«Είναι μια δύσκολη μέρα από μια μεριά, από την άλλη, δεδομένης των διαθέσεων των συντρόφων που αποχώρησαν, είναι και μια λύτρωση», είπε αρχικά η κ. Κασιμάτη για την αποχώρηση των «6+6».
«Διότι όταν υπάρχει μια σημαντική μερίδα στελεχών που δεν αποδέχεται το δημοκρατικό αποτέλεσμα της κάλπης του Σεπτεμβρίου, όπου εξελέγη ένας νέος πρόεδρος με ευρύτατη πλειοψηφία, μέσα από καθόλα νόμιμες και έγκυρες δημοκρατικές διαδικασίες και αποφασίζει από το πρώτο λεπτό να κάνει αντιπολίτευση πια στο κόμμα του», εξήγησε.Τόνισε πως ξεκινάει «επιτέλους» η επόμενη μέρα των εκλογών, την οποία η ομάδα Αχτσιόγλου και η ομάδα Τσακαλώτου, όπως αυτοαποκαλούνταν, «δεν επέτρεψαν να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση».
«Με τους περισσότερους από εκείνους τους αγαπητούς συντρόφους σε πολύ προβεβλημένες θέσεις και ηγετικές θέσεις του κόμματος. Χάσαμε 17,3%. Αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ τον Ιούλιο, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος. Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα ήταν η νέα πρόεδρος. Κι αυτό ήταν κάπως δεδομένο. Όταν υπεισήλθε λαϊκός παράγοντας και είπε όχι, δεν είναι έτσι. Αποφάσισαν να αποχωρήσουν συντεταγμένα και σε στάδια, αν μου επιτρέπετε, διότι είδαμε ότι πήραν τη σκυτάλη από την προηγούμενη αποχώρηση. Είναι κάπως οργανωμένο», τόνισε.
Εξηγώντας γιατί ήταν μια «οργανωμένη» κίνηση η σταδιακή αποχώρηση, η κ. Κασιμάτη είπε «δεδομένου ότι επιχειρούν να φτιάξουν και κοινοβουλευτική ομάδα, το οποίο είναι απαράδεκτο, καθώς και τα ποσοστά και τις έδρες τις πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις πήρε καμία ομάδα Αχτσιόγλου και καμία ομάδα Τσακαλώτου, η οποία βεβαίως, εκτός του ότι δεν συνέβη αυτό στις εκλογές, δεν συνέβη και στις εκλογές τις εσωκομματικές και εκεί υπήρξε ήττα τους. Άραγε θα έπρεπε να την αποδεχτούν αυτή την ήττα και να συμβάλουν δημοκρατικά και συντροφικά στην αναδιαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα κατεύθυνση. Και βεβαίως να κάνουν και οι ίδιοι την αυτοκριτική τους και συλλογικά να κάνουμε την αυτοκριτική μας και για το διάστημα της διακυβέρνησης, αλλά κυρίως για το διάστημα της αντιπολίτευσης, όπου οι ίδιοι ως ηγετικά στελέχη είχαν απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο. Και όμως το αποτέλεσμα ήταν 17,83%».
Όσο για την επόμενη μέρα από εδώ και πέρα στο κόμμα, η κ. Κασιμάτη είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται. Θα ξεκαθαρίσει τη γραμμή του και θα μπορέσει να εκφράσει την κοινωνία».
Πρόσθεσε πως: «Η κοινωνία πιστεύει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσουμε τη μάχη μας έναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Επίσκεψη Ερντογάν και «κόκκινες γραμμές»
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας έρχεται για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όμως οι παρεμβάσεις μέχρι τώρα δεν είναι εποικοδομητικές ούτε από τον κύριο Χακάν Φιντάν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει τη μόνη διαφορά που έχει με την Τουρκία, που είναι ο ορισμός η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τίποτε άλλο δεν πρέπει να είναι στο τραπέζι ως πολιτική διαπραγμάτευση. Και αναμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση και θα αποκρούσει – πράγμα που δεν έχει κάνει – τις προκλήσεις αυτών των ημερών», , ανέφερε η κ. Κασιμάτη σχετικά με την επίβλεψη Ερντογάν στη χώρα μας και τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να έχει η Ελλάδα.
Εξήγησε πως: «Προσωπικά να πω ότι είχα στηλιτεύσει το γεγονός ότι αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα διεξαγόταν στη Θεσσαλονίκη, που ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτηρίζει ως σύνορα της καρδιάς του. Προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μετά και από την παρέμβασή μας στη Βουλή, τελικά θα διεξαχθεί στην Αθήνα, έστω κι αν το υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται λόγους ασφαλείας. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη και σημαίνει ότι η κυβέρνηση ακούει και την αξιωματική αντιπολίτευση, αν όχι την κοινή λογική».
Τέλος, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την εθνική γραμμή και με τα εθνικά συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου