ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ -Τα καινούργια iPhone δεν... πιάνουν Ασία

Το iPhone 5s είναι αδιαμφισβήτητα το πιο καινοτόμο smartphone και οι φανατικοί αγοραστές της Apple περιμένουν πώς και πώς να αποκτήσουν το καινούριο «διαμάντι» της.Ο Φιλ Σίλερ, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ της Apple, στην πρόσφατη παρουσίαση των iPhone5s και iPhone5c

Ομως η κάθετη πτώση της μετοχής της αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του iPhone 5S και 5C αλλά και το πλήθος αρνητικών σχολίων που ακολούθησαν από χρήστες του Διαδικτύου δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Apple αυτή τη φορά μάλλον απογοήτευσε, παρά εντυπωσίασε.
Η αμερικανική εταιρεία φαίνεται ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών, που είχαν δημιουργηθεί από διάφορες διαρροές των τελευταίων μηνών, για δυναμική είσοδο της Apple στη μεγαλύτερη αγορά smartphones στον κόσμο, την Κίνα.
Οι ελπίδες τους
Τις ελπίδες τους είχαν εναποθέσει σε δύο πράγματα: το πρώτο ήταν η συσκευή που θα γινόταν το λεγόμενο «iPhone των φτωχών», ένα «έξυπνο» τηλέφωνο με την υπογραφή της Apple, το οποίο όμως θα ήταν σημαντικά φθηνότερο και θα της επέτρεπε να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Τα νέα «διαμάντια» της Apple έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους λάτρεις της τεχνολογίας. Ωστόσο, η τιμή του «iPhone των φτωχών» που αγγίζει τα 730 $ στην αγορά της Κίνας, θεωρείται αποτρεπτική
Τα νέα «διαμάντια» της Apple έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους λάτρεις της τεχνολογίας. Ωστόσο, η τιμή του «iPhone των φτωχών» που αγγίζει τα 730 $ στην αγορά της Κίνας, θεωρείται αποτρεπτική
Τελικά η εταιρεία ανακοίνωσε όντως μία φθηνότερη εκδοχή του iPhone, το 5C, η οποία όμως μόνο φθηνή δεν είναι, αφού η εκδοχή του στα 16GB θα στοιχίζει 730 δολάρια στην Κίνα (599 ευρώ στην Ευρώπη), όσο δηλαδή ένας μέσος μηνιαίος μισθός στο Πεκίνο.
Με μια τόσο υψηλή τιμή οι επενδυτές κατάλαβαν ότι θα είναι αδύνατον για την Apple να χτυπήσει στην περιοχή αυτή τη Samsung και άλλους τοπικούς κατασκευαστές smartphones (η Xiaomi πουλάει το smartphone της 130 δολάρια χωρίς συμβόλαιο) και η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 5,4% μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.
Τα καινούργια iPhone δεν... πιάνουν Ασία
Συμπαρασύροντας και τους συνεργάτες της, όπως η Pegatron στην Ταϊβάν που θα συναρμολογεί το 5C (-6,9%) και η LG Display που κατασκευάζει τις οθόνες των iPhone (-3,1%).
Η δεύτερη ανακοίνωση που αναμενόταν και που ποτέ δεν έγινε ήταν μια συμφωνία με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Mobile, που αριθμεί 700 εκατομμύρια συνδρομητές.
Μπορεί στη Δύση η Apple να έχει τεράστια επιτυχία με τα μοντέλα των iPhone της, όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει πάρα πολλούς καταναλωτές, επειδή οι περισσότερες εταιρείες κινητής σε αυτές δεν επιδοτούν τις συσκευές.
Κριτική
Τα καινούργια iPhone δεν... πιάνουν Ασία
«Πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να αγοράσει ένα κινητό παλιάς γενιάς για 730 δολάρια. Μας προκάλεσε έκπληξη. Δεν είπαν κάτι καινούργιο και ούτε οι Κινέζοι συνεργάτες της Apple, που μετείχαν στην παρουσίαση, είπαν κάτι για την τιμή με συμβόλαιο. Ηταν απογοητευτικό.
Η Apple έχει βελτιώσει την παρουσία της στην Κίνα, αλλά πολύ λίγο», έγραψε ο Κινέζος blogger Γουάντ Φέι.
Τα καινούργια iPhone δεν... πιάνουν Ασία
Για να μην αναφερθούμε στο ότι η σημαντική καινοτομία που εισάγεται με τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος έρχεται σε μια εποχή που οι πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων τίθενται στο μικροσκόπιο λόγω του μεγάλου σκανδάλου κατασκοπείας της αμερικανικής NSA, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ομπάμα.
Πως γεννήθηκε το θαύμα της Αpple
Ολα ξεκίνησαν από μία ιδέα του Στιβ Τζομπς
Τα καινούργια iPhone δεν... πιάνουν Ασία
Το iPhone οφείλεται σε μια πολύ απλή ιδέα που είχε πριν από δύο δεκαετίες ο Στιβ Τζομπς: το να μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα πληκτρολόγια γράφοντας απευθείας πάνω στην οθόνη. Οπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος ο συνιδρυτής της Apple σε συνεντεύξεις, μπορεί το πρώτο iPad, να κυκλοφόρησε μετά το πρώτο iPhone, όμως ένα πρωτότυπο αυτού που είχε κατασκευαστεί το 1993, το Newton MessagePad αποτέλεσε τη βάση για τα «έξυπνα» τηλέφωνα της αμερικανικής εταιρείας.
«Είχα την ιδέα για μια οθόνη, πάνω στην οποία θα μπορείς να πληκτρολογείς. Ζήτησα από την ομάδα μας να την κατασκευάσουν και έξι μήνες αργότερα μου παρουσιάζουν αυτή τη φανταστική οθόνη.
Το... θαύμα
Την έδωσα σε έναν από τους πανέξυπνους τεχνικούς μας που ασχολούνται με το user interface και πρόσθεσε τη δυνατότητα του ''rubber band scrolling'' και κάποιες άλλες και, σκέφτηκα, ''Θεέ μου, μπορούμε να φτιάξουμε τηλέφωνο με αυτά'', και έτσι αφήσαμε στην άκρη την ιδέα της ταμπλέτας και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κινητό τηλέφωνο», είχε πει ο ίδιος σε ένα συνέδριο.
Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 στις ΗΠΑ, ακολούθησαν μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ. Με τον σχεδόν αποκλειστικό χειρισμό μέσω οθόνης αφής, εγκαινίασε μια τάση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας που επικρατεί έως σήμερα, ενώ η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο και οι δυνατότητες πολυμέσων της συσκευής την κατέστησαν εμπορική επιτυχία.
Εναν χρόνο αργότερα το δεύτερης γενιάς κινητό τηλέφωνο της Apple, το iPhone 3G, η πρώτη έκδοση στην οποία λανσαρίστηκε το App Store, έκανε δημοφιλείς τις ποικίλες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα.
Η «ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ»
Οι καινοτομίες και τα ατού του iPhone 5S
Το νέο iPhone 5S, το οποίο στην Ευρώπη θα ξεκινάει από τα 699 ευρώ για μνήμη 16GB, αποτελεί πλέον τη «ναυαρχίδα» της εταιρείας και ενσωματώνει δύο μεγάλες καινοτομίες: η πρώτη είναι ο περίφημος αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και η δεύτερη ένας νέος επεξεργαστής, που είναι πολύ ταχύτερος από τον προηγούμενο.
ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
Ο αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID έχει τη μορφή ενός δακτυλίου γύρω από το κεντρικό πλήκτρο της συσκευής και επιτρέπει μόνο στον κάτοχό του να ξεκλειδώνει τη συσκευή αλλά και να πραγματοποιεί γρήγορα συναλλαγές στο iTunes. Μάλιστα, εν μέσω του σκανδάλου NSA, η Apple θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν αποθηκεύονται.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα γίνονται όλο και ταχύτερα κάθε χρόνο. Ο επεξεργαστής του iPhone 5S είναι Α7 64-bit, δηλαδή «έως δύο φορές ταχύτερος» από το προηγούμενο (Α6 του iPhone 5) και 40 φορές ταχύτερος σε σύγκριση με εκείνον του πρώτου iPhone, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Μαζί με τον Apple A7 64bit το iPhone 5S χρησιμοποιεί και έναν δεύτερο συνεπεξεργαστή, τον Apple M7.
ΚΑΜΕΡΑ
Κάμερα 8 megapixel με δυνατότητα λήψης βίντεο HD και slow motion. Το νέο dual LED flash (True Tone) προσαρμόζει το φως που παράγει σε 1.000 διαφορετικούς τόνους, ώστε οι φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό να έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Επίσης το iPhone 5S έχει νέα κάμερα Facetime με ανάλυση 1,2 megapixels και αισθητήρα backside illuminator.
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Η διάρκεια της μπαταρίας είναι όχι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν του προηγούμενου iPhone: μέχρι και 10 ώρες ομιλίας σε 3G, μέχρι και 250 ώρες αναμονής και μέχρι και 10 ώρες LTE browsing.
ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οθόνη 4 ιντσών με ανάλυση 1136x640, νέο λειτουργικό iOS 7, το οποίο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του νέου επεξεργαστή. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα: λευκό/ασημί, μαύρο/γκρι και χρυσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...