Η επίθεση στη Μόσχα από ριζοσπάστες ισλαμιστές θα μπορούσε να ήταν μια κλήση αφύπνισης. Αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι.

 Το συγκρότημα Crocus City στη βορειοδυτική Μόσχα ήταν κάποτε ένας αστραφτερός φάρος της υπόσχεσης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για άνεση και σταθερότητα. Ένα λαμπερό εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα που χτίστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Aras Agalarov, ήταν ο χώρος όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενούσε τον διαγωνισμό του Miss Universe το 2013. Σήμερα, ο απανθρακωμένος σκελετός της αίθουσας συναυλιών είναι μια μαρτυρία που σιγοκαίει για τον εξτρεμισμό που εμπνέεται από το εξωτερικό και τη σκόπιμη, εγχώρια άγνοια.

Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία των τελευταίων δύο δεκαετιών έπιασε τον Πούτιν στα μισά του δρόμου της μετεκλογικής νίκης της ζωής του.

Μέρες πριν, είχε επευφημηθεί από ένα πλήθος που κυμάτιζε σημαίες στην Κόκκινη Πλατεία και είχε δεχτεί όρθιους χειροκροτητές από μια ελίτ ομάδα δημοσίων προσώπων στην πολυτελή Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα του Κρεμλίνου. 

Το μήνυμά του προς τις διάφορες ομάδες ήταν ένα και το αυτό: ότι η Ρωσία διεξήγαγε έναν ιστορικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και ότι για να κερδίσει (όπως αναμφίβολα θα ήταν) η απόλυτη ενότητα ήταν πρωταρχικής σημασίας. Έτσι ήταν η κατανόηση του εχθρού. Σε μια ομιλία του στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ο Πούτιν απέρριψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση ως «απόλυτο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας», λέγοντας στους τρομοκράτες του να βρουν «προδότες». 

Χρειάστηκαν δεκαεννέα ώρες αφότου ένοπλοι κατέβηκαν στον Κρόκους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 140 ανθρώπους, για να δώσει μια τηλεοπτική ομιλία ο Πούτιν. Μέχρι τότε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την επίθεση ως δική της, παρέχοντας ως αποδεικτικά στοιχεία τρομακτικά πλάνα από πρώτο χέρι.

Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν κατονόμασε την ομάδα. Μίλησε με γενικούς όρους για «διεθνή τρομοκρατία». Είπε ότι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ουκρανία, τους συνέκρινε με «Ναζί» και υποσχέθηκε να εκδικηθεί αυτούς που «τους καθοδηγούσαν».

«Κοινό μας καθήκον τώρα, συμπολεμιστές στο μέτωπο, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, είναι να σταθούμε μαζί σε ενιαίο σχηματισμό», είπε. Σε έναν διαφορετικό γαλαξία, η αποτρόπαια επίθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως το απόλυτο σήμα αφύπνισης για τη Ρωσία και να την εκτινάξει έξω από την τρέχουσα καταστροφική τροχιά της. Αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Πούτιν θα διαμορφώσει αντ 'αυτού την αφήγηση της θηριωδίας ώστε να ταιριάζει στα δικά του σχέδια ως ο πρώτος αυταρχικός αρχηγός στη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Παραποίηση Από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, κάθε εκλογές θεωρούνται λιγότερο ελεύθερες και δίκαιες από τις προηγούμενες. Αλλά αυτή η ψηφοφορία του Μαρτίου, που κατήγγειλε ο ανεξάρτητος εκλογικός επόπτης Golos ως καθαρή «απομίμηση», ήταν ένα ποιοτικό άλμα στο υφέρπον ταξίδι της Ρωσίας προς την απολυταρχία. Μήνες πριν από την εκδήλωση, διάφορα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφέρει ότι η προεδρική διοίκηση είχε δώσει οδηγίες στους περιφερειακούς αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα λάβει περίπου το 80% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...