Υγεία-Ομορφιά: Με αυτά τα δύο βότανα θα αποκτήσεις μνήμη ελέφαντα

Βότανα τα οποία έχουν την δύναμη να ενισχύσουν σημαντικά την μνήμη σου ανακάλυψαν ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια.
Τα βότανα φάνηκε να ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη σε υγιείς ενήλικες αλλά και την προοπτική μνήμη στους ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, το αφέψημα από μέντα, στην πρώτη περίπτωση,
συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης και της ενεργής μνήμης σε υγιείς ενήλικες, ενώ η μυρωδιά του δεντρολίβανου φάνηκε να λειτουργεί σαν «υπενθύμιση» για τους ηλικιωμένους, καθώς τους βοήθησε να μην ξεχνούν ποιες υποχρεώσεις πρέπει να εκτελούν μέσα στην ημέρα και πότε.

hfdsfda.jpg

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, υπέδειξαν επίσης ότι το αφέψημα από χαμομήλι και η μυρωδιά της λεβάντας προωθούν τη χαλάρωση και διευκολύνουν τον ύπνο.

Αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις την κατάθλιψη
Πώς επιδρά τελικά η άσκηση στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη;
Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει ο Γιάννης Μωρρές, Διδακτορικός ερευνητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ερευνά διεξοδικά το θέμα της κατάθλιψης και η αξία της άσκησης στη μείωσή της.

Όπως αναφέρει ο κ. Μωρρές στο ΑΠΕ, σε πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση κλινικών πειραμάτων, καταγράψαμε ότι σε ασκούμενους ασθενείς με κατάθλιψη η νόσος υποχώρησε δραστικά.

Η βελτίωση προήλθε από προγράμματα αερόβιας άσκησης με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα (π.χ. περπάτημα) διάρκειας μόλις 6-7 εβδομάδων. Η ένταση της άσκησης καθορίστηκε από τους ασθενείς και ήταν χαμηλής-μέτριας δυσκολίας. Σε παρόμοιο πρόγραμμα άσκησης σε πραγματιστικές συνθήκες (στην κοινότητα), ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη παρουσίασαν εντυπωσιακό βαθμό βελτίωσης μέσα σε 4 μόλις εβδομάδες.

dsfdsafdsa.jpg

Ο καθηγητής Γιάννης Θεδωράκης υπογραμμίζει με τη σειρά του ότι η πρόσφατη τάση είναι να αποφασίζει ο ίδιος ο ασκούμενος, υπό την καθοδήγηση του γυμναστή, την ένταση της άσκησης, σε αντίθεση με παραδοσιακές μεθόδους, όπου την ένταση της άσκησης την καθορίζουν οι επιβλέποντες των προγραμμάτων άσκησης. Στην πράξη, συνεχίζει ο κ. Θεδωράκης, όταν ο ασκούμενος καθορίζει μόνο του την ένταση της άσκησης, τότε αισθάνεται πιο ικανός, το πρόγραμμα γίνεται πιο ενδιαφέρον, και πιο ευχάριστο.

Τα αυστηρά στερεότυπα δεν βοηθάνε τους ασκούμενους. Οι ασθενείς με κατάθλιψη όταν ασκούνται έχουν την ανάγκη να νιώθουν πιο ελεύθερα, και αυτόνομα, και να ευχαριστιούνται και απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Αν δε το πρόγραμμα γίνεται σε ομάδες και ενθαρρύνει την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Η άσκηση με υψηλή ένταση και πολλές φορές την εβδομάδα δεν αποτελεί προϋπόθεση για αποκόμιση ψυχολογικών ωφελειών, εκτός κι αν ο ασθενής το θέλει πάρα πολύ.

gasdfda.jpg

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει ο κ. Θεοδωράκης, η καθιστική ζωή μαστίζει τους ανθρώπους με ψυχολογικές διαταραχές, όπως και τις σύγχρονες κοινωνίες γενικότερα. Καθώς η καθιστική ζωή αποτελεί μέγιστο πρόβλημα της εποχής μας, από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας ζωής, της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώνεται 2ετής έρευνα προς διερεύνηση σχετικών λύσεων σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας Βύρωνα-Καισαριανής,, σε συνεργασία με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα, επισημαίνει ο κ. Μωρρές, δείχνουν την ανάγκη για «συνταγογράφηση» της άσκησης από τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας, υπαρκτό γεγονός εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα, κατά παρέκκλιση των σχετικών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν φαντάζεσαι πόσα μικρόβια υπάρχουν στο γυμναστήριο - Πώς να προστατευθείς
Στα μικρόβια και τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στα όργανα των γυμναστηρίων επικεντρώθηκε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη βρετανική ιστοσελίδα FitRated.
Τα συμπεράσματα θα σε εκπλήξουν, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στα όργανα των γυμναστηρίων είναι περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις τουαλέτες.

Ειδικότερα, οι ερευνητές επισκέφθηκαν τρία τυχαία γυμναστήρια από αλυσίδες γυμναστηρίων της Βρετανίας και πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά όργανα, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη.

hsddshd.jpg

Όπως αναφέρουν, κάθε φορά που αγγίζουμε τα κουμπιά σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή πιάνουμε τον αλτήρα για να κάνουμε μερικά σετ, ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια τα οποία είναι ανθεκτικά ακόμη και στα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα και πνευμονία έως σηψαιμία.

Οι ερευνητές έστειλαν τα δείγματα από τα γυμναστήρια στο εργαστήριο περιβαλλοντικών ελέγχων EmLab P&K για ανάλυση και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

-Κάθε όργανο έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα.
-Το στατικό ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ' όσα ανευρίσκονται στον δίσκο φαγητού μιας σχολικής καφετέριας.
-Ο κυλιόμενος διάδρομος είχε 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ' ό,τι η βρύση σε μία δημόσια τουαλέτα.
-Το σετ με ελεύθερα βάρη είχε 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

Συνολικά, περισσότερο από το 70% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

dafdag.jpg

Πώς θα προστατευτείτε

Οι ειδικοί του FitRated συνιστούν:
-Να καθαρίζετε με απολυμαντικό μαντηλάκι τα όργανα γυμναστικής πριν ασκηθείτε και αμέσως μόλις τελειώσετε.
-Να πλένετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι και νερό πριν και μετά από κάθε προπόνηση.
-Στη διάρκεια της προπόνησης να φοράτε μία κορδέλα στα μαλλιά για να απορροφά τον ιδρώτα και να μην αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας.
-Μην περπατάτε ξυπόλητοι στο γυμναστήριο.
-Αλλάζατε ρούχα αμέσως μετά την προπόνηση.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων φαίνεται ότι σιγά σιγά ξεκινούν να αλλάζουν και αυτό είναι καλό...
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, στις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις των Ελλήνων καταναλωτών περιλαμβάνονται η επιλογή και αναζήτηση υπερ-τροφών, το καθημερινό άγχος και η επίδραση του στη διατροφή καθώς και η οικογενειακή παράδοση.

dfdsg.jpg

Σε σχέση με την αναζήτηση υπερ-τροφών, πρόκειται για μία νέα τάση που κερδίζει έδαφος διεθνώς και ήταν αναμενόμενο να κάνει την εμφάνιση και στην Ελλάδα και παρά την οικονομική ύφεση καταγράφεται αρκετά σύντομα και έντονα στην παρούσα έρευνα. Ως υπερ-τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, και δε περιλαμβάνουν ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

fdagfda.jpg

Μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, περίπου το 40%, δηλώνει ότι επιλέγει τροφές με συγκεκριμένες ιδιότητες όπως αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικά, κατά της καρδιαγγειακής νόσου κ.α. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν σημαίνει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια. Το αντίθετο μάλιστα προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομα που γενικά ενδιαφέρονται για την υγεία και τη διατροφή τους.

Η δεύτερη τάση έχει να κάνει με το άγχος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το άγχος επηρεάζει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα που καταναλώνει κάποιος. Δεδομένης της ψυχολογικής πίεσης που ασκείται σήμερα στο ευρύ κοινό, λόγω της οικονομικής ύφεσης, είναι σαφές ότι η επίδραση της ψυχολογίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Συγκεκριμένα σχεδόν το 40% του κοινού δηλώνει ότι η ψυχολογία του επηρεάζει το τι θα φάει. Το 28% τρώει λιγότερο από το συνηθισμένο όταν αγχώνεται και το 26% περισσότερο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το τι τρώνε όταν αγχώνονται, καθώς από τη στατιστική ανάλυση προκύπτει ανάμεσα σε άλλες συνήθειες π.χ. σύνδεση της αρνητικής ψυχολογίας με το «τσιμπολόγημα» ανάμεσα στα γεύματα και την αυξημένη κατανάλωση σνακ, τροφίμων με ζάχαρη και λίπη.

fgdagfdsf.jpg

Η τρίτη τάση έχει να κάνει με τη σημασία της οικογένειας στη καθημερινότητα της διατροφής του Έλληνα καταναλωτή. Όπως φαίνεται από πολλά ευρήματα τόσο της παρούσας έρευνας, όσο και λοιπών ερευνών του ΙΕΛΚΑ η οικογένεια σχετίζεται με τις βασικότερες διατροφικές τάσεις. Όπως φαίνεται στο σχήμα 4, η συντριπτική πλειοψηφία των γευμάτων πραγματοποιείται στο σπίτι, παρουσία μελών της οικογένειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 80% των γευμάτων ετοιμάζεται σήμερα στο σπίτι από την οικογένεια, ενώ η τάση την τελευταία πενταετία είναι αυξητική.

fgdaafds.jpg

Η επίδραση της οικογένειας στη διατροφή ξεκινάει ήδη από τις αγορές στο κατάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ για δύο στους τρεις καταναλωτές οι αγορές στο σουπερμάρκετ αποτελούν παραδοσιακά μία αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια. Σημειώνεται ότι την τετραετία 2013-2016 τα ποσοστά είναι εξίσου υψηλά, δείχνοντας τη διαχρονικότητα της τάσης αυτής.

Νυχτοπερπατήματα στο ψυγείο: 10 τροφές που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε... παχύνουν
Εντάξει, όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας...
Εκεί που νιώθουμε ότι δε μπορεί να μας πάρει ο ύπνος γιατί η κοιλιά μας γουργουρίζει δαιμονισμένα, πετάμε από πάνω μας τα σκεπάσματα και τρέχουμε ακροποδητί προς το ψυγείο.

Για να μην χαλάσουμε όμως τη δίαιτα μας και το κορμί που με κόπο χτίζουμε, ιδού μερικές νόστιμες, υγιεινές και χαμηλοθερμιδικές προτάσεις!

1. Ποπ-κορν. Αυτές οι νόστιμες νιφάδες καλαμποκιού θα σε χορτάσουν και δε θα σε παχύνουν αφού έχουν μόνο 30 θερμίδες το φλιτζάνι. Εννοείται μην πάρεις έτοιμα, και στην παρασκευή τους προτίμησε ελάχιστο λάδι. Μπορείς να προσθέσεις αλάτι Ιμαλαϊων για έξτρα νοστιμιά!

2. Καρότα baby. Πολύ θρεπτικά και ό,τι πρέπει για τέτοιες στιγμές κρίσεων πείνας. Θα σε κρατήσουν για ώρα με αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και μόνο με 4 θερμίδες. Μπορείς να τα συνοδεύσεις με ξίδι.

kjhkjhkjhk.jpg

3. Γιαούρτι χωρίς λιπαρά. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών ή καθόλου λιπαρών είναι εξαιρετικό για βραδινό σνακ. Μπορείς να το συνοδεύσεις με μια κουταλιά μέλι για έξτρα γεύση. Ένα γιαούρτι 2% με μια κουταλιά μέλι έχει περίπου 190 θερμίδες.

4. Ένα μπολ δημητριακά. Φυσικά εννοούμε ολικής άλεσης και με συνοδεία γάλατος χαμηλών λιπαρών ή κάποιου υποκατάστατου (όπως γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή φουντουκιού χωρίς προσθήκη γλυκαντικών). Θα σε χορτάσουν στο λεπτό και θα σου χαρίσουν ύπνο γλυκό! Τα 40γρ. περιέχουν περίπου 110 θερμίδες.

5. Ένα μήλο με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο. Το μήλο έχει πολλές φυτικές ίνες και το φυστικοβούτυρο (ή βούτυρο αμυγδάλου) σου δίνει την αίσθηση πληρότητας που χρειάζεσαι χωρίς να νιώθεις δυσφορία. Τα 10γρ. φυστικοβούτυρο περιέχουν 60 θερμίδες.

6. Mix ξηρών καρπών. Προτείνουμε ανάλατους και όχι πικάντικους. Να κοιμηθείς πας, όχι να πιεις ουίσκι. Προτίμησε ένα μείγμα από αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης με σταφίδες ή κράνμπερις. Μια χούφτα είναι αρκετή με μέσο όρο 180 θερμίδες.

hgfsdfds.gif

7. Μπανάνα. Ιδανικό σνακ για το βράδυ που υπόσχεται να σου χαρίσει και ήρεμο ύπνο. Χαμηλό σε θερμίδες (120) και απολύτως χορταστικό. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

8. Μίνι σάντουιτς με γαλοπούλα. Μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης και μια φέτα γαλοπούλα είναι ό,τι πρέπει για τις βραδινές κρίσεις λιγούρας. Πρόσθεσε λίγο μαρουλάκι και προαιρετικά μια φέτα άπαχο τυρί και είναι έτοιμο! Μια φέτα γαλοπούλα καπνιστή και μια φέτα ψωμιού ολικής έχουν μόνο 47 θερμίδες.

9. Μαύρη σοκολάτα. Όσο πιο bitter τόσο το καλύτερο. Ιδανικά από 70% κακάο και πάνω. Περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις άλλες σοκολάτες. 2-3 κομμάτια είναι αρκετά για να περιορίσουν τη λιγούρα. Στα 30 γρ. καταναλώνεις περίπου 170 θερμίδες.

fdagafdgfda.jpg

10. Αφέψημα με μέλι. Κι όμως είναι μαγικό. Περιορίζει το αίσθημα πείνας παρόλο που πρόκειται για υγρό. Διάλεξε ένα αφέψημα με βότανα (καλύτερα όχι τσάι λόγω τεϊνης) που να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Σου προτείνουμε μελλισόχορτο, χαμομήλι, λεβάντα και μέντα. Συνόδευσε με μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Μια κουταλιά του γλυκού μέλι περιέχει 32 θερμίδες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...