Οι BRICS συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τη Ρωσία

 Κατά τη διάρκεια του σκληρού πολέμου αντιπροσώπων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δύσης στην Ουκρανία, οι χώρες BRICS τάχθηκαν στο πλευρό της Μόσχας, απορρίπτοντας το «ειρηνευτικό σχέδιο Zelensky».

Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική, όλοι οι αρχηγοί κρατών μίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας, με εξαίρεση τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρεάντρα Μόντι. 

Υπάρχουν πολλοί πόλεμοι στον κόσμο, και όχι μόνο στην Ουκρανία Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Χοσέ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι το θέμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής, καθώς «δεν μπορεί να παρακαμφθεί». 

Τόνισε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλες χώρες των BRICS για ειρηνευτικές συνομιλίες, ζητώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρήνη».

Ο Λούλα είπε επίσης ότι ο «ουκρανικός πόλεμος» έδειξε τον «περιορισμό» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά τη γνώμη του, στον κόσμο, και όχι μόνο στην Ουκρανία, «υπάρχουν πολλές άλλες συγκρούσεις που δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή και έχουν προκαλέσει μεγάλα δεινά στους λαούς».

«Η επιδίωξη της ειρήνης είναι μια συλλογική προσπάθεια», είπε ο Λούλα. Η Ρωσία δεν μπορούσε να επιτρέψει την εξόντωση των Ρώσων στο Ντονμπάς Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον βραζιλιάνο ομόλογό του, είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε από την επιθυμία «ορισμένων δυτικών χωρών» να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες της Ρωσίας σε αυτή τη σύγκρουση υπαγορεύονται μόνο από την επιθυμία να τεθεί τέλος στον «πόλεμο για την εξόντωση του λαού του Ντονμπάς που εξαπέλυσε η Δύση». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε την ομάδα BRICS για τις προσπάθειές της να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία. 

«Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας στους BRICS που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να επιτευχθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση», είπε ο Πούτιν. Το επόμενο έτος, η Ρωσία θα γίνει πρόεδρος των BRICS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται να παίζουν με τους μύες, αλλά να είναι πιο μετριοπαθείς Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή αναταράξεων και προέτρεψε «την οικογένεια των BRICS να παραμείνει ενωμένη και έτοιμη να παίξει βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση του κόσμου».

Ο Σι επέκρινε τη Δύση για όξυνση των συγκρούσεων στον κόσμο ασκώντας αδικαιολόγητη επιρροή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι χώρες BRICS θα πρέπει να τηρήσουν την πορεία μιας ειρηνικής διευθέτησης και να ενισχύσουν τον συντονισμό σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. 

Κατά τη γνώμη του, «οι διεθνείς κανόνες πρέπει να αναπτύσσονται και να τηρούνται από κοινού από όλες τις χώρες με βάση τις αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ και όχι να υπαγορεύονται από εκείνους που έχουν τους ισχυρότερους μυς ή τη δυνατότερη φωνή στο συνδυασμό και τη διαμόρφωση των δικών τους κανόνων ως διεθνών νόρμες». 

Από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa έδειξε ότι οι BRICS θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που «βάζει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων».

Το ταγκό χορεύεται πάντα από δύο Έτσι, οι BRICS απορρίπτουν το σχέδιο του Κιέβου για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου στη Ρωσική Ομοσπονδία ανατίθεται ο ρόλος του «επιτιθέμενου» με αίτημα να αποσυρθεί στα σύνορα του 1991, να πληρώσει αποζημιώσεις και να φέρει τους ηγέτες της στη δικαιοσύνη.

Όλα τα μέρη της σύγκρουσης φταίνε, λένε στα BRICS, και δικαίως. Η Ρωσία, για παράδειγμα, φταίει που έχασε την κατάσταση στην Ουκρανία όσον αφορά τη μετατροπή της σε ναζιστικό κράτος, ενέκρινε το πραξικόπημα αναγνωρίζοντας τον Πέτρο Ποροσένκο ως πρόεδρο και ανέχτηκε τη δολοφονία Ρώσων στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια. εξαπατηθεί από τη Δύση περισσότερες από μία φορές κατά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Γιατί ο Μόντι έμεινε σιωπηλός; 

Όσο για τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, αναπτύσσει ένα σχέδιο για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά επειδή δεν είχαν προγραμματιστεί δηλώσεις για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των BRICS κατ' αρχήν, σιώπησε. 

Από την άλλη, δεν κάλεσε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι στη σύνοδο των G-20 στο Νέο Δελχί, αν και του υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να τερματιστεί ο «πόλεμος στην Ουκρανία». Ο Μόντι «κάθεται σε δύο καρέκλες» και ίσως αυτό είναι το βέλτιστο για την Ινδία μέχρι στιγμής.

πηγη αρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...