Τερέσα Φορκάδες Ισπανία* Μια καλόγρια στην πολιτική αρένα

Η  Τερέζα Φορκάδες κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας στην Ισπανία το 2013 όταν ξεκίνησε να προωθεί ριζοσπαστικό μανιφέστο για επαναστατική πολιτική αλλαγή. Τώρα θέλει να κατέβει και στην πολιτική και να τεθεί επικεφαλής ενός αριστερού κινήματος- με τη συμμετοχή και του Podemos- στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας τον Σεπτέμβριο.

Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που ανέδειξαν την ακτιβίστρια Αντα Κολάου πρώτη γυναίκα δήμαρχο της Βαρκελόνης, η απόφοιτος του Χάρβαρντ μοναχή του τάγματος του Αγίου Βενέδικτου πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει η αλλαγή σε όλη την περιφέρεια. «Νομίζω ότι είμαστε σε μια συγκεκριμένη στιγμή» λέει αναφερόμενη στις εκλογές στη Καταλονία στις 27/9, «και μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε για λαϊκή διαδικασία "από κάτω". Εάν το κάνουμε αυτή θα είναι η πραγματική επανάσταση στη Καταλονία».
Το 2013, γράφει ο Guardian, η Τερέζα και ο οικονομολόγος Αρκάντι Ολιβέρες ίδρυσαν το κίνημα Procés Constituent, στηρίζοντας μια ανεξάρτητη Καταλονία με κρατικοποιημένες τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και ένα αξιοπρεπή μισθό. «Από την αρχή» λέει η Τερέζα, «ήταν ένα σχέδιο πολιτικοποίησης της πραγματικότητας στους δρόμους, δηλαδή η πλειοψηφία της κοινωνίας που ήθελε να σταματήσει της νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ισπανία»
Το κίνημα Procés Constituent ήταν μεταξύ αυτών που στήριξαν την υποψηφιότητα της Κολάου στη Βαρκελόνη και όσο η Τερέζα εξέταζε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια ακόμα πιο διευρυμένη συμμαχία απέναντι στον κεντροδεξιό ηγέτη της Καταλονίας Αρτούρ Μας στις επικείμενες εκλογές. Αυτό που έλειπε από την εικόνα αυτή ήταν ποιος θα αναλάβει να ηγηθεί αυτού του κινήματος.
Την περασμένη εβδομάδα το Podemos στην Καταλονία δήλωσε ανοικτό στην ιδέα μιας συμμαχίας αριστερών κινημάτων και κομμάτων πίσω από μια υποψηφιότητα, «Εάν μπορέσουμε να το συμφωνήσουμε αυτό, τότε θα κερδίσουμε τις περισσότερες ψήφους», λέει η Φορκάδες. Η υποψηφιότητα της θα συζητηθεί σε συνάντηση του Procés Constituent, στα μέσα Ιουνίου.
Η Φορκάδες γνωρίζει ότι το άλμα στην πολιτική σκηνή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς από την περίοδο που συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή της Κολάου βρέθηκε απέναντι στην μοναχή από το τάγμα του Αγίου Δομήνικου, Λουθία Καράμ, που στήριζε τον αντίπαλο συνδυασμό του κεντροδεξιού κόμματος.
Τα νέα έχουν φθάσει και στην Μαδρίτη. Για τον υπουργό Εσωτερικών η εμπλοκή καλογραιών στην πολιτική ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. «Να χρησιμοποιείς μοναχές για να ασκείς πολιτική είναι περίεργο» είπε, «δεν είναι φυσιολογικό τον 21ο αιώνα».
«Οι επικρίσεις είναι αναμενόμενες», ανταπαντά η Φορκάδες. «Ακολουθώ κάποιον που τον λένε Ιησού και αυτός τις είχε ζήσει από πρώτο χέρι». Είναι ένα τίμημα που όπως υποστηρίζει, είναι πρόθυμη να πληρώσει προκειμένου να συγχρονίσει την πολιτική με τα αιτήματα των «αγανακτισμένων», που κατέλαβαν τις πλατείες της Ισπανίας το 2011. «Το καλύτερο σύστημα που μπορώ να φανταστώ είναι αυτό που αποκαλούμε δημοκρατία- αλλά την πραγματική δημοκρατία, όχι αυτή που έχουμε τώρα- αυτή που ακούγεται η φωνή του λαού». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...