Περίεργα παιχνίδια επιτήδειων για τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.Υπό ξένη κατοχή οδεύουν οι ελληνικές 'δυνάμεις' στις τράπεζες

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένας υπόγειος πόλεμος από Hedge Fund, το οποίο στόχο έχει να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Hedge Fund, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αντικατασταθούν και οι Έλληνες μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εάν τελικά η τράπεζα περάσει σε ξένα χέρια
θα είναι πρώτη φορά που συστημική τράπεζα της Ευρωζώνης, δέχεται «επίθεση» από Hedge Fund και αλλάζει σύνθεση. Όλα ξεκίνησαν όταν αιφνιδιαστικά υπήρξε εμπλοκή στην επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας.
Λίγο πριν την τελική σύγκληση του ΔΣ, για την οριστική έγκριση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, ο SSM απέσυρε την έγκριση του, την οποία ο ίδιος είχε ήδη δώσει πριν.
Αυτό προκάλεσε έναν σεισμό στην αγορά και στους γνωρίζοντες τα του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι λίγοι που ερμηνεύουν αυτή τη απόσυρση έγκρισης, σαν το αποτέλεσμα ενός ανηλεούς πολέμου προκειμένου ξένο Hedge Fund, να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια».
Άνθρωποι της αγοράς δείχνουν επίσης ως κύριο υπεύθυνο τον Τζον Πόλσον, που ελέγχει το 10% της τράπεζας και που ηγείται ενός κερδοσκοπικού hedge Fund. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο Πόλσον με τα όσα κωλύματα φέρνει, έχει στόχο να απαξιώσει και τελικά να καταφέρει να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας.
Πίσω από όλα αυτά φυσικά υπάρχουν τα κόκκινα δάνεια που έχει η τράπεζα και τα οποία αποτελούν για κάθε Hedge Fund, «πεδίον δόξης λαμπρό» από το οποίο μπορεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη. Τα μισά από τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς είναι προς επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως εάν το Hedge Fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο σε χαμηλή τιμή, ουσιαστικά περνά στον έλεγχο του και η επιχείρηση.
Και για να μιλήσουμε με αριθμούς το Fund του κ. Πόλσον έχει επενδύσει στην Πειραιώς περίπου 400.000.000 ευρώ. Από την αγορά των κόκκινων δανείων και την υπεραξία, θα καρπωθεί ένα ποσό που θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά που συμβαίνουν στην Πειραιώς δείχνουν να έχουν πιάσει κοιμώμενη την κυβέρνηση και να την έχουν αιφνιδιάσει, αφού δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και έναν τέτοιο αδυσώπητο πόλεμο. Αιφνιδιασμένη όμως μοιάζει να είναι και η διοίκηση της τράπεζας.
Αν τελικά επικρατήσει ο κ. Πόλσον, θα έχουμε απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή ο ζωντανός πλουτοπαραγωγικός ιστός, θα αναδιαταχτούν με βία. Ο κίνδυνος να κλείσουν πολλές από αυτές είναι μεγάλος και το ντόμινο που θα ξεκινήσει, δεν ξέρει κανείς που θα σταματήσει και πόσους θα συμπαρασύρει.

hedge fund


Υπό ξένη κατοχή οδεύουν οι ελληνικές 'δυνάμεις' στις τράπεζες

..
Απροετοίμαστη βρίσκει την αγορά η αλλαγή σκηνικού που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις διοικήσεις στις τράπεζες. Ξαφνικά, χθεσινοβραδινές πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) να....δείχνει , με διπλωματικούς χειρισμούς, την έξοδο προς τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου. Και όλα αυτά, παραμονές της παράδοσης του πορίσματος αξιολόγησης που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομίας την ερχόμενη Τρίτη
Περίεργα σκηνικά στήνονται τις τελευταίες ημέρες, σε ότι αφορά τον έλεγχο των τραπεζών. Οι «ελληνικές δυνάμεις», που εδώ και καιρό κρίνονται από ενδελεχείς και συνεχείς αξιολογήσεις απειλούνται από....περιορισμό, αν όχι από εξαφάνιση.

AdTech Ad

Και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια εξασφαλισμένη συνέχεια, τουλάχιστον για όποιους πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια σε επιτελικές θέσεις τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες, σχεδιάζεται μια...ανατροπή.
Προφανώς με στόχο να περάσει ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών πλήρως εκτός Ελλάδος , πραγματοποιούνται βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε.... «βαρύδγουπα» ονόματα, η συγκυρία έρχεται να επιβεβαιώσει το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει μάλλον να αναμένονται και εκπλήξεις...
Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, θέλουν ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ! Αυτό από μόνο του είναι περίεργο και ξαφνικό, δεδομένου ότι επιχειρείται ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την επίσημη παράδοση της τελικής αξιολόγησης. Τα στελέχη του ΤΧΣ – στο οποίο προεδρεύει ο παλαίμαχος τραπεζίτης Γιώργος Μιχελής , με διευθύνοντα σύμβουλο τον έμπειρο στην τραπεζική σκηνή,  κ. Αρη Ξενόφο- δίνουν εδώ και ένα δίμηνο καθημερινές εξετάσεις, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του Ταμείου, σε μία πλειάδα εξεταστών, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα για οποιοδήποτε θέμα.
Η αξιολόγηση έχει φτάσει στο τέλος της. Την Τρίτη 5 Ιουλίου, (σε τρεις εργάσιμες),  μετά τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής παραδίδει το πόρισμα της αξιολόγησης στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Και ξαφνικά, παραμονές της παράδοσης του πορίσματος, και ενώ δεν υπήρχε φημολογία ή αίσθηση για το αντίθετο, κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή να ωθεί σε έξοδο βασικά στελέχη του ΤΧΣ, προτείνοντάς τους εναλλακτικές που δεν φαίνεται να τους ικανοποιούν. Να τους πιέζουν εμμέσως έτσι, να αποχωρήσουν....
Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που ακούσθηκαν είναι των κ.κ. Αρη Ξενόφου, Γεωργίου Κουτσού και Αναστασίου Γάγαλη....Και οι τρεις αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.  Άγνωστο αν τις επόμενες ημέρες, ακουσθούν και άλλα ονόματα...
Παράλληλα, στην υπό ολοκλήρωση αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, που διενεργεί για λογαριασμό του ΤΧΣ η Stuart Spencer,επίσης ετοιμάζονται εκπλήξεις. Κυκλοφορούν διάφορα ονόματα τραπεζικών του εξωτερικού, σαν να μην υπάρχει πια εμπιστοσύνη στις ελληνικές διοικήσεις. Ο έλεγχος των τραπεζών- στις οποίες ήδη μετέχουν εκπρόσωποι θεσμών και στις οποίες ήδη μέλη του ΔΣ έχουν αντικατασταθεί από στελέχη του εξωτερικού – φαίνεται ότι χάνεται σιγά σιγά από τους δικούς μας τραπεζίτες.

Επιτροπή Επιλογής

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις , συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, δύο από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Από τα παραπάνω μέλη, Έλληνες είναι μόνο….δύο. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ξένοι. Προεδρεύει ο κ. Papadia.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...