Δ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ: Για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την έκβαση του σημερινού Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 τόνισε πως επιτεύχθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης για συμφωνία που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης», υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.

«Έχουμε ένα πρώτο περίγραμμα των βασικών αρχών που θα διέπουν τη συμφωνία που διαμορφωθεί μετά από τη λήξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων η οποία θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτός δεν αμφισβητείται από κανέναν εκτός από τη ΝΔ που φαίνεται πως είχαν γράψει την ανακοίνωσή τους από χθες», είπε.
«Το ΔΝΤ ήδη από το 2015 έθετε θέμα δημοσιονομικού κενού για μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. Ευρώ, το οποίο μετά τη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται πως πλέον δεν υπάρχει. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η τεχνική συμφωνία να περιλαμβάνει κάποιες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για οποιοδήποτε μέτρο που αυξάνει τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του φορολογούμενου θα υπάρχει ένα αντίστοιχο μέτρο που θα μειώνει τα έσοδα του Δημοσίου και θα ελαφρύνει τον φορολογούμενο», είπε και πρόσθεσε πως πλέον «δικαιώνεται η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης».
Άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κάτι που όπως είπε αποδεικνύει  την πολιτική της αμηχανία, διότι είχε ποντάρει στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος απέναντι στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονη συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα ανοίξει το δρόμο. Στόχος μας είναι η ένταξη το συντομότερο δυνατό ώστε μετά από δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, να είμαστε σε θέση από το 20128 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τη βοήθεια του επίσημου τομέα», τόνισε.
Σε σχέση με τα μέτρα που θα νομοθετηθούν είπε: Δεν υπάρχει νομοθέτηση στην Ελλάδα και με βάση το ελληνικό Σύνταγμα υπό αίρεση, ούτε θετικού ούτε αρνητικού. Δεν υπάρχει συζήτηση για υπό αίρεση μέτρα. Με βάση τη σημερινή κατάσταση η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αντίστοιχη θεώρηση γίνεται για το 2019 και από εκεί και πέρα το μόνο που αλλάζει είναι το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα θετικά μέτρα, με βάση τη συμφωνία, είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης».
Πηγή ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...