Handelsblatt: Πάρτι μαύρου χρήματος στην Ελλάδα με πρωταθλήτρια την Κρήτη - Και στο βάθος... κρίση χρέους

 Πάρτι μαύρου χρήματος στην Ελλάδα βλέπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρεπορτάζ της η γερμανική Handelsblatt, που ναι μεν επισημαίνει πως διαπιστώνεται μείωσή της, ωστόσο σημειώνει πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια…

Μάλιστα, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα άμεσα, καθώς η παραοικονομία ήταν μία από τις βασικές αιτίες για την ελληνική κρίση χρέους…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πιστοποιήσει τις επιτυχίες της Ελλάδας στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι».
Πράγματι, βάσει όσων συμπεραίνει μελέτη που δημοσιεύτηκε από το ΔΝΤ, το ποσοστό της παραοικονομίας μειώθηκε στο μισό μεταξύ 2013 και 2021.
Το 2013, στο απόγειο της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η άτυπη οικονομία αντιπροσώπευε το 30% του επίσημα καθορισμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Το 2021 ήταν μόνο 16%. Το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε σε 181,34 δισ. ευρώ το 2021.
Παράλληλα, λέει η Handelsblatt, οι συντάκτες της μελέτης, οι οικονομολόγοι Larry Qiang Cui και Jiaxiong Yao, κάνουν λόγο για πρόοδο στην ψηφιοποίηση, την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος και τη φοροδιαφυγή.
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ανοίξει ευκαιρίες απασχόλησης και έχουν μειώσει την αδήλωτη εργασία.
«Προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, εστιάζει πρωτίστως στον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά.
Στην Ελλάδα υπάρχει όριο μετρητών 500 ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά πρέπει να πληρώνονται με πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, όλοι οι έμποροι λιανικής και οι πάροχοι υπηρεσιών, από αρτοποιούς έως χειριστές περιπτέρων μέχρι υδραυλικούς και εταιρείες ενοικίασης ξαπλώστρων, υποχρεούνται να διαθέτουν POS».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η παραοικονομία στην Ελλάδα ήταν μια από τις αιτίες της κρίσης του δημόσιου χρέους, που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας αρκετές φορές τη δεκαετία του 2020.
Μαζί με τη διαφθορά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά εμπόδια στις επενδύσεις και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ χρησιμοποίησαν μερικές ασυνήθιστες μεθόδους για τη μελέτη τους.
Αξιολόγησαν τις νυχτερινές υπέρυθρες εικόνες από δορυφόρους παρατήρησης της γης σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας.
Ο νυχτερινός φωτισμός που καταγράφεται από δορυφόρους έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική δραστηριότητα, γράφουν οι επιστήμονες.
Το άθροισμα της νυχτερινής έντασης φωτός σε κάθε περιοχή χρησιμοποιείται ως δείκτης για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή».

Η παραοικονομία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην Κρήτη

Ένας τομέας στον οποίο η παραοικονομία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι ο τουρισμός.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνεισφέρει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας.
«Οι συντάκτες της μελέτης του ΔΝΤ αξιολόγησαν τώρα, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα αναζήτησης Google για να καταγράψουν πραγματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Ο όγκος αναζήτησης του ονόματος μιας περιοχής χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης οικονομικής δραστηριότητας σε αυτήν την περιοχή.
Η μελέτη αποκάλυψε σαφείς περιφερειακές διαφορές: το ποσοστό της παραοικονομίας ήταν χαμηλότερο στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι ελάχιστα αναπτυγμένη από πλευράς τουρισμού, στο 5%, και υψηλότερο στο μεγαλύτερο νησί διακοπών της Κρήτης, με 18%.
Ωστόσο, όλες οι δηλώσεις σχετικά με την έκταση της παραοικονομίας αποτελούν μόνο εν μέρει αξιόπιστες εκτιμήσεις.
Άλλες μελέτες καταλήγουν σε λιγότερο αισιόδοξα αποτελέσματα από τη μελέτη του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας τοποθετεί την άτυπη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα του στο 20,9%.
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα:
Σύμφωνα με αυτό, η παραοικονομία στην Ελλάδα αποτελούσε το 21,7% του επίσημου ΑΕΠ πέρυσι.
Μεταξύ των 19 χωρών που εξετάστηκαν, το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο μόνο στην Ιταλία με 21,8%, ενώ η Αυστρία είναι στο 7,9% και η Ελβετία στο 6,1%» γράφει η Handelsblatt.

Το επαχθές χρέος...

Εν προκειμένω αξίζει να υπομνησθεί τι ανέφερε η Handelsblatt για το ελληνικό χρέος: «Πριν από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Πλέον, η πρώην υποψήφια για πτώχευση χώρα φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με την ανάκτηση και της επενδυτικής βαθμίδας - και αυτή είναι μια αξιοσημείωτη επιστροφή.
Όμως οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν πρέπει να επαναπαυτούν στις δάφνες τους.
Η χώρα εξακολουθεί να βαρύνεται τρομακτικά από την κληρονομιά των χρόνων της κρίσης.
Το μεγαλύτερο βάρος είναι το τεράστιο βουνό του χρέους, που αντιπροσωπεύει 1,6 φορές τη φετινή οικονομική παραγωγή.
Βέβαια, το χρέος θεωρείται βιώσιμο επειδή πάνω από το 70% των υποχρεώσεων βαρύνουν δημόσιους πιστωτές όπως τα ταμεία διάσωσης του ευρώ, ESM και EFSF.
Οι όροι του δανείου είναι μεγάλοι και τα επιτόκια εξυπηρέτησης χαμηλά.
Η χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει καθόλου τόκους για τα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2013.
Η εξυπηρέτησή τους έχει λάβει αναστολή μέχρι το τέλος του 2032.
Αλλά τότε οι Έλληνες μπορεί να υποστούν ξανά ένα απότομο και άγριο ξύπνημα.
Οι πληρωμές τόκων που θα έχουν προκύψει μέχρι τότε θα ανέρχονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ.
Όταν ληφθούν υπόψη στις αρχές του 2033, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας είναι πιθανό να αυξηθεί ξαφνικά κατά οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Η ανάγκη για αναχρηματοδότηση θα αυξηθεί αναλόγως.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι δανειστές θα δίνουν στην Αθήνα συνεχώς νέες αναβολές.
Αυτό είναι δυνατό.
Αλλά, Έλληνες, δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτό, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η πολιτική ισορροπία δυνάμεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ σε οκτώ χρόνια».

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...