Πέθανε ο βρετανός ελληνιστής Έντι Ο’Χάρα Υπήρξε υπέρμαχος της υπόθεσης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Έφυγε από τη ζωή ο βρετανός ελληνιστής και δραστήριος υπέρμαχος της υπόθεσης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους, Έντι Ο’ Χάρα.
Ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του,
έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια. Η θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), επιβεβαιώνει το ζήλο και τη σπουδή με την οποία υποστήριζε την ελληνική υπόθεση και καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά.
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη θλίψει του για την απώλειά του και σημειώνει πως «με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στο βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...