Τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη
Σαμαρά θα επιδιώξουν να συναντήσουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής
Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε., από τα δύο εργοστάσια της Θράκης σε
Ορεστιάδα και Ξάνθη, που κλείνουν με απόφαση της διοίκησης, αλλά και της
κυβέρνησης.
Μάλιστα το εργοστάσιο της Ξάνθης όπως και εκείνο της Λάρισας έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, προκειμένου να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Τώρα έκλεισαν και τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας και απέμεινε μόνο ένα, αυτό στο Πλατύ Ημαθίας. Η εταιρεία έχει άλλα τρία εργοστάσια στη Σερβία.
Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων φορέων, αλλά και την παρουσία των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και του βουλευτή Εβρου Μαρίνου Ουζουνίδη, ενώ παρέστη εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
«Η κυβέρνηση αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα, φαίνεται δεν έχει δει το "χάρτη" των ευρωεκλογών και ειδικά της Θράκης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, Πέτρος Χαστανίδης. Οπως εξήγησε, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών, καθώς «με το κλείσιμο των εργοστασίων, που γίνεται "ελαφρά τη καρδία", η περιοχή απαξιώνεται».
Σύμφωνα με τον κ. Χαστανίδη, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συζήτησης πριν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να κατεβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Παρόμοια σύσκεψη έγινε και στις Σέρρες το Σάββατο, όπου οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σειρά αποφάσεων για συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά και το διορισμό μιας νέας διοίκησης που θα στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις Σέρρες, εδώ και πέντε χρόνια η παραγωγή απαξιώνεται, καθώς σήμερα στο εργοστάσιο Σερρών εργάζονται 60 άτομα και 250 εποχικοί και σπέρνονται συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τα 55.000 στρέμματα.
Αβέβαιο θεωρείται και το μέλλον για το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας. Εκεί σπέρνονται περίπου 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τα 120.000 στρέμματα.
* «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα και θα πάρει της αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή του κλεισίματος των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, την επαρκή χρηματοδότηση και τη λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Βιομηχανίας», αντέδρασαν με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του κόμματος Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Δ. Στρατούλης και Αφροδίτη Σταμπουλή.
Τονίζουν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία των δύο από τα τρία εργοστάσια (Ορεστιάδας και Σερρών), οδηγεί σε παραγωγική παρακμή την επιχείρηση, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά και στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες τευτλοκαλλιεργητές των νομών της Βόρειας Ελλάδας.
Οι βουλευτές καλούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσουν να κάνουν τον τροχονόμο και να ανέχονται ή να ενθαρρύνουν τέτοιες αντιαναπτυξιακές, αντιεργατικές, αντιαγροτικές αποφάσεις, καθώς πλήττουν την οικονομία της χώρας και οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση τη Βόρεια Ελλάδα.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου