ΜΕΡΚΕΛ - ΣΤΑΙΝΜΠΡΟΥΚ Oι... αταίριαστοι στον προθάλαμο του μεγάλου συνασπισμού

Πριν από τις γερμανικές εκλογές γνωρίζουμε ήδη τον νικητή: την Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό όμως που θα μάθουμε το βράδυ της επόμενης Κυριακής είναι εάν η κ. Μέρκελ θα είναι και καγκελάριος και με ποια κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις μετά το δυνατό φίνις του αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ δεν αποκλείουν πια τον «μεγάλο συνασπισμό».

Αν και οι γερμανικές εκλογές, με την εξαίρεση της αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, ήταν σχεδόν αθόρυβες, έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, καθώς όλοι περιμένουν το αποτέλεσμά τους για να δρομολογηθούν σημαντικές αποφάσεις που εκκρεμούν για το μέλλον της EE και της Ευρωζώνης.
Ο υποψήφιος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ τόλμησε την τελευταία αυτή εβδομάδα να μιλήσει καθαρά στους Γερμανούς ψηφοφόρους τονίζοντας την ανάγκη να σταθεί η Γερμανία στο πλευρό των υπερχρεωμένων κρατών και να επικρίνει την κ. Μέρκελ ότι με την πολιτική των «περικοπών» αποκρυπτόταν η αλήθεια προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν θα χρειασθεί να πληρώσει η Γερμανία για τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης. Για να εξηγήσει μάλιστα ο κ. Στάινμπρουκ τι θα σήμαινε για τη Γερμανία η λιτότητα που απαιτεί από την Ελλάδα η κ. Μέρκελ υπολόγισε ότι θα χρειάζονταν περικοπές ύψους 170 δισ. ευρώ. Και κάλεσε τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν τι θα σήμαινε μια τέτοια πολιτική.
Ο κ. Στάινμπρουκ αρκετές φορές έχει μιλήσει για την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης της κρίσης με την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη γενναία στήριξη της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης σε συνδυασμό, βεβαίως, με τις μεταρρυθμίσεις. Ο υποψήφιος του SPD προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος καθώς οι «πολιτικές λιτότητας στη Ν. Ευρώπη μετατρέπουν τις χώρες αυτές σε κοινωνική πυριτιδαποθήκη»... Η προοπτική του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδη­μοκρα­τών φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιο θετική εκδοχή για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα, καθώς μια ισχυρή κυβέρνηση στο Βερολίνο θα εφαρμόσει μια ατζέντα η οποία δεν θα είναι με τόση θρησκευτική προσήλωση προσανατολισμένη στη λιτότητα.
Η φωτογραφία του Π. Στάινμπρουκ που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η φωτογραφία του Π. Στάινμπρουκ που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η πολύ πιθανή νίκη της κ. Μέρκελ δεν αρκεί φυσικά για να της εξασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας της με τους Φιλελεύθερους, όπως η ίδια θα επιθυμούσε και θα οδηγούσε σε συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης θητείας της. Παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το SPD και ο υποψήφιός του Πέερ Στάινμπρουκ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, το γεγονός ότι ένας στους δύο Γερμανούς ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι Φιλελεύθεροι του FDP αλλά και οι Πράσινοι.
Οι δημοσκοπήσεις
Το Der Spiegel σε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των δημοσκοπήσεων του διημέρου 10-12 Σεπτεμβρίου έδωσε 40% στο CDU/CSU, 26% στο SPD, 11% στους Πράσινους, 8% στο Die Linke ,6% στο FDP και 9% στους «Αλλους» στους οποίους περιλαμβάνεται και το δεξιό αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν εξέπληξε στην προεκλογική περίοδο και ο στόχος της ήταν μάλλον αυτός, να διαχειριστεί μια αδιάφορη καμπάνια και να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι εάν την εμπιστευτούν ξανά δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι εκλογές αυτές στη Γερμανία πραγματοποιούνται μέσα στο πολύ ρευστό τοπίο που διαμορφώνουν απειλές ασφαλείας, περιφερειακές συγκρούσεις και κυρίως η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι Γερμανοί ψηφοφόροι βλέπουν τη «μητερούλα» χωρίς φανφαρονισμούς και εντυπωσιακές κινήσεις να κρατά τη Γερμανία εκτός κρίσης και σε τροχιά ανάπτυξης.
Ανήσυχη η γερμανική κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, δεν έχει καθόλου αφομοιώσει τις ιδέες περί αλληλεγγύης προς τους λαούς του Νότου ειδικά όταν η συζήτηση αυτή φθάνει στο επίμαχο σημείο της πρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα βάρυναν τον Γερμανό φορολογούμενο. Εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική σύγκρουση Μέρκελ-Στάινμπρουκ αποτυπώνει ακριβώς αυτήν την αγωνία των Γερμανών πολιτών.
Ανγκελα Μέρκελ
Οι πειραματισμοί και... το όραμα για την Ευρώπη
Η Καγκελάριος καθυστέρησε σημαντικά να αντιληφθεί την έκταση και το βάθος της κρίσης χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη. Το ίδιο καθυστερημένη ήταν η συνειδητοποίηση ότι αυτή η κρίση έπρεπε να αντιμετωπισθεί συλλογικά και αποτελεσματικά και τελικά ο συναγερμός στο Βερολίνο κτύπησε όταν η κρίση απειλούσε με κατάρρευση την Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, αυξάνοντας όμως δραματικά το κόστος της ευρωπαϊκής παρέμβασης.
Με πολλούς δισταγμούς, πειραματισμούς και επιβάλλοντας ένα μοντέλο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που την έκανε σχεδόν μισητό πρόσωπο στη Νότιο Ευρώπη, η κ. Μέρκελ κατόρθωσε πάντως να αποτρέψει τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Το επόμενο στάδιο όμως, ίσως και το πιο σημαντικό, είναι να αποδείξει εφόσον εκλεγεί ότι έχει το σχέδιο και τις δυνάμεις να οδηγήσει την Ευρωζώνη στην ανάκαμψη και την ευρωπαϊκή οικονομία σε σίγουρο λιμάνι. Το σχέδιό της δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Η κ. Μέρκελ πιστεύει στην Ευρώπη. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή έχει όραμα για την Ευρώπη, αλλά όπως η ίδια εξήγησε την Πέμπτη σε προεκλογική ομιλία της στην πόλη Κόμπλεντς «η Ευρώπη είναι σημαντική για τη Γερμανία γιατί αν και πρόκειται για μεγάλη χώρα, ο πληθυσμός της είναι μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και αυτό δεν είναι αρκετό για να έχεις λόγο διεθνώς...». Ηταν μια αναφορά που θύμισε τη ρήση του Χ. Κίσινγκερ για τη Γερμανία: «πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, πολύ μικρή για τον κόσμο».
Η καγκελάριος έχει πείσει πλέον ότι το ευρώ είναι αναγκαίο για τη Γερμανία για να εξασφαλίσει «θέσεις εργασίας και ευημερία», αλλά είναι το ίδιο προσηλωμένη στην αντίληψη (που έχουμε δοκιμάσει στην Ελλάδα) ότι η «αλληλεγγύη της Γερμανίας είναι πάντα συνδεδεμένη με όρους ώστε οι αποδέκτες της βοήθειας να μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους».
Πέερ Στάινμπρουκ
Κάνει εντυπωσιακό φίνις για να ξυπνήσει τους ψηφοφόρους του
Ο αρχηγος του SPD από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας έχει αφήσει πίσω του την εποχή που ήταν ο αγαπημένος υπουργός Οικονομίας της Α. Μέρκελ στην περίοδο του μεγάλου συνασπισμού μέχρι το 2009.
Eχοντας κάνει ένα κακό ξεκίνημα στην προεκλογική εκστρατεία ο υποψήφιος του SPD, παρά τα επικοινωνιακά χαρίσματά του, είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύ­σκολο αντίπαλο, καθώς η κ. Μέρ­κελ πούλαγε στους ψηφοφόρους τον «εαυτό» της, την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά, την αποφυγή περιπετειών.
Ψηφοφόροι
Ο κ. Στάινμπρουκ γνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που μένουν σπίτι τους την ημέρα των εκλογών είναι ψηφοφόροι του SPD. Αυτούς προσπαθεί απεγνωσμένα να ξυπνήσει ο κ. Στάινμπρουκ, να τους ερεθίσει τα αντανακλαστικά ώστε να προσέλθουν στην κάλπη.
Η αρκετά αριστερή ατζέντα του, με προτάσεις για αύξηση της φορολογίας για τους πλουσίους, με νέο φόρο εισοδήματος και με αύξηση του κατωτάτου μισθού, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να συγκινεί ιδιαίτερα.
Ο κ. Στάινμπρουκ εξέπληξε πολλούς με την επιλογή του να επιτρέψει τη δημοσίευση της γνωστής πια φωτογραφίας με το αριστερό χέρι του να κάνει τη γνωστή χειρονομία με την προβολή του μεσαίου δακτύλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει χωρίς λόγια την κριτική που δέχεται ότι είναι «γκαφατζής»...
Πολλοί έκαναν λόγο για μεγάλο λάθος, καθώς αυτή η εικόνα δεν αρμόζει σε μελλοντικό καγκελάριο. Ισως ο ίδιος πιστεύει ότι το μέσο είναι το μήνυμα και ότι επιτέλους, έστω και με το δάκτυλο τεντωμένο στην απρεπή αυτή χειρονομία, θα ξυπνήσει από τον λήθαργο την εκλογική βάση του κόμματός του και ότι το μήνυμά του θα φθάσει πιο εύκολα στους νέους. Ηταν ένα παράτολμο εγχείρημα η αποτελεσματικότητα του οποίου θα αποδειχθεί σε επτά βράδια...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗ
nmeletis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...