Triton: Ο ηλεκτρονικός φύλακας των ρωσικών αρμάτων μάχης που διαλύει τα θανατηφόρα drones – kamikaze των Ουκρανών

 Στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τα drones FPV (First-Person View ή kamikaze) έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές.

Είναι εξοπλισμένα με αυτοσχέδιες κεφαλές για να στοχεύουν αποτελεσματικά τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και το προσωπικό μέσα σε αυτά.
Η επιτυχής χρήση αυτών των UAV φαίνεται ότι οδήγησε τη Μόσχα να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα ηλεκτρονικό αμυντικό σύστημα σε ρωσικά άρματα μάχης για την προστασία τους από τα drones FPV.



Το σύστημα Triton


Δημοσίευμα του Ria Novosti στις 16 Αυγούστου ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό αμυντικό σύστημα «Triton» κατά των drones FPV αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εξειδικευμένης οντότητας «PPSh Laboratories» για ρωσικά άρματα μάχης.
Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, το σύστημα προστασίας Drone Triton FPV ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε ρωσικό άρμα.
Κατά τη διάρκεια του forum Army-2023, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο του ηλεκτρονικού συστήματος προστασίας «Triton» στο άρμα T-72B3M, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
« Προορίζεται για τη διακοπή των καναλιών ελέγχου και της μετάδοσης δεδομένων των drones FPV», όπως υποδεικνύεται από την περιγραφή του Triton στο περίπτερο.
Το σύστημα λειτουργεί σε τέσσερις περιοχές συχνοτήτων: 868, 915, 1300 και 2400 MHz.
Επιπλέον, το Triton μπορεί να διαχειρίζεται μέσω τηλεχειριστηρίου και μπορεί να αντλεί ενέργεια αυτόνομα από τη δική του μπαταρία ή το ενσωματωμένο δίκτυο της δεξαμενής.

Η αυξημένη συνάφεια της καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών First-Person-View (FPV) στην επιθετική τους διάταξη έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο, ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, γράφουν οι Eurasian Times.

Θανάσιμη απειλή τα drones kamikaze

Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την εκθετική εξάπλωση των drones FPV στο σύγχρονο τοπίο των συγκρούσεων.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα ρωσικά άρματα μάχης ήταν αρχικά ανεπαρκώς εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τη διάχυτη απειλή που αποτελούσαν αυτά τα drones FPV.
Εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν τεράστιο κίνδυνο για τα άρματα μάχης, αυτά τα UAV έχουν επίσης παρατηρηθεί να ξεχωρίζουν αποτελεσματικά τους στρατιώτες του εχθρού και να τους χτυπούν με ακρίβεια.
Τα ονομαζόμενα «kamikaze», από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αυτά drones χαρακτηρίζονται από τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα τους, καθώς η κεφαλή που φέρουν οδηγεί στην καταστροφή του drone κατά την πρόσκρουση.
Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου απεικόνισε μια κατάσταση όπου Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούσαν να καλυφθούν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV μέσα σε ένα γκαράζ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη.
Η συνέχεια ήταν η καταστροφή της κατασκευής και το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

 

Ο πολλαπλασιασμός των drones FPV στον συνεχιζόμενο πόλεμο

Ένα FPV drone λειτουργεί με τηλεχειριστήριο και είναι εξοπλισμένο με γυαλιά εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας.
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της τροφοδοσίας της κάμερας του drone σε αυτά τα γυαλιά.
Κατά συνέπεια, ο χειριστής του drone βιώνει μια προοπτική παρόμοια με το να βρίσκεται στο αεροσκάφος.
Σε μια παραλλαγή προσανατολισμένη στον πόλεμο αυτά τα drones είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένα είτε με κεφαλές διαπερατής θωράκισης σχεδιασμένες για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων οχημάτων είτε με ωφέλιμα φορτία υψηλής εκρηκτικότητας που είναι προσαρμοσμένα να καταστρέφουν οχυρώσεις και προσωπικό.
Ωστόσο, τα drones FPV απαιτούν έναν ικανό τηλεχειριστή και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να υπερέχουν στην ταχύτητα και την ευκινησία.
Έχουν την ικανότητα να αιωρούνται σε ακίνητη θέση καθώς και να διασχίζουν τον αέρα.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί καινοτόμησαν με αυτοσχέδιες επαναλήψεις αυτών των πυρομαχικών, μια ιδέα που υιοθέτησαν αργότερα οι Ρώσοι.
RPG.jpg

 

Φθηνή και αποτελεσματική λύση

Αυτά τα drones κατασκευάζονται από εθελοντές ή στρατιώτες, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που αποκτήθηκαν μέσω χορηγιών.
Η απλότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και η χρήση εμπορικά διαθέσιμων ανταλλακτικών συμβάλλουν στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητάς τους.
Ένα μεμονωμένο επιθετικό drone Pegasus, που παράγεται στην Ουκρανία, έχει τιμή από 341 έως 462 δολάρια.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα drones SwitchBlade, που παρέχονται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τα οποία φέρουν συμπαγείς κεφαλές κατά προσωπικού, έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος περίπου 52.000 δολάρια ή περισσότερο το καθένα.
Η οικονομική φύση των FPV αντισταθμίζει το σχετικά μέτριο ποσοστό επιτυχίας τους όσον αφορά την καταστροφή στόχου.
Οι φορείς εκμετάλλευσης αποδίδουν τα ποσοστά επιτυχίας τους στο εύρος από 50% έως 80%.
Ενώ τα drones FPV μπορεί να μην διαθέτουν εκτεταμένη επιχειρησιακή εμβέλεια, η τροφοδοσία βίντεο σε πραγματικό χρόνο στα γυαλιά του χειριστή τους επιτρέπει να επεκταθούν πέρα από την οπτική γραμμή, εμπλέκοντας αποτελεσματικά στόχους κρυμμένους πίσω από εμπόδια όπως δέντρα, κτίρια, κορυφογραμμές ή ακόμα και χαρακώματα.
Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους τοποθετεί ως δυνητικό συμπλήρωμα των επιθέσεων πυροβολικού.
Επιπλέον, οι προσπάθειες ηλεκτρονικής διακοπής της λειτουργικότητάς τους αμφισβητούνται, καθώς βασίζονται σε αναλογικά σήματα βίντεο για λειτουργία σε χαμηλότερα υψόμετρα, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...