Γίνε τσοπάνης να σωθείς * Ενίσχυση της κτηνοτροφίας ζητούν συνεταιριστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και κλαδικοί φορείς

Στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, ζητούν οι κτηνοτρόφοι Το επάγγελμα του μέλλοντος... κτηνοτρόφος; Ο ετοιμοθάνατος μέχρι στιγμής ασθενής, η ελληνική κτηνοτροφία, που κοστίζει στην οικονομία πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, λόγω των εισαγωγών γαλακτοκομικών - κρέατος, αν δεν επικρατήσουν αντίρροπες δυνάμεις αναμένεται να αναστηθεί με τον απινιδωτή της νέας ΚΑΠ 2015-20.

Στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, ζητούν οι κτηνοτρόφοι Συνεταιριστές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικοί φορείς, ακόμη κι η αντιπολίτευση ζητούν ενίσχυση της κτηνοτροφίας, γεγονός που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, με στόχο να μειωθεί το διατροφικό έλλειμμα.
Οι ζυμώσεις όλες αυτές τις μέρες συνεχίζονται ώστε να καταλήξουν σε σταθερή θέση για τη νέα ΚΑΠ, αφού οι ημερομηνίες για οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας πιέζουν ασφυκτικά.
Κομβικό ρόλο θα παίξει ο όρος της περιφερειοποίησης, αφού τα βασικά σενάρια είναι τρία: Το πρώτο, διά χειρός του πρ. υπουργού Θ. Τσαυτάρη, αγροτικός διαχωρισμός περιφερειών στα τρία:
Μονοετείς καλλιέργειες, πολυετείς και κτηνοτροφία, το 2ο σενάριο που ζητούν συνεταιριστές - συνδικαλιστές ώστε όλη η Ελλάδα να πιαστεί ως μια Περιφέρεια και το 3ο που ζητεί μία άλλη ομάδα συνδικαλιστών, που ενστερνίζεται το ισπανικό μοντέλο,που χωρίζει ξηρικά και ποτιστικά χωράφια/καλλιέργειες.
Σε υπόμνημα που παρέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διά του προέδρου του Τάκη Πεβερέτου αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά αυτάρκειας, σε βόειο, χοίρειο κρέας και γάλα, αλλά και στη μείωση του ήδη χαμηλού αγροτικού εισοδήματος κατά 21% την περίοδο της κρίσης (2009-13). Καθώς μαζικά εγκαταλείπουν κτηνοτρόφοι το επάγγελμα -ιδίως στην αγελαδοτροφία- ζήτησε μεταξύ άλλων:
**Μεταφορά πόρων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην κτηνοτροφία μέσω γενναίας στήριξης των βοσκοτόπων και αύξηση της ανά στρέμμα ενίσχυσης.
**Ενεργοποίηση εξ ολοκλήρου του κοινοτικού μέτρου για συνδεδεμένη ενίσχυση στο 8%, που μαζί με το 2% για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (π.χ. όσπρια) θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
**Προτεραιότητα στις ζωοτροφές για τους κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφους για την καλλιέργεια: τριφυλλιού, βίκου, κτηνοτροφικών μπιζελιών, κουκιών, ρεβυθιών, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές σόγιας, που φτάνουν τους 500.000 τόνους ετησίως, δηλαδή 120 εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν για τη στήριξη της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας.
**Στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, που η Ελλάδα είναι leader, αφού παράγει περίπου το 30% του πρόβειου γάλακτος, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο αιγών μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Το γάλα απορροφάται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, η οποία με τις εξαγωγές φέρνει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας.
**Αύξηση της ενίσχυσης και στην αγελαδοτροφία και στα εκτρεφόμενα βοοειδή, καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα, από 110.000 που ήταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, οι οποίες παρήγαγαν 700.000 τόνους γάλακτος, σήμερα εκτρέφονται μόλις 85.000 κι η παραγωγή έχει πέσει στους 630.000 τόνους.
**Ενίσχυση της χοιροτροφίας μέσω σχεδίων βελτίωσης με γρήγορες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
**Ενίσχυση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στις φθίνουσες περιοχές.
**Επιδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
**Στήριξη της γενετικής βελτίωσης, ώστε να βελτιωθούν οι εγχώριες φυλές.
**Επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% για τη ζωική παραγωγή και κατάργηση του χαρατσιού σε χωράφια και βοσκότοπους.
**Κίνητρα για σύσταση και λειτουργία Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος.
**Αμεση ανάκληση όλων των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων και των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ και κούρεμα των υπόλοιπων δανείων.
**Χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα κρούσματα ευλογιάς και καταρροϊκού πυρετού.
**Συμμετοχή εκπροσώπου των κτηνοτρόφων στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
**Επαναφορά του όρου «φρέσκο» και μείωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες.
**Προστασία φέτας και γιαουρτιού ως προς τις προδιαγραφές στο εξωτερικό.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...