Αριστερή Πλατφόρμα: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας»

Σε σκληρή γραμμή κατά των δανειστών επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως προκύπτει από το βασικό άρθρο που ανέβηκε στο iskra.gr, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Τα σχέδια και οι αλληλοπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών δεν τίποτα άλλο από χρονοτριβή, υποστηρίζει η ομάδα Λαφαζάνη,
κατηγορώντας τους δανειστές ότι δεν επιδιώκουν ουσιαστικά τη συμφωνία, αλλά να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία.

Επίσης τονίζεται ότι οι δανειστές απλά θέλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους, με στόχο να συμμορφωθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις τους και να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ.

Διαβάστε το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο iskra.gr:

«Ως παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των δανειστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης (3/6) στις Βρυξέλλες, χωρίς να αναμένονται ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι οι «αλληλοπροτάσεις» και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε ερώτηση για την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, επισήμανε: «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει... Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το διοικητικό συμβούλιο να το εξετάσει, διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, απάντησε ότι η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».
πηγη

Τα δύο σενάρια για μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις


Τα δύο σενάρια για μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις///Αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 έως 12 μήνες ανά έτος για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για έξοδο πριν από το 62ο ή το 67ο έτος προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, που είναι ένα από τα σημεία συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, τα όρια ηλικίας για όσους έχουν συμπληρώσει ως το 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ώστε να συνταξιοδοτηθούν στα 55 ή στα 58 ή ακόμη και στα 52, αν πρόκειται για γονείς με ανήλικο παιδί στο Δημόσιο, θα αυξηθούν σταδιακά ώστε εντός μιας πενταετίας να προσαρμοστούν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν από 2013 και μετά και είναι το 62ο έτος για μειωμένη σύνταξη και το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, εφόσον οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 15, 25, ή 35 έτη ασφάλισης από την 1η/1/2013 και μετά. Αμετάβλητο από αλλαγές θα μείνει μόνο το όριο ηλικίας για σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης που είναι το 62ο έτος.

Μεταβατικό διάστημα

Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση επιδιώκουν να κερδίσουν μια ήπια μετάβαση από τα χαμηλά στα υψηλότερα όρια ηλικίας ώστε να μην έρθουν απότομα τα 62 ή τα 67 για περισσότερους από 450.000 ασφαλισμένους οι οποίοι θίγονται από την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Οι επιδιώξεις αυτές όμως δεν γίνονται αποδεκτές από τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών.

Η πρόταση του υπουργείου πάνω στην οποία «χτίζονται» τα σενάρια για το μεταβατικό διάστημα και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 12 μήνες ανά έτος από το 2020. Με την πρόταση αυτή, ένας ασφαλισμένος που θα συμπληρώνει το 58ο έτος της ηλικίας του το 2020 θα βγει στη σύνταξη στα 59, αν συμπληρώνει τα 58 το 2021 θα συνταξιοδοτηθεί στα 60, αν κλείνει τα 58 το 2022 θα βγει στα 61 και αν κλείνει τα 58 το 2023 θα συνταξιοδοτηθεί στα 62.

Αλά Χαρδούβελη

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο προσιδιάζει σε αυτήν που είχε υποβληθεί στην τρόικα με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη. Σε αυτό το e-mail προτεινόταν στους δανειστές να αυξηθούν κατά 2 έτη τα όρια ηλικίας από το 2019, κατά 2 έτη από το 2020 και από την 1η/1/2021 ο γενικός κανόνας συνταξιοδότησης να ήταν 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη.
Η σημερινή ηγεσία λέει να ξεκινήσουν οι αυξήσεις από το 2020, δηλαδή ένα έτος μετά το ορόσημο που έβαζε το e-mail Χαρδούβελη, και σταδιακή προσαρμογή εντός το πολύ 5 ετών, δηλαδή ως το 2025, αντί 3 ετών που ήταν στην πρόταση Χαρδούβελη.

Αντίλογος

Οι δανειστές όμως είχαν διαφωνήσει με τις προτάσεις Χαρδούβελη, ενώ διαφωνούν και τώρα στο σχέδιο του υπουργείου για τόσο μεγάλη μεταβατική περίοδο, καθώς στην ουσία ως το 2019 το καθεστώς των πρόωρων συντάξεων θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς καμία αλλαγή.
Για το λόγο αυτό ζητούν, χωρίς να διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης, να κλείσουν άμεσα τα παράθυρα εξόδου και από το 2016 τα όρια ηλικίας να πάνε για όλους στα 62 και στα 67.

Η απαίτηση των δανειστών αν δεν έχει μεταβατική περίοδο θα σημάνει την απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας ως και 17 χρόνια, αφού για παράδειγμα μια ασφαλισμένη που είχε τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2010 για να βγεi στα 50 με σύνταξη λόγω ανήλικου τέκνου, θα οδηγηθεί στα 67 αν συμπληρώνει το 50ό έτος μετά το 2016.
Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο αντιπροτείνει η αύξηση των ορίων ηλικίας να ξεκινήσει μεν από το 2016, αλλά και πάλι να προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηλικίες εξόδου να αυξάνονται είτε κατά 3 μήνες είτε κατά 6 μήνες ανά έτος.

Αν λοιπόν έρθουν οι αλλαγές νωρίτερα, δηλαδή από το 2016, όπως έχει σχεδόν συμφωνηθεί με τους δανειστές, τότε τα όρια ηλικίας -σύμφωνα με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας- θα αυξάνονται κατά ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο κάθε έτος, που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 το 2016, θα βγει είτε στα 58 και 3 μήνες είτε στα 58 και 6 μήνες. Οποιος γίνεται 58 το 2017, θα βγει είτε στα 58 και έξι μήνες είτε στα 59, ανάλογα με το αν θα δεχτούν οι δανειστές τρίμηνη ή εξάμηνη αύξηση ορίων ηλικίας.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...