H ΔΕΗ ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στη Βουλγαρία -*Θυγατρική στην Τουρκία ίδρυσε η ΔΕΗ

Φωτογραφία αρχείου Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, από κοινού με την ελβετική εταιρεία ALPIQ Group, με έδρα τη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Στη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ κατέχει το 85% των μετοχών της, ενώ η ALPIQ το 15%. 
 
Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε ένα 1.200.000 βουλγαρικά λέβα, ή περίπου 614.000 ευρώ. Η νέα θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αίτησης προς αδειοδότηση από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδρυση της θυγατρικής, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρίας, για είσοδο σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
 

Με αφετηρία Τουρκία και Βουλγαρία
Το άνοιγμα της ΔΕΗ στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης

«Όπλο» της το καλό όνομα που έχει στην περιοχή


Μιχάλης Μυγιάκης
Μιχάλης Μυγιάκης
Ανοίγματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιχειρεί η ΔΕΗ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή, αλλά και να διαφοροποιήσει το μίγμα εσόδων της, δραστηριοποιούμενη εμπορικά και εκτός Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι, η ΔΕΗ έχει πολύ καλό όνομα στη ΝΑ Ευρώπη και αυτό είναι που της παρέχει τα εχέγγυα για επιτυχή δραστηριοποίηση στην περιοχή. Η τεχνογνωσία υπάρχει –σε αυτό συνέβαλε και η συνεργασία με την ελβετική Alpiq Central Europe– και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βαδίζει, πλέον, ακάθεκτη για νέες αγορές. Ήδη,  ανακοίνωσε την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Τουρκία, αντικείμενο της οποίας θα είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Ανάλογη κίνηση έκανε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τον Αύγουστο του 2013, όταν σε κοινοπραξία με την ελβετική Alpiq Central Europe Ltd, ίδρυσε εμπορική εταιρία ρεύματος στη Βουλγαρία, επιχειρώντας διείσδυση στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων.
Σε ότι αφορά, ειδικότερα, την Τουρκία, η ΔΕΗ θα δραστηριοποιηθεί ως προμηθευτής στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, ενώ, μελλοντικά σκοπεύει να εμπλακεί και στη λιανεμπορική ως πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές. Για τη Βουλγαρία, δε, έχει σημασία να τονιστεί ότι βρίσκεται σε καθεστώς σταδιακής απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς,-στην Τουρκία, αν και έχει γίνει απελευθέρωση, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για το διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος. Παράλληλα, βεβαίως, με τις νέες θυγατρικές εταιρίες, η ΔΕΗ αποκτά πρόσβαση σε διαγωνισμούς διασυνδετικής ισχύος όχι μόνο στις δύο προαναφερθείσες χώρες, αλλά και σε μια σειρά από άλλες βαλκανικές όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια. Έτσι, επιτυγχάνεται ο στόχος για διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας από και προς περισσότερες ηλεκτρικές αγορές. Παράγοντες της Επιχείρησης θεωρούν αναγκαίο το άνοιγμα στις εν λόγω αγορές και κρίσιμο στοίχημα για την περαιτέρω επέκτασή της, καθώς θα αποτελέσει τον οδηγό για το μέλλον της ΔΕΗ, στο νέο τοπίο που δημιουργείται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα, πιο αναλυτικά, με αριθμούς: Η ΔΕΗ προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Τουρκία, στην οποία θα κατέχει το 100% των μετοχών της. Αντικείμενο της εταιρίας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια (2.000.000) τουρκικές λίρες, (ή περίπου 686.000 ευρώ).  Η εν λόγω θυγατρική της ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας και η ίδρυσή της, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της Επιχείρησης για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις αρχές Αυγούστου 2013, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, σε κοινοπραξία με την ελβετική Alpiq Central Europe Ltd, ιδρύει θυγατρική εμπορική εταιρία στη Βουλγαρία με την επωνυμία PPC Bulgaria (PPC BG) και με ποσοστά συμμετοχής ΔΕΗ Α.Ε. 85% και Alpiq Central Europe Ltd 15%. Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Όμιλος ΔΕΗ – όπως τόνιζε τότε – επιδιώκει τη διείσδυσή του σε γειτονικές αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε), τη διεύρυνση της δραστηριοποίησής του στο διασυνοριακό εμπόριο Η/Ε και μέσω άλλων συνόρων εκτός των ελληνικών, καθώς και την επίτευξη συνεργειών σε θέματα τεχνογνωσίας όσον αφορά τη διενέργεια συναλλαγών σε πολλαπλές αγορές Η/Ε, δρώντας από κοινού με μια καταξιωμένη εταιρία με παρουσία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και με σημαντική εμπειρία στο διασυνοριακό εμπόριο Η/Ε.
Η συνεργασία της ΔΕΗ με την ελβετική Alpiq Central Europe δεν έγινε μόνο στην περίπτωση της Βουλγαρίας.  Από το 2001, οι δύο εταιρίες έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί στο κομμάτι των διασυνοριακών συναλλαγών. Η ελβετική εταιρία θεωρείται από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, καθώς δραστηριοποιείται σε 33 χώρες με 22 θυγατρικές. Στην Ευρώπη διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής 6500 MW, σε Ελβετία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Βουλγαρία και Ιταλία).  Σημειώνεται δε, ότι, στην Τσεχία, η θυγατρική της Alpiq παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης σε όλες τις θυγατρικές της στην Ευρώπη, και σαφώς και στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην απόκτηση τεχνογνωσίας από τα στελέχη της ΔΕΗ.
Για το εν λόγω εγχείρημα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σε πρόσφατο συνέδριο:  «Στις προτεραιότητές μας βρίσκεται πλέον η απόκτηση «μεγαλύτερης εξωστρέφειας» - χαρακτηριστικό στοιχείο επιτυχημένων επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες αγορές διαφοροποιώντας τη γεωγραφική διάρθρωση των εσόδων και μειώνοντας τους επιχειρηματικούς κινδύνους από μονομερή εξάρτηση από μια αγορά και μόνο».
πηγη

Ανακοίνωση της εταιρείας

Θυγατρική στην Τουρκία ίδρυσε η ΔΕΗ

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, με έδρα την Τουρκία, στην οποία η ΔΕΗ Α.Ε. θα κατέχει το 100% των μετοχών της, γνωστοποίησε η ΔΕΗ.
dei1Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 2.000.000 τουρκικές λίρες (ή περίπου 686.000 ευρώ).
Η νέα θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδρυση της θυγατρικής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
πηγη
ΥΣ+= ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΗΜΙΖΕΙ??????ΟΤΕ????ΘΑ ΔΟΥΜΕ *ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...