Reuters: Στα 11 δισ. οι προεγγραφές για το 5ετές ομόλογο της Ελλάδας

«Φρενίτιδα» από τους διεθνείς οίκους προκειμένου να λάβουν μερίδιο της έκδοσης - «Γκρεμίστηκαν» τα spreads μετά την ανακοίνωση για την έκδοση ομολόγου - Σε 24 ώρες θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα - «Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά είναι έγκλημα να μεμψιμοιρεί η αντιπολίτευση» λένε στην κυβέρνηση .


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές ομολόγων. Αύριο το πρωί, ώρα Λονδίνου, και για λίγες ώρες, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος στις συσκέψεις μας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εξ αρχής μια έκδοση 2,5 δισ. ευρώ για 5ετή ομόλογα ώστε να διαμορφωθεί μια καμπύλη επιτοκίων» των ομολόγων, που σήμερα η Ελλάδα δεν έχει.

«Θα το κάνουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία» λένε πλέον στο οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν αποκαλύπτουν τι στόχους βάζουν για το τελικό επιτόκιο, το ποσό που θα αντληθεί από τις προσφορές (μπορεί να ξεπερνά και τα 2,5 δισ. τελικά) και το ποσοστό της κάλυψης της έκδοσης από τους επενδυτές. «Αυτά θα τα γνωρίζουμε σε 24 ώρες» και αφού φανεί ποια ήταν η ανταπόκριση των αγορών, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και ενώ ακόμη το βιβλίο προσφορών δεν έχει ανοίξει επισήμως, οι λεγόμενες προεγγραφές, δηλαδή η εκδήλωση πρόθεσης των επενδυτών να συμμετάσχουν στην έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχονται αθροιστικά στο ποσό των 11 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας περίπου 5 φορές το ποσό που ζητά το ελληνικό δημόσιο από τις αγορές. Αυτο σημαίνει ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%.

Όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο

Μετά από 4 χρόνια διεθνούς οικονομικού αποκλεισμού στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα και τα οφέλη από την έκδοση του ομολόγου. Όπως ανέφεραν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών:

-  από τη στιγμή της ανακοίνωσής του το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα μειώθηκε 0,35%, από 6,06% που βρισκόταν το πρωί της Τετάρτης, σε 5,85% μετά την ανακοίνωση που έγινε στις 15:18 το μεσημέρι και σε 5,75% μετά από περίπου μία ώρα. «Τα επιτόκια γκρεμίστηκαν και θα γκρεμιστούν και άλλο» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

- από τη συγκεκριμένη έκδοση προκύπτει άμεσο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο, επειδή επηρεάζει όλο το χρέος, καθώς  συμπαρασύρει δραστικά προς τα κάτω (υπολογίζεται περίπου κατά 1%-2%) τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια με τα οποία χρηματοδοτείται ως τώρα η χώρα, ελλείψει ομολόγων. Το όφελος υπολογίζεται στο «στοκ» των 15 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που έχει «φορτωθεί» το δημόσιο.

- με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται συνολικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εφόσον αποκτήσει «σημείο αναφοράς» η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου (που δεν την έχει αφού δανείζεται μόνο με έντοκα γραμμάτια), θα μπορέσουν να τιμολογηθούν καλύτερα πλέον και οι ελληνικές τράπεζες που ετοιμάζονται να αντλήσουν κεφάλαια και εκείνες με τη σειρά τους από την αγορά τις επόμενες μέρες.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Γενικότερα, ο λόγος που επελέγη ο συγκεκριμένος χρόνος για την έκδοση, ήταν ότι οι συγκυρίες κρίθηκαν ευνοϊκές και όσο δεν γινόταν, η Ελλάδα θα συνέχιζε να μην μπορεί να αναχρηματοδοτεί με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες της (με ομόλογα και ρέπος) αλλά θα ήταν συνεχώς αναγκασμένη να προσφεύγει στην ΕΚΤ και τον μηχανισμό στήριξης.

«Την τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές το δημόσιο ζητούσε 1 δισ. και δεν συγκέντρωσε ούτε 390 εκατ. ευρώ» έλεγαν πηγές του οικονομικού επιτελείου.

«Δεν πανηγυρίζουμε, δεν εφησυχάζουμε, αλλά το να μεμψιμοιρούμε είναι έγκλημα» έλεγε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για «τα σχόλια της αντιπολίτευσης που δεν βοηθούν την Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Τους αφήνουμε στη μιζέρια τους, εμείς προχωράμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) η έκδοση και 3ετούς ομολόγου. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...