Η Ελλάδα στο... Διάστημα...30 Μαΐου 2017 στις 19:30-(Πανεπιστημίου 17).

Μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση για την πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα, από την Επιστημονική Φαντασία από την αρχαιότητα, έως το διαστημικό έπος του σήμερα αλλά και τις δυνητικές προοπτικές στο μέλλον, διοργανώνουν οι εκδόσεις «Locus-7» και «Άλλωστε».
Η εκδήλωση «Ωδή στους Πρωτοπόρους - Από την Επιστημονική Φαντασία στην Κατάκτηση του Διαστήματος» ως τίτλος είναι εμπνευσμένη από έναν επιστήμονα πολύτιμο όσο λίγοι για την ελληνική κοινωνία,
για την άοκνη προσφορά του στη γνώση και τη διάδοση των επιστημών, τον αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, τον εξαίρετο και διεθνώς αναγνωρισμένο κ. Διονύσιο Σιμόπουλο.
Στην εκδήλωση συμμετέχει ο λέκτορας στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο της Νομικής Σχολής του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα στο Δίκαιο του Διαστήματος, δρ Γεώργιος Κυριακόπουλος, τομέα τον οποίο ίδιος εισήγαγε στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, εισέρχεται δυναμικά στον τομέα του Διαστήματος. Ο ίδιος, επιβλέπει ομάδες φοιτητών που συμμετέχουν σε διαγωνισμό εικονικής δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) ήδη από το 2001, με λαμπρά αποτελέσματα, αφού πλέον η Νομική Σχολή Αθηνών, μετά από συνεχείς μεγάλες διακρίσεις, είναι η κορυφαία συμμετέχουσα σχολή στην επταετία αυτή.
GKyriakopoulos 2
«Παράλληλα, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες αιχμής διαστημικής τεχνολογίας, οι οποίες σιγα-σιγα γίνονται γνωστές στο εξωτερικό και εισέρχονται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά» σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι:
Θα πρέπει να χαιρετίσουμε, με ελπίδα και ικανοποίηση, την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση ελληνικής εθνικής νομοθεσίας για τις διαστημικές δραστηριότητες και τη συναφή ίδρυση ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, κάτι που αν υλοποιηθεί σωστά, μπορεί όντως να δημιουργήσει όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και τεχνολογικό προβάδισμα σε έναν τομέα πραγματικά αιχμής. Η χώρα μας πρέπει κάποτε να πείσει τον εαυτό της ότι μπορεί να είναι σημαντική πέραν του τουρισμού και του χαβαλέ. Η ενασχόληση με το Διάστημα μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη ευκαιρία γι'αυτό.

Το Δίκαιο του Διαστήματος

Το Δίκαιο του Διαστήματος είναι ένας σχετικά νέος κλάδος του Διεθνούς Δικαίου και περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις των κρατών στο εξω-ατμοσφαιρικό διάστημα. Οι θεμελιώδεις αρχές του, διαμορφώθηκαν όπως ισχύουν και σήμερα, στη Συνθήκη για το εξω-ατμοσφαιρικό διάστημα του 1967 («Outer Space Treaty»). Στο άμεσο μέλλον ωστόσο, ενδεχομένως να υποστεί αλλαγές καθώς έχουν εμφανιστεί νέες δραστηριότητες, κυρίως ιδιωτών, στο διάστημα.
Πώς οριοθετείται όμως το διάστημα; Όπως διευκρινίζει ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Γιώργος Κυριακόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece:
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ρητή συμφωνία των κρατών για την οριοθέτηση του διαστήματος σε σχέση με τον εναέριο χώρο. Πρακτικώς τα κράτη θεωρούν εναέριο χώρο εκεί όπου πετούν αεροσκάφη, ενώ ως διαστημικό χώρο εκεί όπου υπάρχουν δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη και όπου, γενικώς, κινούνται σκάφη που μπορούν να χαρακτηριστούν διαστημόπλοια. Πρακτικά, γίνεται δεκτό ότι ένα όριο μεταξύ Αέρα και Διαστήματος υπάρχει σε ύψος 100 χλμ. (“Γραμμή Karman”)».

Η δημουργία του κλάδου

Το Δίκαιο του Διαστήματος άρχισε να δημιουργείται μετά τις πρώτες απόπειρες των δύο υπερδυνάμεων της δεκαετίας του ’50 (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ) να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω χώρο. Ορόσημο έναρξης των δραστηριοτήτων αυτών θεωρείται η θέση σε τροχιά (χαμηλή ελλειπτική) γύρω από τη Γη, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Sputnik 1 από τη Σοβιετική Ένωση, στις 4 Οκτωβρίου 1957 -γεγονός που σηματοδότησε τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και στον διαστημικό χώρο, στο ευρύτερο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση «Ωδή στους Πρωτοπόρους - Από την Επιστημονική Φαντασία στην Κατάκτηση του Διαστήματος» θα πραγματοποιηθεί απόψε, 30 Μαΐου 2017 στις 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Aegean College» (Πανεπιστημίου 17).
Σημειώνουμε ότι ο τρίτος εκ των ομιλητών, στην αποψινή εκδήλωση είναι ο δραστήριος ερευνητής αλλά και συγγραφέας διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας, όπως και πολλών βιβλίων έρευνας, αρθρογράφος επί δεκαετίες για θέματα του Διαστήματος, Θανάσης Βέμπος, ο οποίος έχει συνεισφέρει ενεργά στην Ελλάδα, στην υπόθεση και το όραμα της εξόδου του ανθρώπου στα άστρα.
Ode6
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...