Planet Stars Yγεία:Νέο φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς, χάρη σε ένα ψάρι

Ένα νέο φάρμακο που μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς, ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την ελληνίδα παθολογοανατόμο Αγγελική Ασημάκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου "Beth Israel Deaconess" της Βοστώνης.
Νέο φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς, χάρη σε ένα ψάρι Οι καρδιακές αρρυθμίες συνιστούν μια συχνή αιτία ξαφνικού θανάτου και σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, μια συσκευή λίγο μεγαλύτερη από τον βηματοδότη, η οποία τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό την καρδιά, ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της. Η αιτία των αρρυθμιών καλύπτεται ακόμη με μυστήριο, καθώς οι επιστήμονες ουσιαστικά αγνοούν τι είναι αυτό που τις «πυροδοτεί». Η Ασημάκη και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν ένα φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στον μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιός ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός. Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι οι ερευνητές βάσισαν την ανακάλυψη τους στην μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά έτσι ώστε να εμφανίζει μια σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό. Οι ερευνητές, αφού δοκίμασαν στο ψάρι χιλιάδες χημικές ουσίες, τελικά βρήκαν ένα μικρό μόριο που αντιστρέφει την αφύσικη ηλεκτροφυσιολογία των κυττάρων της καρδιάς, που σχετίζεται με την αρρυθμία. Αν και θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι όντως θα προκύψει τελικά ένα νέο φάρμακο που θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των αρρυθμιών. Εξάλλου, η νέα έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατό να γίνουν πολύπλοκα καρδιολογικά πειράματα και με ψάρια, πράγμα που πρόκειται να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο μέλλον. Η Ασημάκη, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τις έρευνές της στις μυοκαρδιοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη -και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine"- μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Το ενδιαφέρον της ελληνίδας ερευνήτριας για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Τα συμπτώματα στις πέντε συχνότερες μορφές καρκίνου

Από τις προσωπικές μας επιλογές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Η συνέπεια στις προληπτικές εξετάσεις και η παρατήρηση «ύποπτων» αλλαγών στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πλήρη ίαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο στους πέντε καρκίνου μπορούν να προληφθούν και ένας στους τρεις μπορεί να θεραπευτεί πλήρως εάν γίνει έγκαιρα η διάγνωσή του. Η πρόληψη του καρκίνου -σημειώνουν- είναι δυνατή και υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Τα συμπτώματα στις πέντε συχνότερες μορφές καρκίνου
  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους» / Ενθετο: «Υγεία»

+ Νέα θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα

Μύθοι και αλήθειες για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η ανησυχία και ο φόβος είναι τα δύο πρώτα συναισθήματα του ανθρώπου που μαθαίνει ότι ο ίδιος ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οσοι δεν έχουν γνωρίσει από κοντά την ασθένεια φαντάζονται ότι πρόκειται για μια αρρώστια η οποία θα προκαλέσει οπωσδήποτε τον θάνατο ύστερα από μια βασανιστική πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής θα χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του καταλήγοντας κατάκοιτος και ανήμπορος.
Μύθοι και αλήθειες για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για την ασθένεια. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για τη ΣκΠ παρουσιάζει το «Εθνος - Υγεία», μαζί με απαντήσεις για ερωτήματα που σχετίζονται με την ασθένεια.
ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ;
Δεν είναι έτσι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ΣκΠ οφείλονται σε επιπλοκές της πιο επιθετικής μορφής της νόσου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η ασθένεια είναι τόσο κακοήθης ώστε να προκαλέσει τον θάνατο.
ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΜΑΞΙΔΙΟ;
Μύθοι και αλήθειες για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Δεν ισχύει. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι κινητικά ικανοί. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνει η πιθανότητα να χρειαστούν κάποιο βοήθημα, όπως ένα ειδικό σκούτερ ή έναν περιπατητή, για να είναι πιο ξεκούραστοι όταν φτάσουν στον προορισμό τους ή να αποφύγουν τις πτώσεις. Μόλις το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από ΣκΠ χρησιμοποιούν αμαξίδιο ή μένουν στο κρεβάτι τους επειδή δεν μπορούν να περπατήσουν. Το ποσοστό μειώνεται σταθερά με το πέρασμα του χρόνου από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση ιντερφερονών.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες που έχουν ΣκΠ δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο αύξησης διαφόρων νευρολογικών συμπτωμάτων (ώσεις) στους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Γενικά, πάντως, η γενική εξέλιξη της νόσου δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Για ό,τι αφορά την κληρονομικότητα το ρίσκο είναι σχετικά μικρό, με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 3%. Η νέα μητέρα θα πρέπει να προνοήσει, ωστόσο, να έχει βοήθεια για τη φροντίδα του παιδιού στην περίπτωση που εμφανίσει νευρολογικά συμπτώματα.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ;
Δεν έχει αποδειχτεί ότι αυτό ισχύει. Για λόγους γενικής υγείας, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ;
Πρέπει να επισημανθεί ότι η αποκατάσταση και η άσκηση δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της νόσου αλλά βοηθούν τον ασθενή να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην αποκατάσταση περιλαμβάνεται η φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση, μυϊκό συντονισμό και ισορροπία, η εργοθεραπεία για ανεξάρτητη διαβίωση, η λογοθεραπεία για όσους έχουν προβλήματα άρθρωσης και κατάποσης και η γνωσιακή αποκατάσταση για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Η σωματική άσκηση προσφέρει ευεξία και εμποδίζει την εμφάνιση επιπλοκών που προέρχονται από την αδράνεια. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η ΣκΠ προκαλεί έντονη κόπωση, η άσκηση πρέπει να εξατομικεύεται.
ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ;
Είναι προφανές ότι τα συμπτώματα της ασθένειας και οι ψυχολογικές επιπτώσεις τους μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχοθεραπευτής, ενώ ένας σεξολόγος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων φυσιολογίας.

Ο δεκάλογος που θωρακίζει την καρδιά

Xτυπάει ακούραστα πάνω από 110.000 φορές την ημέρα ή πάνω από 40 εκατομμύρια φορές σε έναν χρόνο.

Δίνει το... τέμπο στον οργανισμό και έμπνευση στους ποιητές. Η καρδιά είναι ένα από τα ζωτικά όργανα, που η λειτουργία της είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή και τον θάνατο.
Ο δεκάλογος που θωρακίζει την καρδιά
Αξίζει, λοιπόν, να τη φροντίζουμε και μαζί με αυτή να φροντίζουμε την υγεία και του τελευταίου κυττάρου του σώματός μας. Το «Εθνος - Υγεία» είναι σήμερα αφιερωμένο στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί την πιο σοβαρή πάθηση του οργάνου.
Μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, ενώ εκδηλώνεται πιο συχνά από τις περισσότερες μορφές καρκίνου! Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000 ανθρώπους. Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχει το 0,5% των ενηλίκων κάτω των 50 ετών, το 1% των ενηλίκων κάτω των 65 ετών, το 7% των ατόμων ηλικίας 75 έως 84 ετών και το 15% των ανθρώπων άνω των 85 ετών. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας; Ακολουθεί ο «χρυσός» δεκάλογος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ενα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.
Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.
Ο δεκάλογος που θωρακίζει την καρδιά
Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε πέντε μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%. Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και, τέλος, ένα γκρέιπφρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% τη στένωση των αρτηριών.
Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.
Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.
Ο δεκάλογος που θωρακίζει την καρδιά
Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε πάνω από 6 γρ. τη μέρα.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά. Περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.
Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.
Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθείς. Μετά την ηλικία των 40, ο καθένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο σε καρδιολογικό έλεγχο, που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.

Η έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους

Το Πάσχα πέρασε, η θερμοκρασία ανεβαίνει και διανύουμε πλέον τις τελευταίες εβδομάδες πριν έρθει το καλοκαίρι.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Ελληνες θα περάσουν πολλές ώρες στις παραλίες κολυμπώντας και κάνοντας ηλιοθεραπεία, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπολογίζουν τις εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο. Για ακόμα μια φορά, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή εν όψει καλοκαιριού επισημαίνοντας ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποια φαινομενικά ακίνδυνα εγκαύματα μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος.
Η έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους
Στο «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
• Η πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
• Θα πρέπει να βάζετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο. Δύο στρώσεις προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία. Βεβαιωθείτε ότι ο δείκτης προστασίας είναι ο κατάλληλος για τον τύπο του δέρματός σας. Μην ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό σε σημεία του σώματος όπως είναι το πίσω μέρος του λαιμού, τα αυτιά και το πάνω μέρος του πέλματος. Θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε περίπου δύο ώρες. Αν έχετε πέσει στη θάλασσα ή αν έχετε ιδρώσει θα πρέπει να βάλετε ξανά αντηλιακό πριν συμπληρωθεί το δίωρο ακόμα και αν η σύνθεσή του είναι πολύ ανθεκτική στο νερό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντηλιακών ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός. Εχει αποδειχθεί ότι μια ευχάριστη υφή ευνοεί την επανάληψη της εφαρμογής, γεγονός που ευνοεί την προστασία.
• Τα παιδιά που έχουν ηλικία μικρότερη των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο εκτός κι αν φορούν ρούχα. Μετά το μπάνιο, σκουπίστε το παιδί με πετσέτα και απλώστε ξανά αντηλιακό ειδικό για τα παιδιά, με υφή ανθεκτική στο νερό και στην άμμο, και το οποίο είναι ορατό κατά την εφαρμογή.
• Δεν προστατεύουν όλα τα ρούχα εξίσου αποτελεσματικά. Η προστασία ποικίλλει ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Υπάρχουν ειδικά ρούχα για την προστασία από τις ακτίνες UV, τα οποία έχουν πολύ πυκνές ίνες ή υφάσματα εμποτισμένα με αντηλιακά φίλτρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι τα μαύρα ρούχα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τα λευκά. Αυτό ισχύει γενικά για τα σκούρα ρούχα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, το σκούρο μπλε παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο και το κίτρινο τη μικρότερη.
• Προστατεύστε τα αυτιά, τη μύτη και το μέτωπό σας, φορώντας καπέλο με μεγάλο γείσο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται στο μισό η ισχύς των ακτίνων UV που δέχεται το πρόσωπο. Το καπέλο αυτού του τύπου είναι περισσότερο απαραίτητο σε όσους έχουν λίγα ή καθόλου μαλλιά. Τα γυαλιά δεν αρκεί να έχουν σκούρους φακούς για να προστατεύσουν τα μάτια από τον ήλιο. Πρέπει να έχουν φακούς κατηγορίας CE 3 ή 4 που φιλτράρουν αποτελεσματικά τις ακτίνες UV.
• Στο 80% των περιπτώσεων το μελάνωμα εμφανίζεται με ελιά που προϋπάρχει. Πρέπει να είστε παρατηρητικοί και να επισκεφθείτε τον γιατρό στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες μελαγχρωματικές αλλοιώσεις. Αν το μελάνωμα εμφανιστεί σε κάποια ελιά τότε εκείνη μεταβάλλεται γρήγορα αλλάζοντας χρώμα, μέγεθος και μορφή.

Ασπίδα στον διαβήτη η ισορροπημένη διατροφή

6 στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για όσους έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου θέτουν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου

Η βάση για τον έλεγχο κάθε τύπου διαβήτη είναι η ισορροπημένη διατροφή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υγιεινές τροφές, σωστή ποσότητα φαγητού και λήψη γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθεί ο διαβητικός ασθενής προκειμένου να μειώσει το σωματικό του βάρος και να ρυθμίσει το σάκχαρό του.
Ασπίδα στον διαβήτη η ισορροπημένη διατροφή
Οπως εξηγούν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου που λειτουργεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, η δίαιτα, η οποία συχνά τρομάζει όσους διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη, δεν συνεπάγεται στέρηση των αγαπημένων τροφών, εκτός από τα συμπυκνωμένα γλυκά.
Το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αλλωστε, το διαιτολόγιο που προτείνεται για τους διαβητικούς διέπεται από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής που συνιστάται σήμερα για όλους.
Οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου συνιστούν την επίτευξη έξι στόχων -μέσω της διατροφής- σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη:
1. Την ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα.
Συγκεκριμένα, να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες, δηλαδή γαλακτοκομικά, κρέατα, ψωμί και δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, λιπαρά. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής που προβλέπει μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, λαχανικών και φρούτων. Το ελαιόλαδο και το κρασί περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.
2. Τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται. Σερβίρετε το φαγητό σας στο πιάτο του φρούτου, αποφύγετε τις παχυντικές τροφές και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Εντατική προσπάθεια περιορισμού της ποσότητας του φαγητού απαιτείται από τους διαβητικούς τύπου ΙΙ οι οποίοι είναι, συνήθως, παχύσαρκοι.
3. Μια διατροφή φτωχή σε λίπος, ιδιαίτερα ζωικό κεκορεσμένο λίπος, και χοληστερόλη.
Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή σπορέλαια. Διαλέξτε άπαχα λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς την πέτσα. Αποφύγετε τα αλλαντικά, τα λιπαρά τυριά και τα θαλασσινά. Καταναλώστε γαλακτοκομικά -γάλα ή γιαούρτι - με χαμηλά λιπαρά. Τροποποιήστε, επίσης, τη μέθοδο μαγειρέματος: Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά στον φούρνο ή στη σχάρα και βγάλτε τα τηγανητά από το διαιτολόγιό σας.
4. Μια διατροφή πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά.
Προσθέστε καθημερινά σαλάτες, κυρίως από πράσινα λαχανικά, στο διαιτολόγιό σας. Οσπρια μία με δύο φορές εβδομαδιαίως. Μαύρο ψωμί, φρυγανιές ή δημητριακά ολικής αλέσεως. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων αντί για χυμούς.
5. Τον εξοβελισμό της ζάχαρης από το διαιτολόγιο.
Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη γλυκιά συνήθεια της ζάχαρης, χρησιμοποιήστε υποκατάστατα, όπως την ασπαρτάμη και τρόφιμα -όπως παγωτά- που έχουν παρασκευαστεί με τέτοια υποκατάστατα.
6. Τη με μέτρο κατανάλωση αλατιού και οινοπνευματωδών ποτών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...