Οι 400.000 του Podemos σε εσωτερικό δημοψήφισμα και συνδικάτα σε Σάντσεθ για δημοκρατική κυβέρνηση

 Ισπανία: Μαθητές στους δρόμους 100 πόλεων..
Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και τουλάχιστον άλλων εκατό μεγάλων και μικρών ισπανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για δεύτερη διαδοχική ημέρα απαιτώντας τη κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης στη Παιδεία που επέβαλε το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

Οι διαδηλώσεις έδωσαν επίσης αφορμή για μια καθολική απόρριψη του σχηματισμού κυβέρνησης από τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες», απαιτώντας μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση. «Η συμφωνία σοσιαλιστών και «Πολιτών» αποτελεί μια μεγάλη ντροπή που αντιπροσωπεύει μόνο το Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου», τόνισε η Άννα Γκαρθία, η γενική γραμματέας του Συνδικάτου των Φοιτητών, ενώ στη Πουέρτα ντελ Σολ ανέμιζαν οι σημαίες της Ισπανικής Δημοκρατίας, ημέρα της 85ης επετείου από την ανακήρυξή της στις 14 Απριλίου του 1931.




Στο ίδιο μήκος κύματος με τους φοιτητές και τους μαθητές οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, Τόξο και Άλβαρεθ, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της σοσιαλιστικής UGT, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη βουλή με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ ζήτησαν μια κυβέρνηση της αλλαγής.
«Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από κάποιο να αποδεχθεί μια συμφωνία που έκλεισαν προηγούμενα… Υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις από αυτές που παρουσιάστηκαν ως τώρα», τόνισε ο σοσιαλιστής συνδικαλιστής ηγέτης Άλβαρεθ, ζητώντας στην ουσία από το Σάντσεθ να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στις διαπραγματεύσεις με την Αριστερά.
«Δεν μιλήσαμε για τα ονόματα των κομμάτων που θα πρέπει να σχηματίσουν τη κυβέρνηση, μιλήσαμε για δυνάμεις που στοιχηματίζουν για την αλλαγή και μπορούν να συμμετέχουν σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, διαπραγματεύσεις και διαφωνίες θα ήταν πολύ καλό να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία», τόνισε ο Τόξο, ο ηγέτης της μεγαλύτερης ισπανικής συνομοσπονδίας των εργαζομένων, ζητώντας παράλληλα μια συνταγματική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους που θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα της Καταλονίας και πιθανώς των υπολοίπων λαών της Ισπανίας. 
Την ίδια στιγμή 393.177 μέλη του Podemos καλούνται να συμμετάσχουν από σήμερα έως το Σάββατο στο εσωτερικό δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη από το Podemos της συμφωνίας ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες», με την ηγεσία του κόμματος να ζητά τη στήριξη της δημιουργίας μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών και Αριστεράς «τύπου Βαλένθια», όπου οι σοσιαλιστές έχουν το πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης και τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς την αντιπρόεδρο. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθούν στις 18 Απριλίου.
Σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ιγκλέσιας επανέλαβε ότι στις διαπραγματεύσεις οι σοσιαλιστές του ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τους «Πολίτες», ενώ οι τελευταίοι υποστήριξαν ότι μπορούν να αποδεχθούν μόνο μικρές αλλαγές στη συμφωνία, γεγονός που κατέστησε σαφές ότι οι σοσιαλιστές και οι «Πολίτες» ήθελαν να εξασφαλίσουν από το Podemos την αποχή για να μπορούν να κυβερνήσουν όπως αυτοί θέλουν.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ζήτησε από την Ισπανία νέες περικοπές για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος που ξεπέρασε το 5% το 2015, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Ραχόι.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...