Μίχαλος στην Εξεταστική για το Μνημόνιο: «Τεράστιες οι ευθύνες του Γ. Παπανδρέου»

Τεράστιες ηθικές ευθύνες επέρριψε στο πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι έδρασε παρασκηνιακά και κατέστρωσε ένα σχέδιο ερήμην του ελληνικού λαού ,
όπου για πρώτη φορά ενέπλεξε το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε, ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε συμβάλει στις παραινέσεις του Κώστα Καραμανλή που επεδίωκε συνεργασίες στην αρχή που ξέσπασε η διεθνής κρίση, θα ήταν διαφορετική η οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Το μνημόνιο ήταν άκρως καταστροφικό. Το μείγμα της πολιτικής του δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να λέει λεφτά υπάρχουν. Επιδείνωσε περαιτέρω την κρίση. Δεν προφασίζομαι ότι θα είχαν επιλυθεί τα προβλήματα. Η κάθετη διαφωνία μου είναι στο μείγμα της πολιτικής γιατί δεν βοήθησε αλλά απορύθμισε την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Μίχαλος, ενώ συνέχισε λέγοντας:

 «Είναι σαφές ότι το έλλειμμα διογκώθηκε για να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Είχε πλήρη εικόνα ο κ. Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας μας. Ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, είχε πλήρως ενημερώσει όλους για τα στοιχεία που υπήρχαν και απεικόνιζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Όχι μόνο υπέγραψαν την δανειακή σύμβαση στα τυφλά, αλλά υπήρξαν και ανώτατα στελέχη που είχαν πει ότι δεν την διάβασαν. Προσωπικά, επιχείρησα επανειλημμένα να έρθω σε επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, για να έχουμε τη δανειακή σύμβαση στα χέρια μας.

Δυστυχώς δεν μπορούσα να το καταφέρω. Ήμουν έτοιμος να στείλω εξώδικο, ωστόσο καταφέραμε να πάρουμε το αγγλικό κείμενο από την ΕΕ και από ευρωπαίο αξιωματούχο που γνώριζα. Αυτά ήταν γελοία πράγματα, δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «εκεί που είχε φτάσει η οικονομική κατάσταση της χώρας χρειαζόμασταν μια εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε όμως ότι, «η συζήτηση αυτή έπρεπε να γίνει με τους εταίρους μας».
«Ποια πραγματική αξιοπιστία όμως μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου; Τι εικόνα παρουσίασε όταν διαπόμπευε τη χώρα του λέγοντας στους εταίρους ότι έχουμε μπαταξήδες ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου μιλούσε για Τιτανικό;», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι «η απαρχή του κακού σε ηθικό επίπεδο, ήταν το 2010 με την προεργασία του μνημονίου να γίνεται ερήμην του ελληνικού λαού», ενώ επεσήμανε ότι αν υπήρχε ποικιλοτρόπως μια συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή που την επεδίωκε στην απαρχή της δύσκολης περιόδου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

«Τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τέλη του 2009, δεν προχώρησε όμως δυστυχώς στη πολιτική που χρειαζόταν ο τόπος. Δεν είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και δεν πήρε ούτε ένα μέτρο συσταλτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Αν τότε η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει διαρθρωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2010, δεν υπήρχε περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Οι ευθύνες εκείνη την εποχή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν τεράστιες. Εκείνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν να την βάλεις στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβεις κομμάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υποστήριξε ακόμα ότι οι βαθμοί ελευθερίας, μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ σε ερώτηση αν θα μπορούσε η χώρα να το αποφύγει, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε, αν το 2008 οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού μας κόσμου λειτουργούσε συναινετικά, και αν αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές το 2009, η νέα κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Δυστυχώς όμως υπογράψαμε ένα καταστροφικό μνημόνιο. Μνημόνιο ναι, αλλά σχεδιασμένο από Έλληνες για τις ανάγκες των Ελλήνων».

Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά ανέφερε: «Η κυβέρνηση Σαμαρά υπηρέτησε μεν το μνημόνιο, υπήρχαν όμως θετικές πρωτοβουλίες στη λειτουργία της επιχειρηματικότητας, όχι όμως βήματα που θα μπορούσαν να την λυτρώσουν».

Τα μνημόνια μπροστά στη κόλαση της δραχμής φαντάζουν με παράδεισο

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε και στην σημερινή κατάσταση, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές μας καθώς και την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Εάν στα έξι χρόνια μνημονίου χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, με τη δραχμή σε μια ημέρα θα χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια λόγω των νέων ισοτιμιών, η απώλεια του μπορεί να αγγίξει το 60% με 70%. Τα μνημόνια μπροστά στη κόλαση της δραχμής φαντάζουν με παράδεισο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια αποδεκτή λύση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, τονίζοντας ότι το τελευταίο πεντάμηνο υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα μεγάλη ασφυξία που διογκώνει ανησυχητικά τον κατάλογο των διαγραφών από τα μητρώα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να προφυλάξουμε την νησιωτική Ελλάδα. Αυτό είναι το είναι το πιο σημαντικό γιατί οποιαδήποτε αύξηση όσο μικρή και αν επιβληθεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιμετωπίσει η επιχειρηματικότητα. Η βαριά βιομηχανία μας που είναι ο τουρισμός μας πρέπει να προστατευθεί. Ακόμα και αν περάσει η αύξηση στα νησιά πρέπει να βρούμε τρόπο άμεσης επιστροφής των πόρων στους κατοίκους τους».

Στην Εξεταστική ξεκίνησε να καταθέτει ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστήμίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...