Ο Β.Πούτιν παραδίδει στο Ισραήλ το άρμα μάχης-σύμβολο της νίκης των Σύρων στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν που γνωρίζει άριστα να παίζει στη σκακιέρα της γεωπολιτικής προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο το Ισραήλ, σε μία περίοδο που το Τελ Αβίβ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε σε μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο Ρώσος Πρόεδρος.


Παρέδωσε στον Ισραήλ μετά από αίτημα βεβαίως του πρωθυπουργού της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου το ισραηλινό τανκ που ακινητοποίησαν οι Σύροι και πήραν ως λάφυρο στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ, στον Λίβανο, το 1982. Το συγκεκριμένο άρμα μάχης αποτελούσε έκθεμα στη Μόσχα.

Εκτός από το άρμα μάχης ο συριακός στρατός είχε πιάσει τότε αιχμαλώτους και τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Τους Ζαχαρία Μπαουμέλ, Γιεχούντα Κατζ και Ζβι Φέλντμαν. Οι τρεις άνδρες ήταν πάνω στο άρμα ως αιχμάλωτοι στο θρίαμβο του συριακού στρατού στους δρόμους της Δαμασκού.
Στη συνέχεια το τι απέγιναν οι τρεις στρατιώτες παραμένει άγνωστο.

tank

Στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ σκοτώθηκαν 30 Ισραηλινοί στρατιώτες και καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν συνολικά 8 ισραηλινά τανκ. Η Συρία ήταν τότε σύμμαχος με τη Σοβιετική Ένωση και δώρισε ένα ισραηλινό τανκ στο πολεμικό μουσείο της Μόσχας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σχετικά με την αποδοχή του Ρώσου Προέδρου να επιστρέψει το τανκ. «Ευχαριστώ τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν για την αποδοχή του αιτήματός μου να επιστραφεί το ισραηλινό τανκ από τη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ.
Οι οικογένειες [των τριών αιχμαλώτων και στη συνέχεια αγνοουμένων] δεν έχουν τίποτα να θυμούνται από τα αγόρια τους και κανένα τάφο να επισκεφτούν τα τελευταία 34 χρόνια. Το τανκ είναι το μόνο που έχει απομείνει από τη μάχη και τώρα επιστρέφει στο Ισράηλ χάρη στην ανταπόκριση του προέδρου Πούτιν στο αίτημά μου».
Όπως αναφέραμε και στην αρχή ο Βλάντιμιρ Πούτιν με αφορμή τον πόλεμο της Συρίας έχει καταφέρει να προσεγγίσει και να συσφίξει τις σχέσεις της Ρωσίας με ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Αυτός συμβαίνει τη στιγμή που οι δύο αυτές χώρες απομακρύνονται από τις ΗΠΑ, γιατί απλά η Ουάσιγκτον έχει χάσει το παιχνίδι στην περιοχή.
Στήριξε την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία και ειδικά η πρώτη έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο τρομοκράτη που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί λόγω και της αδιαλλαξίας του Ρ.Τ. Ερντογάν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...