Το καλοκαίρι του 2015, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε εξαιρετική πίεση από τις Βρυξέλλες να συμφωνήσει σε μια «διάσωση» που πίστευε ότι θα άφηνε τη χώρα του για πάντα σε μια «φυλακή οφειλετών».
- 21:05, 22 Feb 2024
«Ήταν μια υπόθεση σημάδι… ή αλλιώς», θυμάται ο Βαρουφάκης. «Γέλασα μέσα μου. Ο πατέρας μου βασανίστηκε για τέσσερα χρόνια επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ένα κομμάτι χαρτί.
Έτσι, στις Βρυξέλλες η απειλή ότι θα μπορούσε να τερματιστεί η πολιτική μου καριέρα ακουγόταν σαν δώρο». Πιο σοβαρές ήταν οι απειλές κατά του γιου της συζύγου του το 2011, όταν βοηθούσε δημοσιογράφους να ερευνήσουν ένα τραπεζικό σκάνδαλο.
Έλαβα ένα ανώνυμο τηλεφώνημα αργά το βράδυ. Ο καλών περιέγραψε τη διαδρομή που είχε ακολουθήσει ο γιος της γυναίκας μου στο σπίτι και είπε: «Αν θέλετε να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι στο μέλλον, σταματήστε να ερευνάτε.» Ονόμασαν μια συγκεκριμένη τράπεζα.»
Ο Βαρουφάκης εμφανιζόταν κάθε βράδυ στις ειδήσεις της βρετανικής τηλεόρασης το 2015, το αναγνωρίσιμο πρόσωπο του κόμματος κατά της λιτότητας του Σύριζα, που συχνά αναδυόταν από νεοκλασικά κρατικά κτίρια με δέρμα μοτοσικλέτας.
Η Ελλάδα στάθηκε γενναία για επτά μήνες ενάντια στις βάναυσες συνθήκες διάσωσης που επέβαλε η ΕΕ – μια μάχη Δαβίδ και Γολιάθ που έγινε πιο επιτακτική από τον φόβο ότι η ελληνική χρεοκοπία θα εξαπλωθεί στις ακτές μας.
Το άλλο μερίδιο του Βαρουφάκη στη βρετανική λαογραφία του μουσικού είδους είναι ότι η καλλιτέχνιδα σύζυγός του Δανάη Στράτου υποστηρίζεται ότι είναι η μαθήτρια που «ήρθε από την Ελλάδα, είχε τη δίψα για γνώση» στο τραγούδι των Pulp Common People.
Σίγουρα, ήταν η μοναδική Ελληνίδα φοιτήτρια γλυπτικής στο κολέγιο Saint Martins ταυτόχρονα με τον Jarvis Cocker – 1988. Σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ, In the Eye of the Storm, ο Βαρουφάκης είναι η ακόμα παρουσία στο επίκεντρο της ελληνικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται .
Η ηρεμία του έχει νόημα όταν μιλά για τον πατέρα του, Γιώργο, που κρατήθηκε ως πολιτικός κρατούμενος κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. «Ζητήθηκε από τον πατέρα μου να υπογράψει ένα κομμάτι χαρτί αφού τον έπιασε η μυστική αστυνομία ως φοιτητής ακτιβιστής το 1945», λέει ο Βαρουφάκης στη συνάντησή μας στο Λονδίνο. «Γραμμένο σε ένα κομμάτι χαρτί ήταν μια καταγγελία του κομμουνισμού.
Δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει. Είπε, «Δεν είμαι μουσουλμάνος, αλλά δεν θα κατήγγειλα το Ισλάμ». Ο Γιώργος, ένας νεαρός χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξορίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του νησιού του Αιγαίου στη Μακρόνησο – έναν «τεράστιο υπαίθριο θάλαμο βασανιστηρίων» όπου δολοφονήθηκαν πολλοί κρατούμενοι. Για την άρνησή του να υπογράψει το χαρτάκι, ο Βαρουφάκης λέει:
«Ο πατέρας μου πολλές φορές τον έδεσαν σε ένα σάκο με ζώα και τον πέταξαν στη θάλασσα. Μερικές φορές οι γάτες δάγκωναν και γρατζουνούσαν το πρόσωπό του, μερικές φορές τα φίδια». Τελικά ο Γιώργος εξορίστηκε στο νησί του Αιγαίου, την Ικαρία, πριν τελικά επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και γίνει πρόεδρος της πρώτης χαλυβουργίας της Ελλάδας.
Η αγάπη του για τη μεταλλουργία οδήγησε σε διδακτορικό και βιβλία για το πώς τα μέταλλα διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία. Πίσω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνώρισε επίσης την Ελένη Τσαγγαράκη, μαμά του Βαρουφάκη – χημικό και μέλος του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος. Η δική της επικίνδυνη δουλειά περιελάμβανε ταξίδια σε αγροτικά φυλάκια για να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεφύγουν από τους κακοποιούς συζύγους.
Όταν συνάντησε τον Τζορτζ, αρχικά ενθαρρύνθηκε να τον κατασκοπεύσει από μια φασιστική οργάνωση. Το σχέδιό τους απέτυχε όταν, μετά από μερικές εβδομάδες, το ζευγάρι ερωτεύτηκε. Χρόνια αργότερα, όταν ο έφηβος γιος τους Γιάνης ασχολήθηκε έντονα με τη φοιτητική πολιτική, φοβήθηκαν να επαναληφθεί η ιστορία και τον έστειλαν στη Βρετανία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.
Η καταγωγή του Βαρουφάκη εξερευνάται στη σειρά ντοκιμαντέρ του Raoul Martinez, ενός βραβευμένου συγγραφέα και καλλιτέχνη, ο οποίος είναι επίσης αδελφός της κόμικ, συγγραφέα και ακτιβίστριας Francesca Martinez, παραγωγού της ταινίας.
Ο Ραούλ Μαρτίνεθ και ο Βαρουφάκης παρουσιάστηκαν από τον θρυλικό συνθέτη, μουσικό και παραγωγό Μπράιαν Ένο, συνιδρυτή του τελευταίου πολιτικού εγχειρήματος του Βαρουφάκη DiEM25, του πανευρωπαϊκού κινήματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη». «Συμφώνησα γιατί είναι ο Μπράιαν Ένο», γελάει ο Βαρουφάκης.
Συμμετέχοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να γιορτάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησε ότι ο πολιτικός του σύμμαχος επρόκειτο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Βρυξελλών παρά το αποτέλεσμα.
«Ήμουν κουρασμένος, άυπνος και θυμωμένος», θυμάται. «Έγραψα την επιστολή παραίτησής μου, πριν κοιμηθώ στον καναπέ. Ο ήλιος μόλις είχε ανατείλει πάνω από την Αθήνα». Καθώς ήταν ξαπλωμένος, η 11χρονη κόρη του σηκώθηκε για ένα ποτήρι νερό. «Είπε, «γιατί είσαι επάνω;» θυμάται ο Βαρουφάκης. «Είπα: «Μόλις παραιτήθηκα».
Είπε, «Δόξα τω Θεώ. Τι σου πήρε τόση ώρα;» Γέλασα χωρίς το κεφάλι μου». Μετά την παραίτησή του, παρακολούθησε την «πώληση» των περιουσιακών στοιχείων της χώρας του - από εκπληκτικές παραλίες μέχρι αρχαιολογικούς χώρους - και τους συναδέλφους του να «θυσιάζουν εμένα». Χωρίς υπουργείο, τώρα ήταν μόνο αυτός και το λάπτοπ του ενάντια στο ελληνικό κράτος, την ΕΕ, τους κομμουνιστές, τους φασίστες.
«Και οι άνθρωποι στο δρόμο που συνέχισαν να με υποστηρίζουν». Ο Βαρουφάκης νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση που δέχτηκε το 2021 από δράστες που πίστευαν ψευδώς ότι είχε παραδοθεί στη διάσωση. Λέει ότι η καριέρα της συζύγου του έχει υποφέρει από τους αντιπάλους του στο κατεστημένο στην άλλη πλευρά.
«Η γυναίκα μου ζούσε πολύ καλά από την τέχνη μέχρι που ήταν μαζί μου», λέει. «Δεν έχει πουλήσει ούτε ένα έργο σε ελληνική γκαλερί ούτε έχει χορηγήσει ούτε μία επιχορήγηση από το Arts Council μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα μου.
Οι τράπεζες ασχολούνται πολύ με τον κόσμο της τέχνης». Ο Βαρουφάκης λέει ότι δεν άντεξε ποτέ αυτό που άντεξε ο πατέρας του. Αλλά το άθραυστο πνεύμα του Τζορτζ ζει. Από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση, ο Βαρουφάκης έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά κόμματα και συμμαχίες από το DiEM25 έως την Προοδευτική Διεθνή. «Το DiEM25 έχει να κάνει με το να μην πηγαίνουμε απαλά στην καληνύχτα» για να παραφράσουμε τον Dylan Thomas», λέει.
"Τι πρέπει να κάνουμε? Να είστε παρευρισκόμενοι παρακολουθώντας τον εκφυλισμό των κοινωνιών μας, των πολιτικών μας, των κοινοτήτων μας…; Ή, παλέψτε για αυτό που –είτε κερδίσετε είτε όχι– μπορεί να σπείρει τους σπόρους της επόμενης αναγέννησής μας;”
Δείτε τη σειρά τώρα στο: www.eyeofthestorm.info
Watch the series now at: www.eyeofthestorm.info
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου