Πού είναι τώρα ο στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που αποφάσισαν με έναν τόσο ασυνήθιστο τρόπο να αποφύγουν να τον στείλουν σπίτι για καυγάδες στη Σεούλ, γιατί το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη ανακηρύξει τον Βασιλιά λιποτάκτη - στο υλικό NEWS.ru.
Τι γνωρίζετε για τον Τράβις Κινγκ;
Ο στρατιώτης βασιλιάς εισήλθε στον στρατό των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021. Υπηρέτησε στην 1η Μεραρχία Τεθωρακισμένων και αργότερα προσλήφθηκε στο 4ο Πεζικό. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ο Private King κατάφερε να λάβει τα μετάλλια "For Service in the National Defense" και "For Service in the Defense of Korea", καθώς και την κορδέλα του βραβείου "For Service Overseas". Το Reuters αναφέρει ότι συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς θεωρούσαν τον Τράβις ένα μάλλον αποτραβηγμένο άτομο που «δεν έπινε, δεν κάπνιζε, αλλά διάβαζε πολύ τη Βίβλο». Τίποτα δεν είναι γνωστό για την προσωπική του ζωή. Μια ξαφνική παρόρμηση ονομάζεται «μη χαρακτηριστική του».
Τι είπε η μητέρα για την απόδραση του γιου της;
Η μητέρα του Τράβις, Κλοντίν Γκέιτς, παραδέχτηκε ότι σοκαρίστηκε από την πράξη του γιου της. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον Τράβις να κάνει κάτι τέτοιο», είπε η γυναίκα. Ο αδερφός της Καρλ Γκέιτς πρότεινε ότι ο ανιψιός του έπαθε νευρικό κλονισμό. Έπαθε κατάθλιψη ο θάνατος μιας επτάχρονης ξαδέρφης που έπασχε από μια σπάνια γενετική ασθένεια. «Όταν ο γιος μου τέθηκε σε υποστήριξη ζωής και μετά πέθανε, ο Τράβις φαινόταν να έχασε το μυαλό του. Ήταν πολύ λυπημένος. Είμαι βέβαιος ότι η πράξη του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», είπε ο κ. Γκέιτς.
.
Γιατί στάλθηκε ο Κινγκ στο φυλάκιο;
Όπως σημειώνει το Reuters, ο Τράβις Κινγκ δεν είχε κανένα πρόβλημα με το νόμο πριν σταλεί στη Σεούλ, όπου φαινόταν να «τρελάθηκε». Τις τελευταίες 48 μέρες πέρασε στο φυλάκιο για ξεφτίλα σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Έτσι, στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, ένας Αμερικανός χτύπησε έναν επισκέπτη στο πρόσωπο, αλλά το θύμα δεν έκανε φασαρία. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο Κινγκ άρχισε πάλι έναν καυγά, οπότε έπρεπε να κληθεί η αστυνομία. Ο στρατιώτης, που τοποθετήθηκε στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, συμπεριφέρθηκε επιθετικά, φώναξε κατάρες, «κλώτσησε την πόρτα του αυτοκινήτου με το πόδι του». Τον Φεβρουάριο του 2023, ένα τοπικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων γουόν (4.000 $) στον καβγατζή.
Τις προάλλες, ο Τράβις Κινγκ έπρεπε να φύγει από την αμερικανική βάση Kemp Humphreys στη Σεούλ και να πετάξει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περίμενε την πειθαρχική διαδικασία και, πιθανότατα, την απόλυση από τις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά μόνο όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Τέξας χωρίς τον Private King, οι ανώτεροί του κατάλαβαν ότι είχε συμβεί έκτακτη ανάγκη.
Πώς ο Κινγκ διέφυγε στη Βόρεια Κορέα
Η εικόνα της απόδρασης αποκαταστάθηκε, αλλά υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία σε αυτήν. Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε τον Τράβις Κινγκ στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να επιβιβαστεί σε πτήση της American Airlines στο Ντάλας. Ένας Αμερικανός πολίτης πέρασε με επιτυχία τον έλεγχο διαβατηρίων και στη συνέχεια συνέβη το ανεξήγητο.
Ο στρατιώτης, που ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, κατάφερε να φύγει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, «περπάτησε μόνος του μέχρι την πύλη του και μετά εξαφανίστηκε». Σύμφωνα με την The Korea Times, επικαλούμενη έναν εργαζόμενο σε τερματικό σταθμό, ο Κινγκ είπε στους υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας ότι έχασε το διαβατήριό του και απέφυγε να επιβιβαστεί στην πτήση.
Μια μέρα αργότερα, ο Τράβις εντάχθηκε σε μια από τις ομάδες που πήγαν σε μια περιοδεία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ( DMZ ). Αυτές οι εκδρομές διαφημίζονται στο αεροδρόμιο. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες περιηγήσεις καταγράφονται τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα - αυτό απαιτείται από τους ελέγχους ασφαλείας. Παραμένει λοιπόν μυστήριο πώς ο Αμερικανός μεταφέρθηκε εύκολα στο χωριό Panmunjom στα σύνορα και πού πέρασε το προηγούμενο βράδυ.
Όπως και να έχει, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ένας μελαχρινός τύπος με μπλε πουκάμισο και καπέλο δεν προκάλεσε υποψίες σε κανέναν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κάποια στιγμή «γέλασε δυνατά και απλώς έτρεξε ανάμεσα σε κάποια κτίρια προς την κατεύθυνση των συνόρων». «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιο είδος αστείου. Όταν όμως δεν επέστρεψε, φάνηκε ότι όλα ήταν σοβαρά. Μετά ήρθε στα υπόλοιπα, άρχισε η αναταραχή.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας έλαβε δηλώσεις από όλα τα μέλη της ομάδας. Η Sarah Leslie, μια τουρίστρια από τη Νέα Ζηλανδία, περιέγραψε πώς ένας νεαρός άνδρας πέρασε ξαφνικά τα σύνορα μπροστά στα μάτια της και Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες προσπάθησαν μάταια να τον σταματήσουν.
Όπου υπάρχουν παραθυράκια στα σύνορα
Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χώρισε την κορεατική χερσόνησο το 1953 μετά τον πόλεμο θεωρείται μια από τις πιο οχυρωμένες περιοχές στον κόσμο. Είναι εξορύσσεται, περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και ηλεκτρικούς φράχτες. Το DMZ είναι επίσης εξοπλισμένο με πολυάριθμες κάμερες και ένοπλοι φρουροί παρακολουθούν την περιοχή 24 ώρες την ημέρα.
«Είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά είναι πολύ εύκολο να περάσεις τα σύνορα σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο NEWS.ru ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουνμίνγκ της Σεούλ. - Έτυχε ότι τον Νοέμβριο του 1984 έγινα μάρτυρας μιας τέτοιας μετάβασης. Ο μαθητής αυτομόλησε στη Νότια Κορέα χωρίς ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Στη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Βορρά και Νότου αφέθηκε σκόπιμα μια τρύπα, η λεγόμενη ζώνη κοινού ελέγχου. Αυτή η περιοχή είναι παρόμοια με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μόνο λίγο μεγαλύτερο - 200 επί 200 μέτρα.
Στη ζώνη αυτή, καταρχήν, μπορεί να κινηθεί διαπιστευμένο στρατιωτικό προσωπικό και των δύο πλευρών. «Τα σύνορα εκεί είναι απλώς μια λωρίδα στο έδαφος. Κατά συνέπεια, οι τουρίστες που πηγαίνουν εκεί μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή. Πλησιάζουν αυτή τη γραμμή και μπορούν να ορμήσουν στο γειτονικό κράτος. Έχουν τους δικούς τους κανόνες για το άνοιγμα πυρός, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές καλύπτουν τους αποστάτες. Επομένως, όλα είναι προγραμματισμένα, ποιος πυροβολεί πού, ώστε οι άνθρωποι να περάσουν τα σύνορα », εξήγησε ο Αντρέι Λάνκοφ.
Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν τουρίστες από τη Βόρεια Κορέα στο DMZ τώρα - η χώρα είναι ακόμα κλειστή. «Οι στρατιώτες εκεί επιλέγονται αξιόπιστοι - δεν θα τρέξουν. Αν και η εξαίρεση έγινε πριν από τρία χρόνια: ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης ακόμα αυτομόλησε στη Νότια Κορέα . Γενικά, για όλα τα χρόνια ύπαρξης της γραμμής οριοθέτησης, εκατό φορές περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάει στη Νότια Κορέα παρά στη Βόρεια Κορέα», σημείωσε η πηγή του NEWS.ru.
Τι συνέβη με άλλους αποστάτες από τον Νότο στον Βορρά
Η υπόθεση με τον Κινγκ λέγεται σαν τίποτα άλλο. Δεν απήχθη ούτε συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη ΛΔΚ - όπως, για παράδειγμα, ο Αμερικανός φοιτητής Otto Warmbier, του οποίου η ιστορία έληξε λυπηρά. Επέστρεψε από φυλακή της Βόρειας Κορέας στην πατρίδα του σε κώμα και πέθανε αμέσως μετά.
Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις λιποταξίας από στρατιωτικούς των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε βάσεις στη Νότια Κορέα. «Η απόδραση ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Βόρεια Κορέα φαίνεται τώρα εξωτική, αλλά έχουν συμβεί στο παρελθόν», επιβεβαίωσε ο Αντρέι Λάνκοφ στο NEWS.ru. — Στη δεκαετία του 1960, υπήρξαν έξι περιπτώσεις που Αμερικανοί στρατιώτες πήγαν οικειοθελώς βόρεια. Συνήθως είχαν προβλήματα στο παρελθόν, όπως και ο Private King».
Μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες συνέβη τον Ιανουάριο του 1956. Ο στρατιώτης Τσαρλς Τζένκινς, που φύλαγε την αποστρατικοποιημένη ζώνη από την πλευρά των νότιων, έχασε τα νεύρα του. Φοβόταν τόσο πολύ μήπως τον στείλουν στον πόλεμο του Βιετνάμ που ήπιε δέκα κουτάκια μπύρας για θάρρος και πέρασε τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, όπου έμεινε σχεδόν 40 χρόνια. Για οκτώ από αυτούς, ο Jenkins μοιραζόταν ένα δωμάτιο με άλλους τρεις Αμερικανούς λιποτάκτες, όπου βασανίστηκαν και αναγκάστηκαν να μελετήσουν την ιδέα του Juche και τα γραπτά του Kim Il Sung. Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, ένας Αμερικανός αποστάτης γνώρισε τον ηγέτη προσωπικά και του δίδαξε ακόμη και αγγλικά. Μέχρι τότε, στον Τζένκινς είχε ήδη δοθεί η υπηκοότητα της ΛΔΚ, στέγαση και δουλειά ως καθηγητής ξένων γλωσσών σε στρατιωτική ακαδημία. Έπαιξε επίσης Αμερικανούς κακούς σε τοπικές ταινίες.
Το 1980, ο Αμερικανός γνώρισε μια νεαρή Γιαπωνέζα, τη Hitomi Soga, η οποία απήχθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βόρειας Κορέας για να διδάξει ιαπωνικά σε πράκτορες της Βόρειας Κορέας. «Πολλοί αποστάτες παντρεύτηκαν ξένες γυναίκες που επίσης ζούσαν σε αυτή τη χώρα παρά τη θέλησή τους. Για παράδειγμα, απήχθησαν Γιαπωνέζες. Στη δεκαετία του 1970, ήταν τόσο περίεργο για τους Βορειοκορεάτες να απαγάγουν τους Ιάπωνες, γυναίκες και άνδρες. Οι ειδικές δυνάμεις κολύμπησαν μέχρι την ιαπωνική ακτή, άρπαξαν ανθρώπους και τους πήραν μακριά. Αργότερα, ο ίδιος ο Kim Jong Il παραδέχτηκε αυτό το γεγονός », θυμάται ο Andrey Lankov.
Οι κρατούμενοι ήρθαν κοντά και παντρεύτηκαν. Μόλις το 2002, η γυναίκα επετράπη να επιστρέψει στην πατρίδα της και δύο χρόνια αργότερα την ακολούθησαν οι ήδη ηλικιωμένοι Τζένκινς και οι κόρες τους. «Όλοι όσοι διέφυγαν τότε κρατήθηκαν από τις αρχές της Βόρειας Κορέας, δημιουργώντας τους καλές συνθήκες σύμφωνα με τα πρότυπα αυτής της χώρας - βρίσκονταν σε ειδική κράτηση. Η Πιονγκγιάνγκ τα χρησιμοποίησε για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Οι συνθήκες διαβίωσης των αποστατών ήταν περίπου στο επίπεδο του πυθμένα της ελίτ της Βόρειας Κορέας, αλλά ταυτόχρονα πολύ καλύτερες από αυτές των απλών πολιτών. Οι Αμερικανοί έτσι κι αλλιώς δεν έδειχναν άνετα με μια τέτοια ζωή. Για αυτούς, το φαγητό, το περιβάλλον, η γλώσσα που έπρεπε να μάθουν ήταν ασυνήθιστα. Λίγα χρόνια αργότερα, προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν τα κατάφεραν όλοι», κατέληξε ο ειδικός.
Τι ακολουθεί για τον King
Σύμφωνα με τον Αντρέι Λάνκοφ, υπάρχουν δύο επιλογές για την περαιτέρω μοίρα του Private King. «Πρώτον, μένει στη Βόρεια Κορέα. Του δημιουργούν ειδικές συνθήκες, γιατί δεν θα μπορέσει να ζήσει στις συνήθεις συνθήκες της χώρας - θα πεθάνει από αυτές. Και η Πιονγκγιάνγκ δεν χρειάζεται τον θάνατο ενός Αμερικανού, αφού θα βλάψει τη φήμη της χώρας. Θα του βρουν δουλειά», είπε η πηγή στο NEWS.ru.
Η δεύτερη επιλογή, κατά τη γνώμη του, είναι λιγότερο πιθανή. «Αν οι αρχές θέλουν να τον ξεφορτωθούν, θα απαιτήσουν από τους Αμερικανούς να στείλουν μια σοβαρή αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ και μετά θα χρησιμοποιήσουν αυτό το γεγονός ως προπαγάνδα. Αλλά εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο δέκα άτομα έχουν εισέλθει επίσημα στη χώρα - εκπρόσωπος της κινεζικής ηγεσίας και εκείνων που τον συνοδεύουν », δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι το υπουργείο είχε ήδη επικοινωνήσει με τους Βορειοκορεάτες για την υπόθεση του Τράβις Κινγκ. Το Πεντάγωνο υποθέτει ότι κρατείται υπό κράτηση. Όποια και αν είναι τα κίνητρα του αποστάτη, η είσοδός του στη ΛΔΚ θεωρείται παράνομη. Πηγή του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε επίσης στο Reuters ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με την Πιονγκγιάνγκ μέσω Σουηδών μεσάζοντες για να μάθουν πού βρίσκεται ο Κινγκ, αλλά μάταια. «Δεν απαντούν», παραπονέθηκε ο συνομιλητής του πρακτορείου .
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατέστησε σαφές ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα επιδιώξουν την επιστροφή του πολίτη τους στην πατρίδα του. «Θα πω απλώς ότι η προστασία οποιουδήποτε Αμερικανού στο εξωτερικό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση, φυσικά, θα κάνουμε χωρίς δισταγμό», υποσχέθηκε ο αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης:
Μυστικά της οικογένειας Kim Jong-un: τι είναι γνωστό για τη σύζυγο και τα παιδιά του ηγέτη της ΛΔΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου