Παλεύοντας εδώ και έξι χρόνια με την ύφεση και τα αλλεπάλληλα πακέτα λιτότητας, η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια χρονική στιγμή κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Αρκετοί πολίτες, όμως, δεν έχουν υψηλές προσδοκίες.
Με την τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τελειώνει τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αυτό σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας.
«Η ελληνική οικονομία κατάφερε κάτι εξαιρετικά δύσκολο, να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να μπορεί να συμμετέχει εν μέρει στην αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνολο των πληρωμών χωρίς να γίνει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», λέει στο euronews ο οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης.
Οι πολίτες όμως έχουν φτάσει στα όριά τους από τις αλλεπάλληλες περικοπές αποδοχών και με τα ποσοστά της ανεργίας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Νέα μέτρα λιτότητας ενδεχομένως να προκαλέσουν ρήγμα στην κυβέρνηση και να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα θα επιβλέψει την υλοποίηση των πρώτων σταδίων της τραπεζικής ένωσης.
Θα πρέπει επίσης να συντονίσει τις προσπάθειες για προώθηση της ανάπτυξης και καταπολέμηση της ανεργίας.
Κι όλα αυτά σε μια προεδρία που στην ουσία θα διαρκέσει μόλις 4 μήνες, λόγω των Ευρωεκλογών.
Ο ανταποκριτής του euronews στην Αθήνα, Σταμάτης Γιαννίσης, μεταδίδει:
«Η Ελλάδα δεν είναι άπειρη στο θέμα της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ, καθώς αυτή θα είναι η πέμπτη της φορά από το 1979, όταν εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ.
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ
Ο ερχομός του 2014 έφερε την Ελλάδα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πέμπτη φορά στα 35 χρόνια που μετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως είχε οριστικοποιηθεί στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, το κόστος της Ελληνικής Προεδρίας θα περιοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ. Προτεραιότητές της αποτελούν η παράνομη μετανάστευση, η τραπεζική ένωση και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρει να πετύχει, ειδικά στον τομέα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μία χώρα που βλέπει τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται και τους πολίτες της καθημερινά να βρίσκονται στους δρόμους.
..Επισκεφθείτε μας στο: Youtube http://bit.ly/VO4CUD Facebook http://www.facebook.com/euronews.elli... Twitter http://twitter.com/euronewsgr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου