Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά τη πρόσφατη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας πριν αναχωρήσει για τη Γουατεμάλα σχολίασε ότι το πόρισμα της αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που καθορίστηκαν για υποψηφιότητα στην Ε.Ε, είναι σωστό καθώς είναι πασιφανής η παραβίαση των κοινοτικών αρχών σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.
«Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν έχει εκπληρώσει, ακόμη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους όρους που έχουν τεθεί για την υποψηφιότητά της ως μέλος, θεωρούμε ότι κανένα άλλο βήμα δεν είναι κατάλληλο όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε ο Péter Szijjártó, αναφέροντας: «Αντίθετα, η ουγγρική κυβέρνηση θα θεωρούσε σκόπιμο να γίνει μια συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Ουκρανία».
«Υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, επομένως μπορούμε να δούμε ότι δεν εφαρμόζεται ούτε η ελευθερία του Τύπου ούτε η ελευθερία της έκφρασης, μπορούμε να δούμε ότι ούτε οι εκλογές θα γίνουν. Θα ήταν προφανώς παράλογο εάν τα θεσμικά όργανα ή τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λάβουν θέση σε ένα τέτοιο πλαίσιο σχετικά με το πώς λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους δικαίου στην Ουκρανία», τόνισε ο Ούγγρος αξιωματούχος. «Είναι απολύτως σαφές ότι μέχρι να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, η χώρα δεν θα είναι επιλέξιμη για ένταξη στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η Ουκρανία, ο πόλεμος θα έμπαινε τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που προφανώς δεν θέλουμε», τόνισε ο Szijjártó, προσθέτοντας με νόημα ότι η διεύρυνση θα πρέπει να εξυπηρετεί ακριβώς τον σκοπό της ειρήνης και όχι του πολέμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα της Ουγγαρίας να επιστρέψει η Ουκρανία όλα τα δικαιώματα που είχε απο το 2015 η ουγγρική κοινότητα της Υπερκαρπάθιας.
Αναφορικά με το πρόσφατο πακέτο επέκτασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας και οικονομίας, είναι ολοένα και πιο αδύναμη και ότι η αποδοχή νέων κρατών μελών θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο εδραίωσης, που θα πρέπει να ξεκινήσει από τα Δυτικά Βαλκανία. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην περιοχή , η χώρα κλειδί είναι η Σερβία, για την οποία η Επιτροπή των Βρυξελλών δικαίως διαπίστωσε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση.
Πηγή: Rador.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου