν λίγοι υπερασπιστές της δημοκρατίας στη Συρία. Υπάρχουν όμως και πολλοί μαχητές της Αλ Κάιντα και εξτρεμιστές όλων των κατηγοριών που πολεμούν την κυβέρνηση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προσδιορίσει ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα και η Ισλαμική Πολιτεία του Ιράκ πολεμούν με την αντιπολίτευση ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή είναι μία εσωτερική σύγκρουση, τροφοδοτούμενη με όπλα στην αντιπολίτευση, είναι μία από τις πιο αιματηρές στον κόσμο», προσθέτει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει ότι η χώρα του προβάλλει τον ειρηνικό διάλογο, δίνοντας τη δυνατότητα στους Σύρους να συνθέσουν ένα σχέδιο για το δικό τους μέλλον. «Δεν προστατεύουμε τη συριακή κυβέρνηση, αλλά τους διεθνείς κανόνες. Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και πιστεύουμε ότι προστατεύοντας το νόμο και την τάξη στον σημερινό περίπλοκο και πολυτάραχο κόσμο είναι ένας από τους λίγους τρόπου να διασφαλίσουμε τις διεθνείς σχέσεις από το να ολισθήσουν στο χάος», υπογραμμίζει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο ρώσος πρόεδρος γράφει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών. «Αλλά υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό στρατό, αλλά από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν την επέμβαση των ξένων ισχυρών προστατών τους, που θα συμβαδίσουν με τους φονταμενταλιστές. Αναφορές που κάνουν λόγο ότι οι αντάρτες σχεδιάζουν νέα επίθεση- αυτή τη φορά κατά του Ισρήλ- δεν πρέπει να αγνοηθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης».

«Μια νέα ευκαιρία να αποφύγουμε τη στρατιωτική δράση ήρθε τις προηγούμενες ημέρες. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να λάβουν υπόψη την πρόθεση της Συρίας να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί. Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις του προέδρου Ομπάμα, οι ΗΠΑ βλέπουν την πρόταση αυτή ως εναλλακτική στη στρατιωτική δράση».

Ο Πούτιν καλωσορίζει το ενδιαφέρον του Ομπάμα για συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία για το ζήτημα της Συρίας και εκφράζει την ανάκγη να κρατηθεί κάθε ελπίδα ζωντανή.

«Εάν μπορούμε να αποφύγουμε τη βία κατά της Συρίας θα βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα στις διεθνείς σχέσεις και θα ενδυναμωθεί η κοινή εμπιστοσύνη. Θα είναι κοινή μας επιτυχία και θα ανοίξουμε έτσι την πόρτα στη συνεργασία και για άλλα κρίσιμα ζητήματα», καταλήγει ο Πούτιν

It is alarming that military intervention in internal conflicts has become commonplace for the US, President Vladimir Putin said in an editorial for The New York Times. Putin however has welcomed Barack Obama's decision to develop a compromise on Syria


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...