Politico: Αυτοί οι 12 άνθρωποι κατέστρεψαν την Ελλάδα - The Dirty Dozen: 12 people who ruined Greece

Όταν ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Καποδίστριας διορίστηκε πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας, το 1827, δεν είχε καταλάβει πως η θέση του θα ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με την προηγούμενη θέση που είχε αναλάβει (ΥΠΕΞ της Ρωσίας). Συνηθισμένος να εργάζεται στη διπλωματική σκηνή, σύντομα διαπίστωσε πως το όραμά του για ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν το συμμερίζονταν όλοι – ειδικά η ελίτ της επαρχίας.
Το 1831 δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα από τον Κωνσταντή και τον Γιώργο Μαυρομιχάλη.
Η δολοφονία του ήταν μια πράξη εκδίκησης από τη στιγμή που ο Καποδίστριας είχε φυλακίσει τον πολέμαρχο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στη συνέχεια, η Ελλάδα βυθίστηκε στο χάος με αποτέλεσμα οι ξένες δυνάμεις να επιβάλουν ξένη βασιλεία υπό τον νεαρό τότε πρίγκιπα της Βαυαρίας Όθωνα. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση γερμανικής κατοχής.
  • Ουίνστον Τσόρτσιλ
    Reg Speller via Getty Images
    Το 1944 ο ΕΛΑΣ κατάφερε να δει τους Γερμανούς να αποχωρούν από την Ελλάδα, έπειτα από τριάμισι χρόνια βάναυσης κατοχής. Εν αγνοία τους, ο ΟυίνστονΤσόρτσιλ και ο Ιωσήφ Στάλιν διαμοίρασαν κρυφά τα ιμάτια της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έτσι, η Ελλάδα πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Μ. Βρετανίας. Οι κομμουνιστές ηγέτες φέρουν, με τη σειρά τους, μέρος της ευθύνης, ενώ την ίδια στιγμή ο Τσόρτσιλ αποκατέστησε την αντιλαϊκή μοναρχία στην Ελλάδα, απέκλεισε τους πρώην κομμουνιστές αντάρτες από τον νέο ελληνικό στρατό και έσπρωξε την Ελλάδα στον καταστροφικό δρόμο προς τον εμφύλιο πόλεμο.
  • Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
    Milos Bicanski via Getty Images
    Η Ελλάδα απέκτησε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1974, κάτι που σημαίνει ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε πλέον ρόλο στην πολιτική ή δημόσια ζωή. Γεγονός που έγινε καθολικά δεκτό με ανακούφιση. Σε ηλικία 23 ετών βρέθηκε στον θρόνο και προκάλεσε αρκετή ζημιά στην Ελλάδα από το 1964 έως το 1967. Ήρθε σε διαμάχη με τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τον τελευταίο να παραιτείται από την κεντρώα κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος θέλησε να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση αποστατών που οδήγησε σε συνταγματική κρίση και πολιτική αστάθεια, που με τη σειρά τους οδήγησαν στη χούντα του 1967.
  • Γιώργος Παπαδόπουλος
    Keystone via Getty Images
    Η αδύναμη ελληνική δημοκρατία δέχθηκε το καίριο πλήγμα το 1967 με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από μεσαίους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Γιώργο Παπαδόπουλο. Ακολούθησαν επτά χρόνια δικτατορίας, στη διάρκεια της οποίας ο Παπαδόπουλος καθαιρέθηκε με πραξικόπημα από σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς. Ο Παπαδόπουλος, που πέθανε στη φυλακή, συνήθισε να παρομοιάζει τον εαυτό του με γιατρό που προσπαθεί να θεραπεύσει τον άρρωστο ασθενή (Ελλάδα). Κάτι που ακούστηκε ξανά κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα.
  • Ανδρέας Παπανδρέου
    PIAZZA del POPOLO/Flickr
    Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ελλάδα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική πολιτική και οικονομία. Κατά της διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του (1981-1989, 1993-1996), ο σπουδαγμένος οικονομολόγος στο Χάρβαρντ προχώρησε σε κοινωνικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να γεμίσει από υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Επί των ημερών του, αρκετοί Έλληνες ανήλθαν στη μεσαία τάξη, ενώ το κόστος της επιτυχίας ήταν η δραστική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 υπήρξαν διάφορα σκάνδαλα, ενώ ο Παπανδρέου δημιούργησε έναν αντιπερισπασμό με το να χωρίσει από τη γυναίκα του και να παντρευτεί μια αεροσυνοδό που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ερωμένη του.
  • Κώστας Καραμανλής
    ASSOCIATED PRESS
    Όπως πολλοί Έλληνες πρωθυπουργοί, έτσι και ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός λόγω του επωνύμου του. Μέσα σε πέντε χρόνια θητείας (2005-2009) θέσπισε λίγες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Αν ο Καραμανλής, όπως φημολογείται, σπαταλούσε λιγότερο χρόνο στο Playstation, τότε τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα. Το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, τα οποία αναθεωρούνταν συνεχώς προς τα πάνω κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία του, άνοιξαν τον δρόμο για την επόμενη κυβέρνηση να ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης.
  • Γιώργος Παπανδρέου
    ASSOCIATED PRESS
    Όπως ο παππούς του και ο πατέρας του, έτσι και ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός το 2009 με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», παρά το γεγονός ότι γνώριζε τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ανίκανος να διαχειριστεί την επακόλουθη δημοσιονομική κρίση, ζήτησε μια συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρά τη δυσπιστία των περισσότερων Ελλήνων, ο πρώην ηγέτης του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ένα πολιτικό comeback το 2015, με ένα κόμμα που τάχθηκε κατά της λιτότητας.
  • Άκης Τσοχατζόπουλος
    Η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση απ' ό,τι σήμερα αν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Άκης Τσοχατζόπουλος, είχε πετύχει στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός το 1996. Ευτυχώς, δεν έγινε ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αντικαταστάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2013, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο των στρατιωτικών προμηθειών, κατηγορώντας τον ότι έλαβε μίζες ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας. Η γυναίκα του, η κόρη του, ο εξάδελφός του και οι συνεργάτες του εμπλέκονται στο σκάνδαλο και οι περισσότεροι από αυτούς είναι επίσης φυλακισμένοι.
  • Έλληνες ολιγάρχες
    ASSOCIATED PRESS
    Είναι αυτοί που έμειναν αλώβητοι από την ελληνική κρίση και συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιο πλούτο. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική νόσος που απορρέει και από τα συνεχιζόμενα συμφέροντά τους στους τομείς της ναυτιλίας, επικοινωνίας, τραπεζών, κατασκευών και δημόσιων έργων. Αυτή η κλίκα των ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών χρησιμοποίησε τις πολιτικές διασυνδέσεις της με τις συντηρητικές και σοσιαλιστικές πρώην κυβερνήσεις για να κερδίσει τις συμβάσεις και να περιορίσει την ελληνική αγορά. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες, αν και μερικά πράγματα είναι πιο εύκολα στα λόγια παρά στις πράξεις.
  • Πέτρος Κωστόπουλος
    Youtube
    Ο επιχειρηματίας και φανταχτερός εκδότης κέρδισε τη φήμη του κατά τη διάρκεια των ετών της αλματώδους ανάπτυξης των ΜΜΕ, τη δεκαετία του '90. Εισήγαγε στην Ελλάδα μια σειρά από ιδιαίτερα δημοφιλή περιοδικά lifestyle και προσπάθησε να σπάσει τα ταμπού και να μιμηθεί τις αστικές μόδες των εύπορων δυτικών χωρών. Το βασικό μήνυμα των άρθρων του ήταν ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός. Που σημαίνει: πιστωτικές κάρτες, Porsche Cayenne, διακοπές για σκι, εξωφρενικά στεγαστικά δάνεια και ιδιωτικές πισίνες. Όλα αυτά έγιναν σύμβολα σε μια χώρα από τις φτωχότερες της ΕΕ, που μπήκε στο ευρώ το 2001 και έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.

    Την απόφαση να μηνύσει το περιοδικό Politico για τη “βρώμικη δωδεκάδα” πήρε ο Πέτρος Κωστόπουλος.
    Όπως αποκάλυψε στο toratora.gr, έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχει αποστείλει αγωγή τόσο στον ιστότοπο όσο και στον συντάκτη.
    «Έχω μάθει στην ζωή μου όταν δέχομαι επιθέσεις και λάσπη να απαντάω μόνος μου με το χέρι μου. Γραπτώς εννοώ. Στην περίπτωση όμως αυτής της αψυχολόγητης και αλήτικης επίθεσης που δέχτηκα από το κείμενο του κυρίου Ντέιμιαν Μακ Κον Ούλαντ στο Politico Eu αποφάσισα να απαντήσω μέσω της δικαιοσύνης. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες από τον συνήγορο μου, κύριο Θέμη Σοφό. Όχι ότι δεν θα απαντήσω και γραπτά και μάλιστα αύριο, απλά βαρέθηκα να γίνομαι ο σάκος του μποξ, ο αποδέκτης της λάσπης του κάθε πικραμένου, άσχετου και αλήτη. Το σύνολο του κειμένου είναι απαράδεκτο, αλλά ο δικός μου συσχετισμός με πολιτικούς δικτάτορες και απατεώνες, ξεπερνάει τα εσκαμμένα. Θα απαντήσω και γραπτώς για την υπέροχη αυτή συγγραφική φυσιογνωμία. Απλά επισημαίνω στο συγκεκριμένο άνθρωπο ότι η στοχοποίηση ανθρώπων και μάλιστα με ψεύδη - ποτέ δεν έχω γράψει τέτοια κείμενα όπως αυτά που αναφέρει - είναι εγκληματική πράξη».
    πηγη
  • Νίκος Μιχαλολιάκος
    ARIS MESSINIS via Getty Images
    Σχετικά άγνωστος μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το νεο-ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έχουν κεφαλαιοποιήσει την ελληνική κρίση για να τους ωθήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμφανής και απρόσβλητη από την Αστυνομία ή το δικαστικό σύστημα, η Χρυσή Αυγή και οι συμμορίες της περιπολούν στους δρόμους του κέντρου της πόλης, εκφοβίζουν και μερικές φορές ξυλοφορτώνουν μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους. Μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το 2013, το κράτος αποφάσισε να αντιδράσει και να φυλακίσει τον Μιχαλολιάκο και τους άλλους ηγέτες της ΧΑ, οι οποίοι σύντομα θα περάσουν από δίκη με την κατηγορία της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.
  • Η Τρόικα
    ASSOCIATED PRESS
    Η Τρόικα φέρει ένα δίκαιο μερίδιο της ευθύνης για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Τα προγράμματα της Τρόικα βασίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από αναθεωρήσεις της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Η δημοσιονομική λιτότητα έχει επιβάλει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος στον ελληνικό λαό, ωθώντας τους ανθρώπους εκτός εργασίας και στη φτώχεια και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.
Πηγή: politico.eu

The Dirty Dozen: 12 people who ruined Greece

History shows that a long line of leaders helped make Greece the economic basket case it is today.

As negotiations inch along between the Syriza government and Greece’s international creditors, the blame for the nation’s looming financial collapse would seem to rest entirely on the shoulders of Prime Minister Alex Tsipras and Finance Minister Yanis Varoufakis. But not really: History provides ample evidence that a long line of leaders, from Winston Churchill to Constantine II, helped make Greece the economic basket case it is today.
Here are some of the guiltiest culprits:
Konstantis and Georgios Mavromichalis (died 1831)
Konstantinos_Mavromichalis copy
When Greek-born Ioannis Kapodistrias was appointed independent Greece’s first governor in 1827, little did he realize that the job would be tougher than his former post as Russia’s foreign minister. Accustomed to working on the diplomatic stage, Kapodistrias soon found that his vision of a modern Greek state was not shared by everyone, especially the provincial elites.In 1831, he was stabbed in the stomach and shot in the head as he made his way to church by Konstantis and Georgios Mavromichalis. The killing was revenge for Kapodistrias’s jailing of their respective father and brother, the warlord Petrobey Mavromichalis. His assassination plunged Greece into chaos, leading the European powers to impose a foreign king, the young Bavarian prince Otto, on the young country, giving it a first taste of German rule.
Winston Churchill (1874–1965)
Churchill
In 1944, Greece’s leftist partisan movement managed to see the backs of the German army after three and a half years of brutal wartime occupation. Unbeknownst of them, British prime minister Winston Churchill and Soviet leader Joseph Stalin had secretly divvied up eastern Europe and the Balkans on a piece of paper, placing Greece within Britain’s sphere of influence. While communist leaders also bear responsibility, Churchill’s determination to restore the unpopular Greek monarchy, as well as his determination to exclude former communist partisans from the new Greek army, pushed Greece further down its calamitous path to civil war.
Constantine II (1940–)
Previews - Winter Olympics Day -3
Since Greece became a parliamentary republic in 1974, its former king has had no role in political or public life, to almost universal relief. Assuming the throne at the age of 23, Constantine caused enough damage from 1964 to 1967. Soon, he found himself at loggerheads with the centrist government, led by George Papandreou, who eventually resigned. Constantine then sought to create amenable governments using centrist party defectors, which fuelled a constitutional crisis and political instability that ultimately led to the 1967 military coup.
Georgios Papadopoulos (1919–1999)
George Papadopoulos
The weak state of Greek democracy was dealt a major blow in 1967 when a group of mid-level army officers, led by Colonel Georgios Papadopoulos, staged a successful coup d’état. Seven years of dictatorship followed, during which Papadopoulos himself was deposed in a coup by hardliners. While Papadopoulos would later die in prison, his asinine medical metaphors—he often likened himself to a doctor trying to cure a sick patient (Greece)—were redeployed by advocates of taking a tough line on Greece when crisis struck in 2009.
Andreas Papandreou (1919–1996)
Andreas Papandreou
Greece’s longest serving prime minister since the restoration of democracy in 1974, Andreas Papandreou left an indelible mark on Greek politics and its economy. Over the course of his decade in office (1981–89, 1993–96), the Harvard-trained economist introduced long overdue social and progressive reforms and stacked the civil service with his socialist Pasok party supporters. While he elevated many Greeks to the middle class, that success came at the heavy cost of drastically increasing the budget deficit and public debt levels. As corruption scandals mounted in the late 1980s, Papandreou created a sideshow by ditching his wife in favor of his airhostess mistress.
Kostas Karamanlis (1956–)
Supporters Rally For Greek New Democracy Party
Like many Greek prime ministers, Kostas Karamanlis became leader of the county largely on the strength of his surname – his uncle was prime minister and president at various stages from 1955 to 1995 – and because he promised to  “re-establish” the state. But in his five year tenure (2004–2009), few reforms were enacted, and the government lost control of Greece’s public finances. Had Karamanlis spent less time in front of his Playstation, as is widely rumored, maybe things could have been better. The rocketing budget deficit and debt-to-GDP ratio, which were continuously revised upward during and after his rule, paved the way for the next government to ask for a bailout.
George Papandreou (1952–)
Merkel Holds Talks With Papandreou
Prime minister like his father and grandfather before him, George Papandreou was elected in October 2009 using the vote-catching slogan “there is money,” despite being aware of the county’s dire economic situation. Unable to manage the ensuing fiscal crisis, Papandreou requested a €110 billion bailout deal from European Union and International Monetary Fund six months later. To the disbelief of most Greeks, the oblivious former leader attempted a political comeback in the 2015 election, in which he campaigned on an anti-austerity programme.
Akis Tsoschatzopoulos (1939–)
ÔÓÏ×ÁÔÆÏÐÏÕËÏÓ Á ÅÎÅÔÁÓÔÉÊÇ ÂÏÕËÇ
Greece would be in a far worse place today had former interior minister Akis Tsochatzopoulos been successful in his bid to become prime minister in 1996. Luckily, he only came within six votes of replacing Andreas Papandreou as leader of the socialist Pasok party. In 2013, a court sentenced Tsochatzopoulos, now 75, to life imprisonment for pocketing €55 million in kickbacks from military procurements from 1996 to 2001, when he was defense minister. His wife, ex-wife, daughter, cousin, and business associates were all implicated in the scandal, most of whom were also jailed.
Greek oligarchs
Luxury expediton motor yatch "Luna" in Bodrum
With legacies extending back decades in cases, Greece’s oligarchs have emerged relatively unscathed from the Greek crisis and continue to control vast wealth, which is largely inherited but also derives from continued interests in shipping, communications, banking, construction and public works. This coterie of powerful Greek businessmen used political connections with former conservative and socialist governments to win contracts and restrict the Greek market. They also own and exert editorial control over most, if not all, of the privately-held media companies, in a country where public broadcasting remains largely under state control. The new Syriza-led government has promised to rein in the oligarchs, but some things are easier said than done.
Petros Kostopoulos (1954–)
Petros Kostopoulos
Businessman and flamboyant publisher Petros Kostopoulos gained fame during the media boom years in the 1990s. He introduced a series of highly popular lifestyle magazines to Athens that sought to break taboos and emulate urban fashions from more affluent western countries. The underlying message in his publications and editorials was one of unbridled consumerism. Cue the multiple credit cards, Cayenne Porsches, skiing holidays, extravagant home loans, and private swimming pools. All these status symbols became more attainable after Greece, one of the poorest countries in the European Union, adopted the euro in 2001, which gave its banks easier access to cheap money.
Nikos Michaloliakos (1957–)
Four MPs From The Far-Right Golden Dawn Party In Court
Relatively unknown until a few years ago, Nikos Michaloliakos and his neo-Nazi Golden Dawn party have capitalized on the Greek crisis to propel them to seats in the Greek and European parliaments. Appearing immune from the police or the justice system, Golden Dawn gangs patrolled inner-city streets, intimidating and sometimes beating migrants and political opponents. Only after a Golden Dawn supporter fatally stabbed the anti-fascist singer Pavlos Fyssas in 2013 did the state react by jailing Michaloliakos and several other Golden Dawn leaders, who will soon go on trial on charges of forming and running a criminal organization.
Troika
A protester shouts slogans during a rally against the government's decision to ask for an economic aid package in Athens
The troika – made up of the European Commission, European Central Bank, and International Monetary Fund – bears a fair share of the blame for Greece’s current state. The troika’s programs are based on over-optimistic growth projections, which have led to a number of revisions to Greece’s debt sustainability. Fiscal austerity has imposed a huge social cost upon the Greek people, pushing people out of work and into poverty, and leaving hundreds of thousands without access to public healthcare.
Damian Mac Con Uladh is a reporter for The Irish Times, based in Athens. Follow him on Twitter @damomac.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...