Σκαραμαγκάς: Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου

«Ο Βενιζέλος δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι» είπε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας
Έντονη δυσφορία, που εστιάζεται στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της οποίας το παραπεμπτικό αναφέρει ότι, «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.


Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, η κυρία Παπανδρέου «δεν είχε δικαίωμα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και στην ουσία δεν την διενήργησε, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να σχηματίσει δικογραφία, που περιλαμβάνει μόνο τα πρακτικά της Βουλής».

Υποστήριξε ότι «προφανώς πρόκειται για λάθος διατύπωση», ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα.

Πέραν αυτού, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι «η ενέργεια της κυρίας Παπανδρέου είναι νομικά απαράδεκτη και δημιουργεί πολιτικό ζήτημα», ενώ πρόσθεσε ότι «ο Βενιζέλος δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι».

Πάντως, πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων, για το αν έπρεπε ή όχι να προχωρήσουν οι εισαγγελείς σε προκαταρκτική εξέταση για ευθύνες που αφορούν υπουργούς, το ΠΑΣΟΚ θέτει και θέμα ουσίας, καθώς πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν η κυρία Παπανδρέου να εντοπίζει πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργών από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας;».

Στη Βουλή η δικογραφία

Σκαραμαγκάς: Κόντρα για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου

Σκαραμαγκάς: Κόντρα για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου

Με το κλείσιμο της Ολομέλειας, τυχόν ποινικές ευθύνες τους για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν παραγραφεί

Η δικογραφία για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου -ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία η Ολομέλεια έκλεισε, με απόφαση της κυβέρνησης- προκαλεί νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς προκύπτει ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με το κλείσιμο της Βουλής, ωστόσο, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους, έχουν παραγραφεί. Για το λόγο αυτό, μαίνεται ήδη κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα:

Στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εντόπισαν οι εισαγγελείς, διαβιβάζοντας τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ο φάκελος σχηματίστηκε κατόπιν υποβολής (20.12.2013), εκ μέρους της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή την 4η Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει σε θερινά τμήματα.

Ως εκ τούτου, όλες οι πιθανές ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου -άρα και των ενδεχόμενων ευθυνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δικογραφία- έχουν παραγραφεί. Πάντως, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε και πρωτοκολλήθηκε μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο κηρύχθηκαν περαιωμένες οι εργασίες της Ολομέλειας.

Σε κάθε περίπτωση, το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, που υπογράφεται από την αντιεισαγγελέα Ελένη Ράικου προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου -η οποία και διέταξε την έρευνα-, αναφέρει ότι «σας ενημερώνουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περι ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε. Επομένως, πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ. 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ.1 του ΚτΒ, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Με τη σειρά της, η κυρία Παπανδρέου διαβιβάζει στις 18.3.2014 το φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επαναλαμβάνοντας τη σημείωση ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και από εκεί περνά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τελικό σταθμό τη Βουλή.

«Μπαϊράκι» Κουκουλόπουλου για «μικρή ΔΕΗ», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

 Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να τεθούν επί τάπητος σημεία που δεν θίγουν τη φιλοσοφία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής - Εκτιμά ότι θα υπάρξουν «ευήκοα ώτα» στις τάξεις των δανειστών
«Λάδι στη φωτιά» των εσωκομματικών τριβών που προέκυψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης έρχεται να ρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Και αυτό γιατί, την ώρα που οι Γερμανοί «καυτηριάζουν» τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η Κομισιόν επιμένει να θυμίζει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ως προς την εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των υπο-δόσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, η κόντρα ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδο για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη «ανοιχτή πληγή» για την κυβέρνηση.

Έτσι, με τα γερμανικά ΜΜΕ να γράφουν πως «ο σοσιαλιστικός εταίρος της κυβέρνησης -ήτοι το ΠΑΣΟΚ- στέκεται εμπόδιο στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, που είναι η μείωση των θέσσεων στο Δημόσιο», έρχεται ο προερχόμενος από τη Χαριλάου Τρικούπη, κ. Κουκουλόπουλος, να θέσει ένα νέο ζήτημα στο τραπέζι, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για ζητήματα όπως η «μικρή ΔΕΗ» και η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Τι δηλώνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος

Αυτό δήλωσε, εξάλλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». «Μετά το άτυπο δημοψήφισμα (σ.σ.: για την ΕΥΑΘ) -δεν ήταν νομότυπο, βέβαια, αλλά ψήφισαν 300.000 άνθρωποι- δεν πρέπει να το ξαναδούμε; Θα μείνουμε στον τύπο της μνημονιακής υποχρέωσης;» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση, με αιχμή την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα ξανακοίταγμα των αποκρατικοποιήσεων (διότι το νερό δεν είναι το ίδιο με τον ιππόδρομο και τα λαχεία και καθένας το αντιλαμβάνεται... διότι δεν είναι τζόγος το νερό ή η ενέργεια...), πρέπει εσωτερικά, πρώτα απ' όλα, να συμφωνήσει και να βάλει πάνω στο τραπέζι σημεία που πρέπει να αλλάξουν και δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του δημοσιονομικού προγράμματος ταυτόχρονα... Δεν νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος λέει να αναιρέσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που πετύχαμε με τις θυσίες του λαού» πρόσθεσε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστήριξε, επίσης, ότι με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, η χώρα απέκτησε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και πως πλέον πρέπει «να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής».

«Υπάρχει ζήτημα ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος που πρέπει να λάβει υπόψη του και το αποτέλεσμα των εκλογών και τα μηνύματα που εστάλησαν σε όλους μας» ανέφερε και πρόσθεσε πως, αν και «είναι παρακινδυνευμένο αυτό», με επιχειρήματα οι δανειστές μπορούν να πεισθούν.

«Όσες φορές είχαμε αιτιολογημένη την πρότασή μας, εμείς βρήκαμε "ευήκοα ώτα". Στο κάτω-κάτω, "ευήκοα ώτα" πρέπει να βρεθούν στην πολιτική ηγεσία που προΐσταται της αντιπροσωπείας της τρόικας» τόνισε.

περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...