Στον πρώην υπουργό Άμυνας επεβλήθη κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για την υπόθεση των χρυσών μιζών του Υπ. Άμυνας, οι οποίες (όπως αποφάσισε το δικαστήριο) κατεβλήθησαν στα πλαίσια των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1.
Στον πρώην υπουργό δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η άσκηση της έφεσης να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα πάρει το δρόμο για τη φυλακή.
Την ίδια τύχη θα έχουν η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη (12 χρόνια κάθειρξη), η κόρη του Αρετή (12 χρόνια), ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος (16 χρόνια), ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης (13 χρόνια) και η λογίστρια του πρώην υπουργού Φρόσω Λαμπροπούλου (13 χρόνια).
Aντίθετα, η έδρα αποφάσισε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τους: Αστέριο Οικονομίδη (με τον όρο ότι θα καταβληθεί εγγύηση 50.000 ευρώ και άλλοι περιοριστικοί όροι), Νίκο Ζήγρα, Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Οράτιο Μελά, Κώστα Αντωνιάδη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζά και Γιώργο Κωνσταντάτο. Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στο Εφετείο.
Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα την αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όλων των καταδικασθέντων για 5 χρόνια, καθώς επίσης και τη δήμευση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που είχε δεσμευτεί από τον ανακριτή.
Τέλος, το δικαστήριο όρισε και αποζημίωση για το Ελληνικό Δημόσιο: 1 εκατ. ευρώ υποχρεούται να καταβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (όσα είχαν ζητήσει δηλαδή την πρώτη μέρα της δίκης οι δικηγόροι του Δημοσίου), 500.000 ευρώ ο Γιάννης Σμπώκος, και από 100.000 όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, πλην των Π.Σταμάτη, Φ.Αρβανίτη, Γκ.Τσοχατζοπούλου και Φ.Καρατζά.
Ο «αγανακτισμένος» ‘Άκης
Την αγανάκτησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο πρώην υπουργός πήρε το λόγο, ρωτώντας εάν η γυναίκα του και η κόρη του "καταδικάστηκαν επειδή έχουν το επίθετο Τσοχατζοπούλου".
"Πήρατε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία μου με ένα ανυπόστατο κατηγορητήριο και βλέπω ότι μοιράζετε αναστολές. Δεν αναλογίζεστε όμως τις τραγικές συνέπειες που έχει για την οικογένειά μου και τα ανήλικα παιδιά της κόρης και της γυναίκας μου. Ζητώ να τους χορηγήσετε αναστολή" υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ενώ πάντως η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορούσε να αλλάξει."
Από την πλευρά του ο Νίκος Ζήγρας ζήτησε συγνώμη από τον Ελληνικό και τον Κυπριακό λαό, τονίζοντας πως "από αύριο θα συνεχίσει δυνατός την προσπάθεια να επιστραφούν τα κλεμμένα στο Ελληνικό Δημόσιο." Ο δικηγόρος του πάντως φαινόταν πανευτυχής, σε αντίθεση με άλλους συνηγόρους υπεράσπισης.
Καπνούς από τα αυτιά έβγαζε ο Μιχ.Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει να απελευθερωθεί προσωρινά η πελάτης του μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά, ενώ αύξησε και την ποινή σε 12 χρόνια (από τα αρχικά προτεινόμενα 10).
Δεν αποκλείεται ο κ.Δημητρακόπουλος να φωτογραφήσει ως υπεύθυνο τον Αλέξη Κούγια, ο οπίος αγορεύοντας υπέρ της Βίκυς Σταμάτη, κατέθεσε επιβαρυντικά στοιχεία κατά της κόρης του Άκης Τσοχατζόπουλου, όπως π.χ. την κατοχή και άλλων ακινητων πέραν αυτών που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, με νομικούς κύκλους να σχολιάζουν πως ενδεχομένως η στάση αυτή του Α.Κούγια να επηρέασε την τελική κρίση του δικαστηρίου.
gazzetta.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου